Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U duhu naglašene izražajnosti pop-artizma

Autor: Nikola Markulin

29.06.2010. 22:00
U duhu naglašene izražajnosti pop-artizma

Foto: Vedran SITNICA



U galeriji Državnog arhiva Zadar od 24. je lipnja postavljena izložba nazvana “Art izložba” slika Milana Ciglara.
Milan je rođen u Ptuju 1944. godine. U Zadar, gdje danas živi, je došao 1969. godine. Jedan je od istaknutih članova Šahovskog kluba Zadar. Zanimaju ga glazba (na izložbu je Milan donio gitaru i sintisajzer te je posjtiteljima u svako vrijeme spreman odsvirati poneku glazbenu dionicu, op. a.), plivanje, radiestezija i, naravno, amatersko slikanje.
O njegovom slikanju Boris Žuža, slikar i likovni pedagog u katalogu prve Milanove izložbe piše: “Riječ je o vrlo svestranoj osobnosti koja između brojnih zanimacija iskazuje i poseban interes i potrebu za likovnim stvaralaštvom. Sklonost naspram likovnog izražavanja prepoznaje još u danima mladosti. Znanje i vještine usvaja samostalno te je svojevrstan autodiktat. Postupnim umjetničkim razvojem u njegovom djelu evidentne su različite kreativne mijene od najranijeg razdoblja s evidentnom tradicionalnom figurativnom tematikom. U daljnjem stvaralačkom napredovanju predmetnu motivku sve više reducira na najbitniju elementarnost. Ovom prigodom autor izlaže dvadeset i pet likovnih djela uglavnom slikanih u tehnici uljanih i akrilnih boja na platnu. U razradi likovnih kompozicija izdvajaju se tri ciklusa i to geometrijske apstrakcije koje predstavljaju svojevrsne nizove traka u izmjeni tonalnih vrijednosti boja raspoređenih u vodoravnom i okomitom smjeru na tragu op-art stila tzv. optičke umjetnosti. Zatim slijedi ciklus nefiguracija prepoznatljivih po razigranosti negeometrijskih slobodnih formi prikazanih naglašenim koloritom i primjetnom gestualnošću. Uz navdene cikluse izdvaja se serija portreta ženskih likova, dorađenih na inventivan način u duhu naglašene izražajnosti pop-artizma. U zaključnoj opservaciji vrijedno je istaknuti osobitu notu autorovog svijeta likovnih kreacija, a koja se evidentno ogleda u raznolikosti maštovitih varijacija i traganja za novim mogućnostima umjetničkog izričaja.”
– Do ove je moje prve izložbe došlo tako što je profesor Žuža primjetio moje radove i kazao kako se ne bi sramili jedne izložbe. Inače, slikam od mladih dana, a radove često poklanjam prijateljima i znancima. Na izložbi se nalaze radovi nastali mahom u posljednjih šest godina, kazao nam je Ciglar.
Na izložbi se mogu vidjeti i fotografije s gostovanja svjetskog šahovskog prvaka Kasparova u Zadru, dvije makete drvenih brodova, ali i unikatni suveniri koje izrađuje Ciglarova susjeda Ivana Šango. Nju je slikar pozvao da izloži svoje radove izrađene od kartona, špreploče, školjaka i starih razglednica. Ivanini se radovi, kao i Ciglarove slike, mogu i kupiti.
Izložba je otvorena do 30. lipnja, a može se pogledati u vremenu od 11 do 13, te od 17 do 19 sati u izložbenoj dvorani Državnog arhiva Zadar.