Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HNS:Prijedlog o medicinski potpomognutoj oplodnji je konzervativan i diskriminirajući

Autor:

29.06.2009. 22:00
HNS:Prijedlog o medicinski potpomognutoj oplodnji je konzervativan i diskriminirajući

Foto: Vedran SITNICA



Želimo poručiti Vladi da bi svojim zakonima trebala štititi interes, kako pojedinca tako i države, koja želi povećati prirodni prirast, pazeći pri tom da “ne skače sama sebi u usta” ne poštujući odredbe drugih zakona koje je sama donijela, kazala je Mirna Polić


NU cilju informiranja javnosti o neustavnim i diskriminirajućim odredbama prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, u prostorijama Hrvatske narodne stranke održana je konferencija za novinare. Na konferenciji su sudjelovali Želimir Maštrović, predsjednik Gradske organizacije HNS-a i Mirna Polić, predsjednica Interesnog odbora žena HNS-a, koji su ovom prilikom ukazali na nepravilnosti spomenutog Zakona i to najprije prema ženama u odnosu na njihov bračni status, a osvrnuli su se i na činjenicu da ovakav prijedlog Zakona ne pridonosi pronalitetnoj politici u Republici Hrvatskoj.
– Ovih dana je Vladin nacrt Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji uzbunio javnost, jer je diskriminirajući i protuzakonit, što su istaknule i mnoge ženske udruge, poput Udruge Roda i slično. Diskriminirajući, jer bi taj postupak bio dozvoljen samo ženama u braku, a što je sa ženama koje žive u izvanbračnim zajednicama, koje Obiteljski zakon priznaje, ili neudanim ženama, koje žive same, kazala je Polić naglasivši kako se HNS slaže s primjedbama ženskih udruga te ovakav zakon drži ne samo konzervativnim i diskriminirajućim, nego i kontraproduktivnim u odnosu na važeći stari zakon iz 1978. godine.
Polić je također naglasila kako je prema podacima Državnog zavoda za statistiku evidentno da u RH svake godine umire 10 tisuća građana više nego što ih se rađa, a što znači da bi protiv takvog negativnog prirasta Vlada trebala voditi pronalitetnu politiku, kojom bi se stimuliralo rađanje djece, a ne otežalo.
– U RH je svaki šesti brak neplodan, točnije oko 18 posto parova, a uspješnost postupka umjetne oplodnje je 25 posto. Država godišnje osigura sredstva za 1.300 postupaka, čime se osigurava rođenje svega 300 djece, kazala je Polić istaknuvši kako bi novim zakonom ta brojka bila znatno manja.
Razlozi koje je Polić u ovom slučaju navela su činjenica da novim zakonom ne bi sve žene imale pravo na postupak, nego samo udane. Također, kako je navela Polić, zabranio bi se postupak zamrzavanja zametaka, koji je danas u primjeni, jer oplodnjom “in vitro” stvori se deset zametaka od kojih se tri vraćaju u maternicu, a ostali se zamrzavaju i koriste u slučaju da prethodni postupak ne uspije, čime se uspješnost postupka povećava za 10 posto. Kao treći razlog, Polić je navela činjenicu da bi podaci o donoru jajne stanice ili spermija bili dostupni djetetu kada navrši 18 godina života što bi, prema iskustvu zemalja u kojima su takvi zakoni na snazi, još više smanjio broj donora.
– Želimo poručiti Vladi da bi svojim zakonima trebala štititi interes, kako pojedinca tako i države, koja želi povećati prirodni prirast, pazeći pri tom da “ne skače sama sebi u usta” ne poštujući odredbe drugih zakona koje je sama donijela, kazala je Polić naposljetku.