Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kultura urbanog življenja počinje kućnim odgojem

Autor: Siniša Klarica

29.06.2010. 22:00
Kultura urbanog življenja počinje kućnim odgojem

Foto: Adam VIDAS



Kultura urbanog življenja se u svijest pojedinaca ne može usaditi isključivo djelovanjem policije ili proklamacijama službene politike. Bez savjesti i kulture, prije svega dobrog kućnog odgoja svakog od nas ponaosob, nema ni radosti življenja u gradu kao što je naš Biograd. Gradska vlast čini sve da Biograd bude grad primjeren čovjeku, a naši napori i rezultati, prepoznati su kako u zemlji, tako i u Europi, pa i u svijetu
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez odgovara na pitanja koja su mu postavili čitatelji Zadarskog lista na internet stranici www.zadarskilist.hr.
Kakav je stav Grada Biograda prema noćnom životu u ljetnim mjesecima koji mladima ne pruža gotovo ništa? (cobra)
– Grad Biograd je svojim prostornim planom odredio zonu za zabavni centar te izradio detaljni plan uređenja kojim je omogućeno da se predmetno zemljište izdvoji iz šumsko-gospodarske osnove. Za isto je raspisan javni natječaj na koji se javila tvrtka „Mirnovec-pirotehnika d.o.o.” koja je za isto zemljište platila 6 miljuna kuna. Pirotehnika Mirnovec u roku dvije godine mora izgraditi zabavni centar na lokaciji koje se nalazi uz prometnicu prema Crvenoj luci.
Kada je u planu uređivanje plaže Bošana? Pod pitanjem podrazumijevam uklanjanje brodica, uređivanje mola, uređenje obalnog dijela zbog stijena koje se ne vide pod vodom. Kad će se uvesti red među koncesionarima na plaži koji su postavili ruglo od štandova? (glava riblja)
– Izmjenama UPU-a Centar, prihvaćenog prije dva mjeseca, za plaži Bošana je predviđena izrada detaljnog plana. Gradsko vijeće Biograda na moru donijelo je odluku o otvaranju postupka javne nabave, odmah po dobivanju suglasnosti od nadležnog ministarstva. Očekivamo da će Zadarska županija raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije najboljem ponuditelju, čime bi se problemi koji vi navodite, mogli vrlo brzo riješiti.
Prvo vam želim udijeliti kompliment jer ste od malog Biograda napravili grad svjetskih okvira, a pitanje je: Pitaju li vas stranačke kolege koje vode Grad Zadar za savjet ili su ljubomorni jer u vama vide konkurenciju? (Lovre)
– Ne mislimo da smo bilo kome konkurencija, a Grad Zadar je naš veliki brat te se veselimo dobroj suradnji s gradonačelnikom Vrančićem i njegovom timom!
Sječa stabala i otpad kod tržnice
Što je s predizbornim obećanjem o otvaranju Studija gastronomije u Biogradu na moru? (BMB)
– Grad Biograd je ispunio svoje obveze. Na potezu je Sveučilište u Zadru.
Što je poduzeto protiv osoba koje su posjekli stogodišnja stabla borova na terasama svojih ugostiteljskih objekata, na plaži Dražici i na Solinama? (Marko)
– Komunalni redar je izvršio uvid i podnio prekršajnu prijavu protiv osoba koje su to počinile.
Kako komentirate novu odredbu koju je donijela „Bošana”, a tiče se odvoza smeća? Činjenica da je situacija oko smeća kod tržnice katastrofalna i što vi kao prvi čovjek grada planirate poduzeti? Prije nekoliko dana zgroženi turisti su gledali kako galebovi raznose odbačeno meso, a smrad je nepodnošljiv. (Rajka)
