Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od vikenda – ljeto

Autor:

29.06.2009. 22:00
Od vikenda – ljeto

Foto: Zvonko KUCELIN



Sljedeća dva dana mogli bismo imati nestabilno vrijeme s umjerenom naoblakom u poslijepodnevnim satima, a kako idemo prema vikendu idemo i prema ljetu s temperaturama do 30 stupnjeva Celzijevih, rekao je zadarski meteorolog Duško Kraljev. On je istaknuo da nas ovog vikenda očekuje pravo ljetno vrijeme s temperaturom mora i do 25 stupnjeva i temperaturom zraka oko 30 stupnjeva Celzijevih.
Mjesec lipanj, iz kojeg smo upravo izišli, bio je izrazito kišan, što nije njegova karakteristika. No, i u drugim dijelovima svijeta klima se malo promijenila, za što je najvjerojatnije krivo globalno zatopljenje.
Što se tiče ljeta, prema riječima ovog iskusnog meteorologa, ono bi trebalo biti toplo, s mogućim dugim sunčanim i sušnim razdobljima. Ipak, s vremena na vrijeme s Atlantika bi trebalo doći do osvježenja i pokojeg ljetnog pljuska.
Sa sada, međutim, istaknuo je, vrijeme će se početi stabilizirati i polako ćemo ući u ljetnu shemu vremena.
Ipak, vrućine znače i opasnost pa treba paziti na količinu tekućine koja se uzima, a najbolje je piti običnu vodu. Osim pijenja velikih količina vode koja će nas zaštititi od opasnosti dehidriranja, treba se kloniti i sunca između 11 i 16 sati, kada je UV zračenje najjače. Ovo se posebno odnosi na djecu i starije ljude. Liječnici preporučuju i promjenu ishrane, odnosno da se izbjegavaju masna i “teška” jela.