Strašna peć konačno pristupačna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
strasna pec

Ovih je dana sukošanska tvrtka Konektor u završnoj fazi radova na sanaciji prilaza kraškoj spilji Strašna peć na Dugom otoku. Naime, ovaj prirodni fenomen smješten na mikrolokaciji kod mjesta Savar već je odavno ucrtan na mnogim turističkim mapama, a kao izletnička destinacija bio je magnet brojnim posjetiteljima iz cijele Europe već početkom prošlog stoljeća. Pritom je zanimljivo istaknuti da su ovu dugootočnu spilju obišle mnoge poznate osobe mondenog svijeta tadašnje Europe, poput habsburškog suverena Franje Josipa, britanskog princa Georga ili pak američke glumice Simpson. Već jedno desetljeće koncesiju na gospodarenje ovim lokalitetom prirodne baštine ima tvrtka Samotvorac iz Savra, no problem je predstavljao sam pristup spilji koji je bio prilično krševit, strm i opasan za noge nenavikle hodu po tvrdom kamenu. U prvotnoj fazi prije nekoliko godina prilaz je probijen i adaptiran za normalan prohod, da bi se sada prišlo njegovu tamponiranju i betoniranju na najkritičnijim usponima. Time će se do samog ulaza u ovu savarsku spilju moći lako pristupiti automobilom, a i za pješake će biti manje opasno.

U ovoj najnovijoj fazi radova, koja je trajala kroz proteklih mjesec dana, djelatnici Konektora sa svojom su mehanizacijom istamponirali 2,8 km puta širine 3 metra, od čega su najkritičnije dionice uspona u dužini cca 300 metara ublažili betonskom podlogom. Ovako sanirani put do spilje ide od odvojka s glavne otočne prometnice do spomenutog ulaza u spilju.

Tim zahvatom ovaj cestovni pravac dobiva višenamjensko značenje i namjenu kao protupožarni i turističko-izletnički te za moguće biciklističke staze.

Nositelj ove investicije je Općina Sali, a financijska sredstva za istu doznačilo je Ministarstvo turizma. Investicija je teška 150.000 kuna bez PDV-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno