Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U prvoj 12, a u drugoj zoni 10 kuna za sat parkiranja!

Autor: Elza Radulić-Toman

29.06.2010. 22:00
U prvoj 12, a u drugoj zoni 10 kuna za sat parkiranja!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Podsjetimo da je u Gradu nakon razmatranja doista kaotičnog ljetnog prometa po gradskim parkiralištima, ulicama i nogostupima tijekom turističke špice u srpnju i kolovozu, a osobito nesnosne gužve su u oblačne dane, odlučeno da se u ta dva mjeseca znatno povise cijene za sat parkiranja. Za dva i dva i pol puta. Vjeruje se da će to djelovati na vozače
Za sve Zadrane koji redovito svojim vozilima dolaze u središte grada od sutra će biti sasvim novi dan – većina će ih dobro razmisliti prije nego što se uputi na Poluotok.
Naime, od sutra će se znatno povisiti cijene parkiranja u prvoj i drugoj parkirališnoj zoni. U prvoj se ide na 12 kuna, a u drugoj na 10 kuna za sat parkiranja. Eto, došao je i taj dan, a prošle godine, kada je gradska vlast donijela odluku o tolikom ovoljetnom poskupljenju parkinga činilo se da je on još daleko, što potvrđuje činjenica da se o tome u međuvremenu i nije nešto raspravljalo. Ni na ulici, ni u medijima. Ali, vrijeme teče neumoljivo i evo prvi srpnja je tu i ujedno je to prvi od ukupno 62 dana koliko će na snazi biti tako skupo parkiranje.
Dakle, podsjetimo da je u Gradu nakon razmatranja doista kaotičnoga ljetnog prometa po gradskim parkiralištima, ulicama i nogostupima tijekom turističke špice u srpnju i kolovozu, a osobito nesnosne gužve su u oblačne dane, odlučeno da se u ta dva mjeseca znatno povise cijene za sat parkiranja. Za dva i dva i pol puta. Vjeruje se da će to djelovati na vozače i da neće baš kao i dosad dolaziti u središte grada i u njegovu blizinu, gdje će morati za cijelo radno vrijeme, primjerice, u prvoj zoni platiti 96 kuna, a u drugoj 80 kuna. Nije zanemarivo ni plaćanje odlaska u grad na dva-tri sata. Ako se autom ide na tržnicu i na kavu. Plaćanje parkiranja će trajati svakodnevno od 8 do 22 sata, osim nedjelje i praznika. I to na cijelom Poluotoku, gdje su u prvoj zoni 242 parkirna mjesta. Ona se protežu na potezu Liburnske obale, od Svjetionika na zapadu do Peglice na istoku. Sva ostala parkirna mjesta na Poluotoku su u tzv. drugoj zoni, kao i ona na Branimirovoj obali, od benzinske stanice pa skoro sve do Ljepotice. U drugoj zoni ima ukupno čak 58 posto svih naplatnih mjesta za parkiranje, što iznosi 990 mjesta. Većina vozača sigurno neće moći plaćati toliku cijenu. No, vjerojatno će biti i onih koji će plaćati i tako visoke cijene, jer znamo da oko nas ima i vrlo imućnih kojima plaćanje parkinga ne predstavlja problem. Isto tako valja kazati da se očekuje da će visoke cijene iz prve i druge parkirne zone maknuti većinu domaćih auta, ali će istodobno odahnuti stanovnici Poluotoka, koji rijetko pronalaze mjesta za parkiranje blizu svojih stanova. Jer, ljetno poskupljenje parkinga se ne odnosi na povlaštene karte što ih mogu kupiti oni koji stanuju na Poluotoku i oni koji stanuju u neposrednoj blizini organiziranih prakirališta, poput stanara Branimirove obale. Takvi će i za srpanj i kolovoz moći kupiti mjesečne karte za 50 kuna. I drugi građani koji to žele mogu i dalje kupiti mjesečnu kartu za 150 kuna, a invalidi i dalje za 25 kuna.
Dakle, hoće li naši gosti, strani i domaći i u srpnju i kolovozu uredno plaćati zadarska parkirališta? Naime, nekad je Liburnska obala bila krcata autima koje su turisti hrvatski i strani ostavljali na rivi, nakon što su odlazili na otoke, na dan ili duže. Hoće li to i sada biti tek ćemo vidjeti. I hoće li za njima odlaziti kazne, znat ćemo na jesen kad završi sezona.
U Obalama i lučicama su ovih dana dopunili info table, kako bi zadarske motorizirane goste obavijestili da se parkiranje ne plaća nedjeljom i praznikom. Te informacije su napisane i na četiri strana jezika. Osim toga, u četvrtak ujutro na tim će tablama osvanuti i ispis novih iznosa cijena parkiranja koje će se primjenjivati u srpnju i kolovozu u prvoj i drugoj parkirnoj zoni.