Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nakon 90 dana na burzi – niže naknade

Autor: Gabrijela Galić

29.06.2010. 22:00
Nakon 90 dana na burzi – niže naknade


Nakon 90 dana nezaposlenosti naknada će umjesto 50 iznositi 35 posto kako bi se potaklo traženje posla ili obrazovanje
Naknade za nezaposlene od iduće godine ponovo će rasti, ali samo za prva tri mjeseca provedena na burzi. Kako je Vlada najavila svojim programom gospodarskog oporavka, naknade će se dodatno smanjiti nakon isteka 90 dana, da bi se nezaposlene potaklo na traženje posla, odnosno obrazovanje.
Od srpnja prošle godine, dakle sedam mjeseci nakon što su nezaposleni dobili “poštenije” naknade čiji se iznos vezivao uz njihovu prosječnu plaću tri mjeseca prije gubitka posla, Vlada je zbog krize privremeno naknade smanjila i vezala ih uz minimalnu plaću. Taj privremeni propis primjenjuje se do kraja godine. No, već su izrađene izmjene Zakona. Novčana naknada u prvih 90 dana nezaposlenosti i dalje bi iznosila 70 posto prosječne plaće radnika, a za preostalo vrijeme umjesto 50 iznosit će 35 posto osnovice koja se utvrđuje kao prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose. Tako bi, primjerice, radnici iz prerađivačke industrije, koji su tijekom prošle godine najviše ostajali bez posla, u prvih 90 dana prosječno primali naknadu u visini 3.706 kuna. Nakon 90 dana, ta bi naknada pala na 1.853 kune umjesto 2.647 kuna koliko bi im iznosila naknada da je Vlada nije odlučila smanjiti. Radnik koji je prije dolaska na burzu rada zarađivao minimalac, prva tri mjeseca primao bi naknadu od 1.540 kuna, dok bi nakon isteka od tri mjeseca imao pravo na 770 kuna naknade što bi, kako obrazlaže Vlada, “bitno stimuliralo njihovo uključivanje u obrazovne aktivnosti”. Naime, za vrijeme obrazovanja država isplaćuje pomoć od 1.600 kuna.
Prema zakonskim odredbama novčana naknada, ovisno o ostvarenom stažu, može se primati 90 do najviše 450 dana. No, nezaposlena osoba koja je na radu provela najmanje 32 godine naknadu prima trajno, do ponovnog zaposlenja ili umirovljenja. Tu “trajnu novčanu naknadu” ubuduće će moći primati samo osoba koja ispunjava dva uvjeta – da je na radu provela 32 godine te da joj nedostaje najviše pet godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu. To znači da bi trajnu naknadu nezaposleni mogao primati najviše pet godina, dok sada postoji mogućnost da je prima i 15 godina. Uvodi se i mogućnost produženja naknade za dugotrajno nezaposlene, osobe koje su neprekidno na burzi duže od 12 mjeseci i iskoristili su pravo na naknadu za nezaposlene, i to za 30 do najviše 120 dana.
 


Država je osigurala 1,18 milijardi kuna


U ovoj godini za naknade nezaposlenima, a naknadu prosječno prima 80 tisuća nezaposlenih – država je osigurala 1,18 milijardi kuna. No, već je prije nekoliko mjeseci bilo jasno da će osigurana sredstva biti nedovoljna te je Vlada planirala nezaposlenima preusmjeriti oko 600 milijuna kuna koje bi uštedila na pravima zaposlenih u državnim i javnim službama. U idućoj godini, kada se naknade povećavaju, planira se dodatno trošak od devet milijuna kuna, dok bi u 2012. taj trošak porastao na 18 milijuna kuna. Dodatna sredstva, kako se objašnjava, mogla bi se namaknuti unutarnjom preraspodjelom sredstava iz ušteda postignutih umanjenjem prijevremenih mirovina. Kako su u Vladi izračunali, iduće godine tu bi se moglo uštedjeti 17 milijuna kuna, a godinu poslije 51 milijun kuna.