Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pamet u glavu, dobro vino nosi slavu!

Autor: Nikola Markulin

29.06.2009. 22:00
Pamet u glavu, dobro vino nosi slavu!

Foto: Zvonko KUCELIN



– Jedan od motiva za ovo predavanje jest i to što sam kao kušačica i ocjenjivačica vina na belafuškoj smotri vina spoznala da ama baš svako od ponuđenih vina može i treba biti još kvalitetnije


Vino je živo i svaki dan trebate s njim komunicirati! To je, između ostaloga, brojnim vinogradarima i vinarima iz Belafuže na svom predavanju O tehnologiji proizvodnje vina poručila dipl. ing. Marina Pavlović koja u benkovačkoj Vinariji radi kao enolog. Skupu se Pavlović obratila najprije malom pričom o vinu, podsjetivši slušateljstvo da je pravilan početak proizvodnje vina veoma bitan.
– Za bijela vina fermentacija treba biti bez dropa, a potrebno je otkloniti neopravdani strah od sredstava koja su u cijelom postupku nužna u točno određenim količinama. Poput vinobrana, kvasca, itd. Vodite računa, koliko je to moguće, o temperaturi – kazala je u početku predavačica.
Predavanje nije bilo ex chatedra nego je, zapravo, nastao priželjkivani dijalog u kojemu su vinogradari i vinari predavačicu bombardirali brojnim pitanjima.
– Jedan od motiva za ovo predavanje jest i to što sam kao kušačica i ocjenjivačica vina na belafuškoj smotri vina spoznala da ama baš svako od ponuđenih vina može i treba biti još kvalitetnije. Dakle, vinarima trebaju savjeti, sugestije, objašnjenja i pojašnjenja – kazala je Marina.
Poruka s početka ovoga teksta utisnuta je u svijest svakog tko jena skupu bio, a logično je onda očekivati da će na desetoj smotri belafuških vina, u svibnju sljedeće godine, mnogi uzorci biti kvalitetniji nego do sad. Nakon predavanja Društvo prijatelja Belafuže, organizator, počastilo je sve sudionike friganim lignjama.