– Odredbe oko skupljanja komunalnog otpada su dovršene. Naknadni pravilnici također. Republika Hrvatska je definirala koje to komunalne firme kao koncesionar „Bošana d.o.o.„ provodi u djelo. Nažalost, neodgovornih ljudi je uvijek bilo.
Gospodine Knez do kada će na rivi biti Šangulinovi brodovi ili je to možda njihova riva, kao i na plaži Bošana brodovi od Urode? (Marko)
– Na Biogradskoj rivi su privremeno stacionirani brodovi-trajekti 10-ak pravnih osoba. Taj problem će se rješiti po izgradnji ribarske luke u Tkonu, gdje se iste pravne osobe prevezuju. Plaža Bošana bit će riješena novim detaljnim planom uređenja.
Ulica u Jazu između zgrade i poslovnih prostora je raskopana punih osam godina. Raskopala se u sklopu radova u Marini Šangulin. Što planirate uraditi s tim u svezi, jer vaši komunalni redari očito ne rade svoj posao zbog viših interesa? (Marinko)
– Ne znam što je bilo prije osam godina i ne znam što su tada radili komunalni redari, ali će sadašnji uskoro izići na teren. Najvjerojatnije će se već na jesen krenuti i sa sanacijom.
Imovinski sporovi koče asfaltiranje
Čemu stupići po Biogradu kad vozači sada parkiraju uz cestu. Od policije do Puta Solina, baš lijepo izgledaju ti stupići na onim rupetinama. (mare)
– Kultura urbanog življenja se u svijest pojedinaca ne može usaditi isključivo djelovanjem policije ili proklamacijama službene politike. Bez savjesti i kulture, prije svega dobrog kućnog odgoja svakog od nas ponaosob, nema ni radosti življenja u gradu kao što je naš Biograd. Gradska vlast čini sve da Biograd bude grad primjeren čovjeku, a naši napori i rezultati, prepoznati su kako u zemlji, tako i u Europi, pa i u svijetu. Ovdje bih samo dodao kako policija radi svoj posao u okviru svojih mogućnosti.
Poštovani gospodine Gradonačelniče, želio bih znati kada ćete riješiti problem putova i cesta u Biogradu. U pojedinim dijelovima grada još uvijek nije stupila na snagu provedba plana asfaltiranja, iako se nalazimo u 2010. (vjenceslav)
– Sve ceste i putevi na području Grada Biograda na Moru su asfaltirani. Nisu asfaltirani samo tamo gdje postoje imovinski sporovi, a i to ubrzano rješavamo.
Projekt kanalizacija
Zbog čega Biograđani, prosječnog i lošijeg imovinskog stanja, višestruko skuplje plaćaju izgradnju kanalizacije od bogatih vlasnika vila i kuća za odmor? Imaju li svi oni koji plaćaju taj “harač” ikakvu garanciju da će u neko dogledno vrijeme biti priključeni na kanalizaciju koja je u funkciji. Tko je zapravo smislio taj “genijalni” model financiranja? (Vlado)
– Tko je osmislio, kako vi kažete, „genijalni” model financiranja kanalizacije ja zaista ne znam. Po skromnom razmišljanju, najvjerojatnije je osmišljen uz suglasnost predstavnika Svjetske banke. Vrijednost projekta iznosi 92 milijuna kn. Od toga je bespovratno 46 milijuna kn. Od preostalih 46 milijuna kn Vlada RH je dala bespovratnih 33 milijuna kn. Preostalih 23 milijuna kn moraju financirati građani Grada Biograda, Općine Pakoštane i Općine Sv. Filip i Jakov. Ovim je projektom osiguran samo magistralni vod, i to kao kralježnica cijelog sustava odvodnje. Na njega se kasnije može spojiti sekundarna kanalizacijska mreža.
Zašto plaćamo kanalizaciju pet godina, a tek prije godinu dana smo dobili mogućnost da koristimo kanalizacijski sustav. Zašto plaćamo uslugu koju u to vrijeme nismo imali? (Vlajo)
– Plaćamo ili bolje rečeno sufinanciramo “magistralu” na koju se možemo priključiti.
