Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eko markica – kruna dugogodišnjeg bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom

29.06.2011. 22:00
Eko markica – kruna dugogodišnjeg  bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom


Za nas je izuzetno veliki uspjeh što smo imali priliku izlagati na najvećim vinskim sajmovima. Čast je što smo se našli u društvu najboljih hrvatskih i svjetskih vinara. Naša vina degustirali su svjetski poznati enolozi koji su nam uputili odlične komentare – Šime Škaulj


Vinari i vinogradari Šime Škaulj i Željko Vrsaljko iz Nadina odnedavno su  vlasnici prvih ekoloških vina u  Zadarskoj županiji. Ekološka  markica na Maraštini berba  2010., rezultat je višegodišnjeg  rada i truda Šime Škaulja i  njegove obitelji.
– Kada smo se odlučili za ekološki uzgoj znali smo da su preda  nama veliki napori i izazovi. Tri  godine je trajao prijelazni period iz konvencionalne u ekološku proizvodnju uz nadzor Prve ekološke stanice iz Zagreba.  Prijelazno razdoblje podrazumijevalo je da su iz zaštite isključeni svi herbicidi i pesticidi,  kao i mineralna gnojiva u  prehrani. Nakon strogih kontrola Prve ekološke stanice, te  analiza tla i zemljišta kao i samog grožđa dobili smo službenu  potvrdu da su naša vina ekološka. Cabarnet Sauvignon  2010, Merlot 2010, Syrah 2010,  Cuvee Tomislav 2010 također  nose eko markicu, ali za navedena vina još nisam zatražio  dozvolu za puštanje u promet. U  planu nam je uputiti zahtjev krajem ove ili početkom iduće godine, rekao nam je Šime Škaulj  te istaknuo kako su vrlo zadovoljni jer eko markica je kruna njihova dugogodišnjeg bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. 
– Imamo visokokvalitetni  ekološki proizvod i nadamo se  da će osviještenost o konzumiranju eko proizvoda biti sve  veća. Danas na području Nadina ima oko 400 hektara vinograda, na kojima se nalazi  oko dva milijuna loza, od toga  je 60 hektara u ekološkoj  proizvodnji čime prednjačimo  u Hrvatskoj. Nadamo se dobrom plasmanu na domaćem i  inozemnom tržištu te me vrlo  raduje poziv da sudjelujem  kao izlagač na najvećem eko  sajmu u Europi koji će se  održati u Nürnbergu, rekao  nam je Šime Škaulj. 
Vinogradarstvom se Šime  Škaulj bavi od rane mladosti,  njegov pokojni otac Paško bio  je vinogradar pa mu je pomagao u poslu, a tada su imali  oko desetak tisuća loza. Poslije  Domovinskog rata se počeo  intenzivnije baviti uzgojem vinove loze, a potom iz godine u  godinu sve više i vinarstvom. U  tom vremenu je dobio u koncesiju stare vinograde u Nadinskom blatu koje su prokrčili  i posadili mlade nasade. Prije  osam godina je podigao 5500  loza na površini od 1,5 hektara  na vlastitom zemljištu u Nadinu. Pet godina poslije na Nadinskom blatu podigao je još  12 000 loza, na 2,5 hektara, uz  pomoć državnog poticaja.  Prošle godine posadio je još  pola hektara vinograda na  svom zemljištu u blizini obiteljske kuće. U planu ima posaditi nasad od još 20 000 loza  u Nadinskom blatu. 
– U sklopu obiteljske kuće  imamo vinski podrum, prošlogodišnja proizvodnja nam je dosegla 15 000 butelja, ove godine  očekujemo oko 25 000 butelja.  U fazi smo izgradnje još jednog  većeg podruma, da možemo  preraditi oko 30 vagona grožđa,  što je otprilike oko 150 000 do  200 000 butelja, kaže Šime  Škaulj koji je član Udruge vinara i vinogradara Vina Liburna koja broji dvanaest članova.  Ove godine vinari navedene  udruge predstavili su svoja vina  na najpoznatijim domaćim i  međunarodnim manifestacijama.
– Za nas je izuzetno veliki  uspjeh što smo imali priliku  izlagati na najvećim vinskim  sajmovima. Čast je što smo se  našli u društvu najboljih hrvatskih i svjetskih vinara. Naša  vina degustirali su svjetski poznati enolozi koji su nam uputili  odlične komentare. Jako smo  zadovoljni i posjećenošću  našeg štanda od strane posjetitelja koji su rado degustirali  naša vina. Ostvarili smo nove  poslovne kontakte s trgovačkim predstavnicima, vinarima i sommelierima, rekao  nam je Šime Škaulj koji se  raduje sudjelovanju na stranim  i domaćim manifestacijama.
 


U Zadru krajem srpnja Festival vina i hrane




Šime Škaulj je na Sabatini, međunarodnoj manifestaciji vinogradara i  vinara, koja se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji, osvojio  velike zlatne medalje a njegov Cabarnet Sauvignon proglašen je najboljim  vinom Sabatine po mišljenju novinarske struke. Prošle godine na prvom  održanom Vinfestu u Benkovcu njegovo vino Cabarnet Sauvignon berba 2010.  proglašeno je šampionom, a zlatnu čevulju osvojio je za Merlot 2009. 
– Benkovac je moj grad i sudjelovati na Vinfestu za mene ima posebnu  vrijednost. Raduje me da je na Vinfestu ocjenjivačka komisija sastavljena od  najistaknutijih stručnjaka s područja vinarstva i vinogradarstva te mi je drago  da su organizatori u Benkovcu postavili visoke standarde. Upravo na taj  način možemo doprinijeti napretku vinarstva u našem gradu Benkovcu,  Zadarskoj županiji i šire, naglasio je Šime Škaulj koji skupa sa vinarima iz  udruge Vina Liburna radi na organizaciji prvog Festivala vina i hrane koji će  se održati krajem mjeseca srpnja u Zadru.