Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Fuzul: Brigada je bila i vlaška i bodulska

29.06.2011. 22:00
Fuzul: Brigada je bila i vlaška i bodulska


Hrvatski branitelji okupljeni u 112. imali su protiv sebe 15-ak vojarni u Zadru, dvije velike vojarne u neposrednoj blizini grada, Šepurine i Zemunik te naoružano srpsko stanovništvo uključujući i petu kolonu u gradu – Zvonimir Vrančić


Svečanom akademijom u zadarskom Arsenalu,  preksinoć je završeno obilježavanje 20. obljetnice osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde. Tom prilikom  okupio se veliki broj hrvatskih  branitelja i pripadnika brigade  koja je bila majka svih borbenih postrojbi Hrvatske vojske na zadarskom području.  Kako je u uvodnoj riječi rekao  prvi njen zapovjednik Marko  Čulina, 112. je bila brojem vojnika u čak 8 bojni, najveća  brigada 1991. Od nje su nastale  159., 134. i 164. brigada. Ratni  put 112. rekao je Čulina, oslikavale su borbe u zadarskom  zaleđu i to protiv nadmoćnijega neprijatelja. Međutim,  brigada nije samo dala doprinos u obrani Zadra, nego su  njeni dijelovi sudjelovali i u  obrani Dubrovnika i Posavine.
Iza nas je bilo samo  more i Italija
– U Zadru smo ratovali protiv generala Momčila Perišića,  a od Knina je nadirao general  Ratko Mladić. Obojica su se  hvalila da će postati stanovnici  srpskog Zadra, a danas su stanovnici Haaga. Iako smo bili u  taktički lošijoj poziciji, nismo  im dozvolili da u Zadru presjeku Hrvatsku na dva dijela.  Znali smo da nemamo druge  crte obrane jer iza nas je bilo  samo more i Italija, rekao je  između ostalog Marko Čulina  podsjetivši da je brigada suvremenik hrvatske države koja  je ovih dana završila mukotrpne pregovore o ulasku u  EU.
Zadarski gradonačelnik  Zvonimir Vrančić uputio je  poseban pozdrav roditeljima i  osobito majkama branitelja  prisjetivši se uvjeta u kojima se  stvarala 112. brigada, ali i gradila samostalna Hrvatska.  Vrančić je rekao da je prije 20  godina agresor želio provesti  politiku Velike Srbije i to osvajanjem hrvatskog teritorija.  Hrvatski branitelji okupljeni u  112. imali su protiv sebe 15-ak  vojarni u Zadru, dvije velike  vojarne u neposrednoj blizini  grada, Šepurine i Zemunik te  naoružano srpsko stanovništvo  uključujući i petu kolonu u gradu. Međutim, tad se građani  Zadra dižu i stvaraju, zapravo,  narodnu vojsku, a obrana Zadra doprinijela je da Hrvatska  danas bude moderna država.
I vlaška i bodulska
Zadarski župan Stipe Zrilić  najprije je pozdravio sve hrvatske branitelje i generale  “…ma gdje bili” kako su se  1991. pozdravljali hrvatski ratnici putem Hrvatske radio televizije. Aludirao je pri tom i  na hrvatske generale, haške  uznike, podsjećajući se da je  dio povijesti moderne hrvatske  napisan krvlju i patnjom.  Međutim, doprinos branitelja  112. brigade učinio je Zadarska županiju danas mjestom  ugodnog življenja. 
Nadahnuti govor održao je  nekadašnji ratni zapovjednik  112. brigade, a preksinoć izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera  Oružanih snaga RH, brigadni  general Mladen Fuzul. Fuzul je  rekao da je 112. čistim srcem  branila svoju Domovinu i Zadar čiji je bila ponos. Danas  časnici potekli iz 112. sudjeluju  u doprinosu Hrvatske miru u  svijetu, a jedan od njih, brigadir Blaž Beretin, je zapovjednik hrvatskih snaga u Afganistanu. Brigada je, naglasio  je Fuzul, bila i vlaška i bodulska, nabrojivši gotovo sva  mjesta zadarskog kraja iz kojih  su došli vojnici 112. što je izazvalo buru oduševljenja.
Ponos Zadra i Hrvatske
Prvi zadarski političar, ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta rekao je da velika nazočnost pripadnika 112. brigade svečanoj  akademiji potvrda da obilježavanje 20. obljetnice nije  samo zbog toga da se ne zaboravi doprinos 112. brigade  nego da se se svi skupa sjetimo  onih vrijednosti, domoljublja,  požrtvovanja i prijateljstva koje bi i danas trebali živjeti u  Hrvatskoj.
Njegov kolega, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik  premijerke Jadranke Kosor  Tomislav Ivić zahvalio je svim  pripadnicima 112. na doprinosu obrani Hrvatske.
– 112. je ponos Zadra i Domovine, a to ne može umanjiti  niti jedna sudska presuda. Da  nije bilo vas i vaše žrtve, nikad  ne bi bilo slobode i hrvatske  neovisnosti. Ovih smo dana ne  samo završili pregovore, nego i  dobili potvrdu da ćemo postati  28. članica EU. Želim se obratiti roditeljima poginulih i reći  da je pogibijom vaše djece za  vas vrijeme stalo u boli i tuzi.  Međutim, žrtva i kosti vaše djece u temeljima su Hrvatske.  Baš zbog toga smo inicirali ustavni zakon o hrvatskim braniteljima i nadamo se da će i  oni drugi glsovati za njega, rekao je ministar Ivić.
Svečanu akademiju 20.  obljetnice 112. brigade svojim  su nastupom uveličali Ernesto  Masnov koji je otpjevao himnu  112. brigade, Zadarski plesni  ansambl, i klape Kontrada i  Bibinje.
 


Urlić: Bili smo najbolji vojnici, a sad trebamo biti najbolji građani




Izaslanik vrhovnog zapovjednika i predsjednika republike Ive Josipovića bio je zapovjednik ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić.  Urlić je podsjetio da je i sam bio sudionikom u akciji Maslenica kad se  oslobađao dio zadarskog zaleđa. Prenijevši pozdrave i zahvalu vrhovnog  zapovjednika, Urlić je rekao da su se svi nazočni okupili u Zadru – gradu  heroju Domovinskog rata.
– Tu je Hrvatska domovina obranila svoje teško stečene temelje  neovisnosti. To je učinila u srazu s trećom silom Europe koja je za sebe  govorila da je nepobjediva. Mnogi su tad htjeli vidjeti Hrvatsku na  koljenima. Činilo se da smo osuđeni ostati izvan Europe. No, tu se  stvarala slavna 112. i hrvatska vojska kao danas moderna oružana sila.  Bili smo najbolji vojnici, a sad trebamo biti najbolji građani svog naroda,  rekao je Urlić podsjećajući se na 74 poginula hrvatska branitelja 112.  brigade i na 15.000 poginulih u Domovinskom ratu.