Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Imat ćemo kvalitetnu reprezentaciju

Autor: Šime Ćurko

29.06.2010. 22:00
Imat ćemo kvalitetnu reprezentaciju


Nadam se da možemo osvojiti jedno od prva dva mjesta i plasirati se na EP – kaže Vrsaljko
Ljeto s reprezentacijom. Ništa novo i ništa neobično za Mariju Vrsaljko. Godinama je zadarska košarkašica u ljetnim mjesecima igrala za izabranu nacionalnu selekciju, još od najmlađih kategorija. Prije dvije godine stigao je i poziv u seniorsku reprezentaciju koja tada nije imala uspjeha u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ove godine novi izazov, odnosno novi pokušaj plasmana na europsku smotru. Dakako, s Marijom Vrsaljko u reprezentaciji.
– Nisam vidjela popis izbornika Stipe Bralića, no koliko mi je poznato odazvala se većina igračica, među kojima i one najiskusnije. To znači da bismo mogli imati dobru reprezentaciju. Nadam se da možemo osvojiti jedno od prva dva mjesta i plasirati se na EP. Kolika je naša kvaliteta vidjet ćemo tek kada natjecanje krene – smatra Vrsaljko. Hrvatska je u skupini s Italijom, Belgijom, Nizozemskom i Litvom, ekipama o kojima se još uvijek ne zna mnogo.
– Vjerujem da će nam glavna konkurencija biti Italija i Belgija, premda ćemo teško prije međusobnih utakmica znati kakva je stvarna snaga svih reprezentacija. Kvalifikacije se igraju užurbanim ritmom s praktički dvije utakmice tjedno i tko bude najspremniji na takav ritam na kraju će moći očekivati pravi rezultat.
Pripreme hrvatske reprezentacije počinju sutra u Vodicama.
– Jasno je da se treba što bolje spremiti, posebno kad se zna da zbog čestih putovanja u malo vremena kad krene kvalifikacijski turnir nema mnogo prostora za treniranje i uigravanje. Stoga je ovih mjesec dana vrlo važno.
Iako je Gospić, za koji uz Mariju igraju i njena sestra Ana te Ivana Jurčević, Martina Gambiraža i Ina Marin, briljirao ove sezone Marija se na parket vratila tek u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske protiv Šibenika. Teška ozljeda koljena iz listopada prošle godine najprije ju je odvela na operaciju, a potom je uslijedio dug oporavak.
– To je bio težak trenutak za mene i bilo mi je teško povjerovati da mi se dogodila takva ozljeda. Kad je nakon operacije krenuo oporavak sve sam trebala učiti ispočetka, od toga kako hodati do toga kako trčati ili voditi loptu. Napredovala sam korak po korak, najprije lagano hodanje, pa onda trčanje i sve ostalo što je potrebno u košarci. Kao kad malo dijete uči hodati, treba krenuti sve ispočetka.
U Gospiću je ženska košarka sve. Ili gotovo sve.
– Da nema košarke Gospić bi u društvenom smislu bio mrtav grad. Tamo se sve vrti oko naše ekipe i zato je gušt igrati u takvoj sredini. Osim toga izgradnjom autoceste vrijeme vožnje od Zadra do Gospića se smanjilo na oko sat vremena tako da nam je u Gospiću kao da smo kod kuće.
 


Sljedeće sezone u Euroligi


S aktualnim hrvatskim prvakinjama Marija je odradila dvije godine ugovora, a ostala joj je još jedna.
– Sljedeću sezonu sam sigurno u Gospiću, za dalje ne znam. Lani sam zbog ozljede propustila Euroligu, a to je natjecanje u kojem bih želja nastupiti. Ipak je to znatno viši rang u odnosu na sve ovo što sam do sada igrala. Osim toga nastup u Euroligi za svaku igračicu otvara brojne mogućnost angažiranja u inozemstvu.