Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tkon dobiva 199 nautičkih vezova

Autor: Dragana Glavočić

29.06.2010. 22:00
Tkon dobiva 199 nautičkih vezova

Foto: Adam VIDAS



Benzinska postaja izgradit će se jugozapadno od planirane nautičke luke, a zapadno od postaje postavit će se ukopani spremnici za gorivo. Nalazit će se u neposrednoj blizini mora zbog opskrbe gorivom športskih i manjih turističkih plovila te vozila na cesti
U razdoblju od 18. lipnja do 19. srpnja traje javni uvid Studije o utjecaju na okoliš luke Tkon. Javno izlaganje Studije predviđeno je za 16. srpnja u Vijećnici Općine Tkon.
Općini Tkon ova je studija potrebna kako bi se dobila potvrda glavnog projekta. Izloženu studiju mještani mogu pogledati svaki dan u uredovno vrijeme u općinskim prostorijama. Studiju je izradila zagrebačka tvrtka DVOKUT ECRO d.o.o. pod vodstvom dipl. ing. agr. Mirjane Meštrić.
U studiji stoji da je sadašnji akvatorij luke Tkon nedostatan za sve aktivnosti koje je Općina Tkon predvidjela u svojoj gospodarskoj budućnosti vezanoj za potrebe rastućeg broja mještana, ali i turista koji dolaze u sve većem broju. Uz to, postojeća luka ne pruža zaštitu brodicama u svim vremenskim uvjetima, a duljina obalne linije ne može zadovoljiti broj vezova potreban za mještane i turiste.
Dugoočekivana benzinska crpka
Iako je postojeća luka zaštićena s istoka i sjeveroistoka glavnim lukobranom, a sa sjeverozapada djelomično kamenim nabačajem, to nije dostatno za sadašnje ni za buduće potrebe šireg područja.
Studija nadalje obuhvaća zahvate kojima će se proširiti postojeća luka rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih lukobrana te uređenjem nove plaže. Time će se dobiti niz lučkih bazena različitog sadržaja, kao što su ribarska luka, luka nautičkog turizma, športska luka te prostor za sport i rekreaciju. Takvim zahvatom zadovoljit će se ekonomski, prostorno- planerski i zaštitarski interesi mještana, turista, lokalne uprave i šire zainteresirane javnosti.
Studija lokacije zahvata obuhvaća obalno područje naselja Tkon, od uvale Vruljice do rta Studenac i morsko područje uz tu obalu. Dužina postojeće obale s gatovima u postojećoj luci je 2.197 metara. Kopneni dio planiranog zahvata je površne 2,7 hektara, a morski dio površine 16,9 hektara. Unutar obuhvata zahvata nalazi se pješčana plaža, postojeća mjesna luka, trajektna luka, nogometno igralište, tržnica, betonirana plaža, stalni i povremeni ugostiteljski objekt.
Na obali i pristaništu ne postoji nikakva oprema za prihvat i usluživanje plovila na vezu. Postoji 113 vezova, a trenutačno su u fazi postavljanja blokovi na morskom dnu u svrhu sigurnog priveza. Luka nije opremljena pomorsko-prometnom signalizacijom, osim svjetionikom koji se nalazi na postojećem lukobranu. Uz područje luke, duž obalne linije, prolazi državna cesta D110, a sjeverozapadno od postojećeg trajektnog pristaništa nalazi se parkiralište. Javni sustav odvodnje nije izgrađen ni na području zahvata, ni u cijelom naselju Tkon.
Na području luke predviđaju se radovi na proširenju postojeće mjesne lučice na 119 vezova. Planira se izvedba novog nautičkog privezišta s lukobranom i 199 vezova, novo ribarsko privezište s lukobranom i 44 vezova, s tim da bi na tom području bila smještena i na otoku Pašmanu dugo očekivana benzinska crpka.
Izmještanje trajektne luke
