Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Euroliga je još uvijek samo san

Autor: Roman Morović

29.06.2010. 22:00
Euroliga je još uvijek samo san

Foto: Sebastian GOVORČIN



U kvalifikacijama za Eurokup će, na temelju plasmana u NLB ligi, igrati dva hrvatska predstavnika, Zagreb i Cedevita, dok će se Zadar boriti za treći po rangu europski trofej, Eurochallenge kup
Prije nekoliko dana, u ono doba dana koje zovemo gluho poslijepodne, zazvonio je mobitel. Kao grom iz vedra neba javio se kolega s informacijom da je na jednoj ruskoj internet stranici pronašao nešto o Zadru i Euroligi. Na prvu, čim je to dvoje spomenuo u istoj rečenici, odmahnuo sam rukom, no kako je to Zadranima uvijek posebno zanimljiva tema, valjalo je malo prokopati i vidjeti o čemu se radi. Pa tako ruski Sport express donosi članak o tome kako će najveća zemlja na svijetu prvi put nakon sezone 1998./1999. imati tri predstavnika u Euroligi. Jednoga (CSKA) u glavnom turniru, a dvojicu (Khimki i Unics) koji će pokušati ući kroz kvalifikacije. Uz moskovski CSKA, još 12 klubova ima dugoročnu A licenciju za najjače europsko košarkaško natjecanje. To su četiri španjolska kluba, Barcelona, Real Madrid, Unicaja Malaga i Caja Laboral, po dva talijanska, Siena i Roma, grčka, Panathinaikos i Olympiacos i turska, Efes Pilsen i Fenerbahce te ponos Izraela Maccabi Tel Aviv i litavski Žalgiris. Osam klubova ima jednogodišnje B licencije, Cholet, Lietuvos Rytas, Bamberg, Prokom, Milano, te tri NLB ligaša, Cibona, Partizan i Olimpija, dok je Valencija, kao pobjednik Eurokupa, direktno unutra s C licencijom.
Kvalifikacije
Preostala dva sudionika glavnog turnira Eurolige saznat ćemo nakon kvalifikacija (ždrijeb je 8. srpnja) u kojima će, za razliku od prošle sezone kada je bilo osam klubova, ove biti dvostruko više. Od šesnaest momčadi, 13 ih se tu našlo na temelju rezultata ostvarenih prošle sezone, među njima i dvije iz NLB lige, Hemofarm i Budućnost te novi član Jadranske lige, češki Nymburk. Zadar tu, jasno, ove sezone nije mogao upasti, no u igri su bile i tri pozivnice za kvalifikacije Eurolige. One su pripale berlinskoj Albi, franuskom Lyon Villeurbaneu, te ukrajinskom Budivelnyku iz Kijeva. Ono što nas je navelo da pomislimo da se u tom društvu mogao naći i Zadar jesu tri zvjezdice, koje su u spomenutom članku Sport expressa bile pokraj imena kluba, uz objašnjenje:
– Klubovi koji nisu osigurali jamstva za sudjelovanje u Euroligi i gdje je vlasnik uzeo pozivnicu.
No, naravno, to nije bilo realno očekivati, što nam je potvrdio i Diego Fernandez Bonet, čovjek zadužen za odnose s javnošću pri Euroligi.
Eurochallenge
– Zadar se, kao osmoplasirana momčad Jadranske lige, nije kvalificirao za Euroligu niti za Eurokup, tako da nije nikada bio u poziciji da igra Euroligu iduće sezone. Prema tome nije ni trebao dostaviti nikakva jamstva za sudjelovanje. Što se pozivnica tiče, one su dodijeljene zasebno. LNB liga ima trogodišnju pozivnicu za kvalifikacije Eurolige, od 2009. do 2012., koja je rezervirana za ASVEL (Lyon, op.a.). Albi Berlin je dodijeljena pozivnica na temelju mnogih faktora na terenu i izvan njega. Treća pozivnica je dodijeljena viceprvaku Ukrajine Budivelnyku, zato što je Azovmashu zabranjen nastup u europskim natjecanjima od strane FIBA-e. Što se Zadra tiče, Euroliga nikada nije ponudila pozivnicu za kvalifikacije nijednoj momčadi iz Jadranske lige – odgovorio je Fernandez na naš upit.
Sada su već poznati svi klubovi koji će se u sezoni 2010./2011. natjecati u Euroligi i Eurokupu, odnosno oni koji će nastup u tim natjecanjima pokušati izboriti preko kvalifikacija. U kvalifikacijama za Eurokup će, na temelju plasmana u NLB ligi, igrati dva hrvatska predstavnika, Zagreb i Cedevita, dok će se Zadar boriti za treći po rangu europski trofej, Eurochallenge kup.
Sve iz početka
Naravno, već sljedeće sezone, među onim najoptimističnijim navijačima, ponovno će zaživjeti nada u Euroligu, s obzirom da bodovanje počinje od kakve takve nule, iako će Cibona, a možda i Zagreb i Cedevita, imati određenu bodovnu prednost na temelju nastupa u Euroligi, odnosno Eurokupu. No, previše je upitnika da bi se u ovom trenutku o tome moglo razmišljati. Prije svega, pitanje je s kakvom će momčadi Zadar krenuti u sljedeću sezonu, a onda i s kakvim će snagama raspolagati ostale hrvatske momčadi, prije svih Cedevita, koja najavljuje velika pojačanja te Cibona, koja je već godinama pretplaćena na Euroligu. Osim toga, treba vidjeti kako će se u sustav bodovanja regionalne lige uklopiti češki Nymburk, a poznavajući ovdašnje prilike ne treba isključiti ni eventualne dodatne promjene u sistemu bodovanja. Sve u svemu, jasno je da nije realno očekivati Zadar u Euroligi u narednih nekoliko sezona, ali tko može zabraniti navijačima da se nadaju i maštaju.