Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Danas rezultati prvog upisnog kruga

Autor: Anita Ćustić

29.06.2010. 22:00
Danas rezultati prvog upisnog kruga

Foto: Adam VIDAS



Već prvog dana prijavljivanja popunjena su sva zanimanja osim nekolicine trogodišnjih i to zidara, tesara, stolara, bravara i soboslikara, što je standardna situacija i zbog čega ćemo morati organizirati i drugi upisni krug. Plinoinstalater je novo zanimanje, koje ove godine prvi put uvodimo i za koje smo već prvog dana prikupili 15 prijava čime smo jako zadovoljni, kazao je Tihomir Tomčić
Jučerašnjim predajama prijavnica i dokumenata bivših osmaša u zadarske srednje škole završen je ovogodišnji prvi rok prijava za upis srednjoškolaca.
Ono najvažnije, vijest o tome jesu li uspjeli u svojoj želji za upisom željenog zanimanja i hoće li im nastavak obrazovanja krenuti željenim smjerom, svi prijavljeni učenici mogu saznati već danas, najkasnije do 14 sati i to na mrežnim stranicama i oglasnim pločama škole.
Gimnazija ili Ekonomska
Sutra od 8 do 16 sati vršit će se upisi učenika, a u onim školama u kojima se u ovom krugu nije prijavio dovoljan broj učenika, uslijedit će drugi upisni krug i to 5. srpnja.
Prema jučerašnjim komentarima nekoliko ravnatelja zadarskih srednjih škola, ni prilikom ovogodišnjih prijava za upis nije bilo većih iznenađenja pa je interes opet bio najveći u gimnazijama i ekonomskim zanimanjima, a najslabiji u poljoprivrednim te trogodišnjim obrtničkim smjerovima.
Tako je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, potvrdio da je ova škola još za prvog dana prijava prikupila dovoljan broj kandidata, a broj zainteresiranih je već tada prelazio upisnu kvotu.
– Već prvog dana prijavljivanja primljeno je 130 prijava za opći smjer, a primamo ih ukupno 112, dok je za jezični smjer zaprimljeno 30 prijava, iako upisujemo jedan razred od 28 učenika. Moram istaknuti da su naši kandidati imali jako visok broj bodova pa se i početni bodovni prag od 46 bodova vrlo brzo podigao. Dovoljno govori to što, primjerice, 112 učenika općeg smjera ima prosjek bodova od 60,1, kazao je Artuković, naglasivši da veliki interes zadarskih odlikaša za ovu gimnaziju jest uobičajen, ali ovogodišnji je veći nego ikad pa ga pripisuje dobroj promociji škole te državnoj maturi zbog koje se veći broj učenika odlučio za obrazovanje po gimnazijskom programu.
No, iako se upravo zbog ove situacije očekivao manji interes u strukovnim školama, Jozo Dragić, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole navodi, interes za tamošnja zanimanja bio je čak i veći nego ranijih godina.
Nitko neće u zidare
– Jučer je zaista bila gužva i većina je naših četverogodišnjih zanimanja popunjena već prvog dana prijavljivanja tako da ne sumnjamo da ćemo i ove godine slijediti tradiciju te upise završiti već u prvom krugu. Prema trenutačnim saznanjima, najveći je interes bio za smjerove upravni referent i komercijalist za koje je prikupljeno čak 50 posto prijava više nego što je bila upisna kvota. Ekonomisti su također gotovo popunjeni, a očekujemo da će se popuniti učenicima koji se nisu uspjeli upisati u gimnaziju, jer tako obično biva, kazao je Dragić, naglasivši da prvog dana dovoljno prijava nije prikupljeno jedino za tamošnje trogodišnje zanimanje-trgovac, što je i bilo očekivano.
Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, također je zadovoljan upisima, osobito zbog uspješno plasiranog novog zanimanja i to smjera plinoinstalater.
– Već prvog dana prijavljivanja popunjena su sva zanimanja osim nekolicine trogodišnjih i to zidara, tesara, stolara, bravara i soboslikara, što je standardna situacija i zbog čega ćemo morati organizirati i drugi upisni krug. Plinoinstalater je novo zanimanje koje ove godine prvi put uvodimo, a čije će učenike stipendirati Obrtnička komora i Ministarstvo gospodarstva i za ovo smo zanimanje već prvog dana prikupili 15 prijava s čime smo jako zadovoljni, kazao je Tomčić.
Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i ove godine upisuje tri četverogodišnja zanimanja, i to poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, prehrambeni tehničar i veterinarski tehničar, te pet trogodišnjih zanimanja, odnosno cvjećar, pekar, mesar te pomoćni pekar i pomoćni cvjećar. Unatoč tome što ova škola nikada u prvom krugu ne upiše dovoljno učenika, Ivan Paštar, ravnatelj ove škole, navodi da je, barem što se tiče prvog dana prijava, interes bio slabiji nego prošle godine, a što se eventualno može pripisati ovogodišnjem zakašnjenju podjela svjedodžbi.