Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrlo smo sretne i uzbuđene, ali osjećamo i odgovornost

Autor: Ante Rogić

29.06.2010. 22:00
Vrlo smo sretne i uzbuđene, ali osjećamo i odgovornost

Foto: Filip BRALA



Koliko njima znači, odnosno što im predstavlja činjenica da upravo oni otvaraju ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto kazuju nam Antonela Grubić i Ivana Begović/Antonela Grubić porijeklom je iz Novog Vinodolskog, završila je Grafičku školu i trenutačno pauzira godinu dana, a odlučila se je prijaviti na glumačku akademiju u Zagrebu i Sarajevu. Ivana Begović dolazi iz Požege i apsolventica je hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zadru
Premijerom predstave “Teštament” večeras se otvara 16. Zadarsko kazališno ljeto. Čast da otvori manifestaciju pripala je mladim talentiranim glumcima, polaznicima glumačke radionice HNK pod vodstvom Jasne Ančić. Večeras ćemo na sceni imati priliku vidjeti Paolu Slavicu, Vinka Radovčića, Ivanu Begović, Antonelu Grubić, Blaža Hrgotu i Renata Pizeka. Koliko njima znači, odnosno što im predstavlja činjenica da upravo oni otvaraju ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto kazuju nam Antonela Grubić i Ivana Begović.
– Sve se dogodilo nekim spletom okolnosti. Nismo to očekivali, vrlo smo sretni i uzbuđeni, ali osjećamo i odgovornost. Ovo je ipak najveći vrhunac, kažu Antonela i Ivana.
Antonela Grubić porijeklom je iz Novog Vinodolskog, završila je Grafičku školu i trenutačno pauzira godinu dana, a odlučila se je prijaviti na glumačku akademiju u Zagrebu i Sarajevu. Ivana Begović dolazi iz Požege i apsolventica je hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Zadru.
Kada i kako je došlo do glume u Vašim životima?
Antonela: Glumom se bavim od 12. godine. Tada sam prvi put ušla u dramsku radionicu. Ništa strašno, ali važno. Prvi put sam se pojavila pred ljudima u reklami za turističku zajednicu, gdje sam glumila curu koja se utopila, haha. Naravno, uza sve to sam sudjelovala na Lidranu… itd.
Ovo mi je, nakon “Kurvi”, druga predstava u kojoj glumim u sklopu glumačke radionice HNK kod Jasne Ančić. Uza sve to, prošlo ljeto sam sudjelovala na internacionalnoj glumačkoj akademiji na Siciliji, Istituto nazionale del drama antico.
Ivana: Ja sam se glumom počela bavit tijekom osnovne škole. Budući da mi je mama učiteljica stvari su se dogodile same po sebi, tako da me ona uključila u glumačke radionice. Glumila sam u tri dječje predstave, a išala sam i u srednju glazbenu školu. Uglavnom, zanimaju me sve stvari koje se tiču kreativnog izražavanja, bilo to pisanje, glazba ili, pak, crtanje.
Tako je došlo i do glumačke radionice HNK kod Jasne Ančić. Prvo nisam prošla na audiciji za “Priču iz 1001 noći”, ali sam prošla na audiciji za radionicu.
Je li gluma nešto čime se želite baviti profesionalno?
Antonela: Svakako, definitivno. Kao što sam već kazala idem na prijemni u Zagreb i Sarajevo
Ivana: Još nisam uobličila ono nešto čime se želim baviti u životu. Završavam studij hrvatskog jezika i književnosti, a zanimaju me i dramaturgija i režija… Vidjet ćemo.
A radionica?
Antonela i Ivana: Postoje neki planovi da bi se sljedeće godine radile jednočinke. Trenutačno ostajemo u radionici, međutim većina nas se nada ulasku na kademije.
Tendencija je da se isfiltrira, da se svako malo pojavljuju novi mladi glumci. Trenutačno su najnoviji Renato, Blaž i Anđelko.
Tko su Vam uzori?
Ivana: Među piscima su to svakako Pirandello i Čehov, te naravno moj pradjed Milan Begović. Drugi put sam na audiciju došla s njegovim tekstom i prošla. Velika mi je želja jednog dana glumiti u nekoj njegovoj drami, recimo ‘Bez trećega’. Kad je riječ o glumcima svakako Ivo Gregurević i Mustafa Nadarević. Od stranih neizostavno Meryl Streep, te Robin Williams. Kad je riječ o ženama na našoj sceni na prvom mjestu Jasna Ančić i to ne zato što nam je mentorica, a uz nju Ena Begović, Slavica Knežević.
Antonela: Na prvom mjestu Rade Šerbedžija, te Ivo Gregurević. Od žena samo Jasna Ančić. Ako doguramo do nečeg nek to bude ono što je Jasna Ančić postigla.
Dakle, Jasna je ostavila velik dojam na sve vas?
Ivana: Mislim da je jako malo mladih glumaca koji imaju energiju kao ona. Koncentracija joj je uvijek na visokoj razini, uvijek je vesela znatiželjna… Jednostavno, nadilazi svoju dob. Ovaj poziv ona dandans otkriva. Uspjela nam je prenijeti taj pogled na svijet glume.
Antonela: Svi se ponosimo što nam je ona mentorica. Cijenimo je kao osobu i kao glumicu. Zna prenijeti svoje veliko znanje.
A kakve su bile probe?
Ivana: Kao što smo već rekli, Jasna se uvijek trudi prenijeti sve što zna. Iznad svega, nastoji iz osobe izvući ono nešto. Svaki put nam je na probama pokušala prenijeti nešto novo.
Jako nam je žao što se više cura nije moglo uključiti u ovu predstavu. Ovim putem pozdravljamo
Sam “Teštament”, riječ je o pučkoj komediji. Kako ste prihvatili predstavu?
Antonela: Na početku nam je bilo nepoznato i nije nam baš palo. Tek s vremenom smo ušli u priču.
Ivana: Likovi su tipizirani, kao u commedii dell’arte. Meni osobno je ovo Kate Kapuralica u malom.
Antonela: Jasna nam je pomogla da na mnogo načina dođemo do lika kojeg glumimo.
Ivana: Svi mi to imamo u sebi. Kad se baviš ovim poslom shvatiš o čemu se radi. Bitna je uloga mentora, da se pomogne oko stvari kojih nisi ni svjestan, da se iz glumca nešto izvuče.
Vaše uloge?
Antonela: Ja glumim Soku Vrtiruz. Ona je bila ljubavnica pokojnog Tonija. Nakon nejgove smrti joj je stalo do novca. No, Soka nije jedina..
Ivana: Ja glumim Mandu, neurotičnu ženu, udanu za Vicu, stalo joj je samo do novca. Vesela, prpošna, podosta izgubljena u cijeloj priči..