Što se, pak, tiče trajektne luke, planira se premještaj postojećeg trajektnog pristaništa, odnosno izgradnja novog gata s dva veza i trajektnim ukrcajno-iskrcajnim manipulativnim prostorom i ukrcajnim čekalištem.
Studija predviđa izvođenje dva propusna lukobrana armirano- betonske montažne konstrukcije sa stupištima, propusna za morske struje što omogućuje zadržavanje prirodnog stanja morskih struja u akvatoriju koji štite. Istovremeno štite akvatorij od djelovanja valova poluuronjenim betonskim ekranom do te mjere da je moguće zadovoljiti tražene kriterije visine vala u akvatoriju. Na mjestima stupišta, konstrukcije lukobrana će izravnati morsko dno.
Osim lukobrana, izvest će se još 12 gatova za privez plovila, ukupne dužine 560 metara. Glavni gat za trajekte u luci izgradit će se na način da se prvo izvedu rubni zidovi strana i čela gata. Do trajektnog pristaništa izvest će se ukrcajno čekalište s parkiralištem i okretištem autobusa.
Sve obale i obalne površine imat će odgovarujuću javnu rasvjetu, što je osobito nedostajalo na trajektnom pristaništu.
Zapadno od planirane mješovite luke predviđa se uređenje plaže u dužini od 342 metra, što uključuje nasipanje obale u količini od 12.070 četvornih metara. Iznad plaže uredit će se obalno šetalište.
Uređenje plaže pridonijet će očuvanju klifova s obzirom da će nasipanje mora onemogućiti njihovu devastaciju djelovanjem mora. Jugoistočno od postojećeg malonogometnog igrališta uredit će se tradicijska tržnica s pratećim sadržajima.
Minimalni utjecaj ispušnih plinova
Benzinska postaja izgradit će se jugozapadno od planirane nautičke luke, a zapadno od postaje postavit će se ukopani spremnici za gorivo. Nalazit će se u neposrednoj blizini mora zbog opskrbe gorivom športskih i manjih turističkih plovila te vozila na cesti. Za potrebe smještaja svih sadržaja koji čine benzinsku postaju, infrastrukture i uređenja okoliša bit će potrebno izvršiti dodatno nasipanje terena i izvedbu gata za privez plovila.
Studija iznosi moguće utjecaje na okoliš završetkom planiranih radova. Mogući negativni utjecaj na more nastat će zbog iskopavanja, nasipanja, izravnavanja morskog dna, izgradnje otvora za cirkulaciju mora u postojećim obalama i gatovima te korištenja mehanizacije. Također, postoji vjerojatnost da će doći do promjene kakvoće mora čemu će uzrok biti zamućivanje, odnosno onečišćenje mora manjeg intenziteta. Iskopavanjem maritimnog nanosa i nasipanjem uništit će se morska staništa. Sva moguća onečišćenja mora spriječit će se pažljivim planiranjem radova i zaštitnih predradnji.
Što se tiče utjecaja na klimatske promjene, ozon i kakvoću zraka, u studiji se navodi da će doći do minimalnog utjecaja ispušnih plinova vozila i radnih strojeva te privremenog i povremenog onečišćenja zraka, što ovisi o meteorološkim prilikama.
Utjecaj na zrak ispušnim plinovima plovila u luci za javni promet lokalnog značenja u nautičkoj, sportskoj i ribarskoj luci je neznatan, s obzirom na rijetko i nekontinuirano uplovljavanje i isplovljavanje iz luke.
Izgradnjom benzinske stanice u luci, očekuje se mali porast štetnih plinova zbog malih isparavanja hlapljivih organskih komponenti.
S obzirom na da se radi o naseljenom i sezonski turističkom području realno je očekivati povećanje razine buke u ljetnoj sezoni, dok je zimi ta razina znatno niža. Buka u športskoj, nautičkoj, ribarskoj i trajektnoj luci nastajat će uslijed korištenja prijevoznih sredstava.