Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radovan Fuchs: Tražite li ostavku Mudrinića kad ne možete poslati sms?

Autor: Novi list

29.06.2010. 22:00
Radovan Fuchs: Tražite li ostavku Mudrinića kad ne možete poslati sms?


Nitko nije odgovoran niti kriv za pad sustava E-matice, rekao nam je jučer ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Ministar smatra kako nikoga ne bi trebalo držati odgovornim, jer ga se “nema za što držati odgovornim ili krivim”.
– E-matica funkcionira i popunjava se tijekom cijele godine, u njoj je pohranjeno preko sto milijuna podataka, i moguće ju je održavati sa šest servera, koliko ih sada postoji. Pad sustava koji je nastao kada je preko nekoliko stotina tisuća zahtjeva istovremeno išlo prema E-matici mogao se izbjeći kupovinom trideset dodatnih servera, ali to bi tek bio nerezonski potez – što bismo s dodatnih 25 servera tijekom ostatka godine? Možda smo mogli napraviti raspored po razredima, školama ili regijama, no prva je godina i tek uhodavamo ovaj sustav. Sljedeće godine nećemo propustiti napraviti sve potrebne korake da do ovoga ne dođe, rekao je Fuchs.
– Prema našim podacima od ponedjeljka, samo 1.500 učenika nije imalo svjedodžbu u Hrvatskoj, a u taj broj su uključeni i oni koji idu na popravne ispite, rekao je Fuchs. Pojedine zahtjeve za njegovom ostavkom odbacuje.
– Traži li se od Ivice Mudrinića ostavka kada, zbog preopterećenja sustava, korisnici mobilnih telefona ne mogu jedni drugima poslati sms poruku za Božić ili Novu godinu? Ne traži, jer nakon nekog vremena sve poruke stignu, a pozivi budu mogući, zaključio je Fuchs.
Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”, teško se može složiti s ministrom. Stipić tvrdi kako se nikada nije dogodilo, otkako on pamti, da učenicima kasne svjedodžbe makar i jedan jedini dan.
– Sustav je prije izvanredno funkcionirao, čini mi se da se danas samo traži način da se informaciju učini nedostupnijom. Čemu inače tolika administracija i komplikacije?, upitao se Stipić. Fuchsov stav o odgovornosti nimalo ga ne čudi, jer “ni za jedan propust u hrvatskom sustavu obrazovanja u proteklih 7-8 godina nitko nije nikada odgovarao”.Zato nam danas taj sustav izgleda tako kako izgleda, zaključuje Stipić.
Ljilja Vokić, nekadašnja ministrica prosvjete i ravnateljica Sedme gimnazije u Zagrebu, kaže kako u njenoj školi nije bilo nikakvih problema sa svjedodžbama.
– Nismo spajali praznike, nego smo radili. Ipak, ne bi se smjelo dogoditi da sustav vrijedan pet milijuna kuna ima ikakve probleme, preskupo je plaćen da bi bio problematičan, smatra Ljilja Vokić te zaključuje kako “Fuchs nije ništa kriv, jer je taj sustav samo naslijedio”.
 


Greška nije u softveru, nego u primjeni sustava


Što se tiče same arhitekture programskog rješenja E-matica, informatičari smatraju kako se radi o klasičnoj SQL bazi podataka, odrađenoj na Microsoftovom programskom rješenju. To je pomalo iznenađujuće iz dva razloga: prvi je da se upotrebom besplatnih tzv. open-source rješenja moglo proći novčano mnogo bolje, a kako stvari sada stoje i uspješnije, dok s druge strane ukoliko se željelo ići na brand, moglo se odabrati Oracle, koji se danas ipak smatra ponajboljim softverskim rješenjem kada su baze podataka u pitanju.Informatičari smatraju kako krivnju za padove ipak ne snosi Microsoftovo rješenje, već implementacija čitavog sustava. Prema nekim informacijama, sama stranica za logiranje na E-maticu “teži” kao uvodna stranica kakvog news-portala što ne bi smio biti slučaj. Što se pak hardvera tiče, stručnjaci smatraju kako tu ne bi smio nastati problem, jer danas svaki prosječni server, kakav se već i po nekim domovima može naći, “goni” mnogo više od 30 korisnika u minuti, koliko je prema izjavama iz Ministarstva limit E-matice u ovom trenutku.
D. Ra.