Kako bi moj suprug mogao dobiti građevinsku parcelu u Biogradu? Više puta je nagrađivan za zasluge u Domovinskom ratu. Između ostaloga, „Hrvatskim samokresom” od strane generala Janka Bobetka. Nezaposlena sam, podstanari smo, roditelji dvoje maloljetne djece, a nemamo riješeno stambeno pitanje. (Mira)
– Svi hrvatski branitelji imaju pravo i obaveze sukladno zakonu hrvatskih branitelja i Grad Biograd zajedno s resornim ministarstvom, upravo rješava dokumentaciju za 18 hrvatskih vojnih invalida. Tim projektom Grad će izvršiti sve svoje obaveze na kojeg ga obavezuje Zakon o pravima hrvatski branitelja.
Ako se za 19 godina zatvora za počinjenje ratnog zločina od Grada Biograda dobije teren za veliku vikendicu, koliko godina treba “zaraditi” za teren za mali apartman? Vrijedi li kazna za “joint”? (Trin)
– Grad Biograd na Moru, odnosno tadašnji gradonačelnik zajedno s Poglavarstvom, dodijelio je hrvatskom generalu nazivno zemljište u površini od 400 m/2.
Domdjoniju pomažemo koliko možemo
Što mislite o obnavljanju stare Općine Biograd, tj. svih mjesta stare općine ponovno u jednoj općini. (Ivo)
– Moramo biti racionalni!
Ove godine se u starom dijelu Biograda pojavila najezda žohara kakve do sada nije bilo. Što mislite poduzeti? (Ankica)
– Grad Biograd svake godine raspisuje natječaj za D.D.D. Koncesionar za tu djelatnost već je obaviješten o najezdi.
Je li istina da Danil Domdjoni prima 3.000 kn? Mislite li da je to dovoljno? (Franko)
– Istina je! Grad Biograd pomaže onoj mjeri koliko mu to dopuštaju proračunske mogućnosti.
Gospodine Knez, možete li mi reći preko kojeg ste natječaja, tj. s kojim referencama postavljeni na veoma odgovorno radno mjesto pročelnika županijskog ureda za zaštitu i spašavanje i bili na tom radnom mjestu nekoliko godina s obzirom da ste u isto vrijeme bili i gradonačelnik Biograda te jeste li primali dvije plaće svo to vrijeme? (Branimir)
– Slučajno sam završio fakultet pa sam eto ispunio sve tražene uvjete! Nikad nisam primio dvije plaće niti je to moguće. Kao pročelnik državne uprave sam primao plaću o iznosu od 8.300 kn, dok sam kao gradonačelnik Grada Biograda na Moru radio kao volonter te za to primao naknadu u iznosu od 6.000 kn.
Kad i na kojoj lokaciji se otvara Interspar u Biogradu. (Manuela)
– Kad smo prije pet godina govorili o otvaranju velikih trgovačkih lanaca onda smo naveli samo firme koje su već otvorile svoje prodavaonice: Konzum, Plodine, Lidl, Bure Commerce, Mercator. Ako Bog da, mogao bi se i Interspar uskoro otvoriti.


Bazen će se graditi javno-privatnim partnerstvom


* Kad će se izgraditi zatvoreni bazen u Biogradu? (Mladež HSU-a)
– Ovisi o potencijalnim investitorima. Naš vaterpolo klub je jedan od nositelja kvalitetnog sporta u Biogradu i sigurno zaslužuje uvjete za cjelogodišnji rad. Dodao bih da je nemjerljiva vrijednost takvog jednog objekta za bavljenje sportom i rekreacijom svih građana Biograda. Nažalost, Grad nije trenutačno u mogućnosti sam, bez pomoći države, realizirati taj projekt. To ne znači da odustajemo od njega, pa smo poduzeli određene akcije. U taj ćemo projekt ići zajedno sa županijom ili privatnim investitorom u obliku javnog-privatnog partnerstva.




 


Izvan protokola


Izvan protokola
* Jeste li strastveni lovac? (Vilim)
– Da, za stolom!
* Koje vam je najdraže jelo? Možda zec na lovački? (jedan)
– Friška srdela!