Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Toyota Avensis: Briga za okoliš na prvom mjestu

Autor: Z L

29.06.2008. 22:00
Toyota Avensis: Briga za okoliš na prvom mjestu

Foto: Filip BRALA



Podsredstvom  Trofej auta, zadarskog zastupnika za Toyotu,  Zadrani  već duže vremena imaju priliku nabaviti najnovije modele  Toyota automobila, kompletnu paletu vozila koja su sinonim kvalitete danas na automobilskom tržištu. Jedan od  posljednjih Toyota automobila je Toyota Avensis, vodeći  model u Europi, poboljšan  funkcijama vrhunske tehnologije kako bi kupcima osigurao više profinjenosti i vrijednosti.
 Novi zaslon osjetljiv na dodir, sustav za navigaciju s  kompletnom kartografijom s  digitalnim radiom i MP3 playerom je sada dostupan na  modelu s opremom GPS, koji  ima i nove obloge, nove 16 i  17-inčne aluminijske naplatcke i posebnu boju karoserije.
 S modelom Avensis, Toyota  je još jedanput pokazala koliko brine za okoliš i koliko je  predana tome da se smanji  ispuštanje štetnih plinova. Toyota Avensis opremljen je  snažnim dizel motorom s izvrsnom potrošnjom goriva,  uključujući 2,2-litarski D-4D  180 Clean Power i D-4D 125  motor koji su opremljeni filtrom krutih čestica.
 Od početka prodaje, Avensis je ključni model Toyote u  Europi. Njegov uspjeh u europskom D segmentu je glavni  čimbenik u izgradnji prepoznatljivosti marke Toyota. On  je čisti odraz Toyotine predanosti da ponudi kupcima  vrhunsku kvalitetu proizvoda  na svim tržištima.
 Toyota Avensis je dostupan  s novim satelitskim sustavom  za navigaciju s kartografijom  na DVD-u. Ovaj napredni  sustav za navigaciju ugrađen  je u audioopremu vozila –  koja sada sadrži u dodatnoj  opremi i DAB (digitalni radio), MP3 player s mogućnosti spajanja preko Bluetooth tehnologije.
 Sustav za navigaciju sadrži  vodeći u klasi sustav za izračun brzine i vrlo je jednostavan za rukovanje, s velikom  zaslonom osjetljivim na dodir  i preglednim zemljovidima  koji se prikazuju u rezoluciji  od 32 000, a koriste se “Michelin-style” kodovi boje za  ceste i ostale funkcije koje su  odmah poznate većini vozača.  Zemljovidi sadrže važne oznake i interesne točke u 3D  formatu – i omogućavaju cestovno navođenje u mnogim  većim europskim gradovima;  tako se povećava sigurnost i povjerenje  vozača.
 Planiranje putovanja je također lakše  upotrebom  RDS-TMC sustava za  upozorenje o stanju  na cestama koji upozorava vozače na prometne gužve i zastoje  na cesti ispred te nudi  alternativne cestovne  pravce.
 Ugrađeni audiosustav koristi snažno  4x40W pojačalo s  glavnom jedinicom  koja može čitati MP3 i  WMA datoteke i prikazivati tekstualne zapise s CD-a kao što su  naziv pjesme i izvođača.
 Unutarnje obloge u Toyoti  Avensis sada imaju jedinstveni, visoko kvalitetni dizajn za  modele GPS, dok se za višu  klasu opreme vozila može  odabrati ili suvremena ili tradicionalnija “Elegant” unutrašnjost.
 Izvana će Avensis GPS sada  biti dostupan s jedinstvenim  16 ili 17-inčnim aluminijskim  naplatcima i s novom bojom  karoserije, sivom Lunar.
 Glavna karakteristika modela Avensis s premium opremom su vrhunske obloge, dostupne samo na modelima  opremljenim naprednim  D-4D 180 Clean Power motorom s maksimalnom brzinom od 210 km/h i ubrzanjem  od 0-120 km/h za 9.3 sekunde.
 Jedinstveni za premium  model opreme su ekskluzivni  17-inčni aluminijski naplatci i  tamno siva prednja rešetka s  kromiranim umetcima. Unutrašnjost je jednako ekskluzivna sa srebrnim metalik šavovima na kolu upravljača  presvučenom kožom i na ručici mjenjača, metalnim umetcima na sportskom upravljaču, perforiranim Alcantara i  kožnim presvlakama.
“Clean Power” dizel  motor
Na modelu Avensis u ponudi su snažni dizel motori s  izvrsnim radnim karakteristikama, potrošnjom goriva, manjom razinom ispuštanja štetnih plinova i poboljšanim iskustvom vožnje.
2,0-litarski D-4D 125 (126  DIN KS) je važan korak u  razvoju nove generacije Toyotinih čistih dizel motora.  D-4D 125 ima najbolje u klasi  radne karakteristike i uglađenost s niskom razinom ispuštanja CO2.
S ručnim mjenjačem sa šest  brzina u osnovnoj opremi,  najveća brzina Toyote Avensis  D-4D 125 iznosi 200 km/h, a  ubrzanje do 100 km/h postiže  za 10.3 sekunde. Sa srednjom  razinom opreme, ubrzanje od  80-100 km/h iznosi 12.0 sekundi, što je daleko bolje od  konkurencije.
D-4D 125 s filtrom krutih  čestica (DPF) je važan korak  u razvoju Toyota Clean Power  strategije za smanjenje ispuštanja štetnih plinova na dizel  motorima. DPF smanjuje  udio krutih čestica do 80%  (PM: 0.002 g/km) dok su ispuštanja CO2 smanjena na  0.19 g/km.
D-4D 125 je dostupan i sa  oksidacijskim katalizatorom  (Cco) koji ima najnižu razinu  ispuštanja CO2 od bilo kojeg  2,0-litarskog dizel motora u  segmentu sa 146 g/km.
Na samom vrhu u klasi je  D-4D 180 koji stavlja Avensis  među najsnažnije dizel automobile u klasi sa snagom od  130 kW (177 DIN KS) na  3,600 o/min. Zahvaljujući Toyotinoj D-CAT tehnologiji,  D-4D 180 Clean Power motor  proizvodi najnižu razinu ispuštanja Nox (0.11 g/km) i  PM (0.002 g/km) među dizel  motorima u svom segmentu.
Izuzetan komfor
Toyota Avensis pruža naprednu tehnologiju i izuzetan  komfor koji zajedno stvaraju  dojam kvalitete kakvu i očekujete od ovog modela. U  oblikovanju vanjskog izgleda,  ali i unutrašnjosti vozila zamijetit ćete cijeli niz novih  rješenja. Moderne boje i unutrašnje obloge, kao i četiri  razine opreme, uključujući  ekskluzivni Premium Active,  daju Avensisu dinamičnost i  sofisticiranost.