Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neisplata plaća ne može biti kažnjiva

29.06.2011. 22:00
Neisplata plaća ne može biti kažnjiva


HUP ne da zeleno svjetlo “zakonu koji će kazneno goniti poslodavca koji ne isplaćuje plaće, a on možda ima potraživanja prema državi”
Poslodavci neće podržati premijerkinu inicijativu da se kazneno goni one koji ne isplaćuju redovito plaću svojim radnicima, potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz vrha Hrvatske udruge poslodavca, uz napomenu da će konačni sud o zakonskom prijedlogu dati nakon još jednog sastanka s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.
– Ne možemo dati zeleno svjetlo takvom zakonu koji će kazneno goniti poslodavca koji ne isplaćuje plaće, a on možda ima potraživanja prema državi ili njezinom poduzeću koja ne može naplatiti a koja su tri puta veća od troška neisplaćenih plaća. I na kraju valjda treba čovjek završiti u zatvoru, kaže nam jedan od čelnika HUP-a.
Ipak, HUP odbijenicu Vladi ne želi dati prije završnog sastanka s Bošnjakovićem. Vlada je pak neisplatu plaća kao kazneno djelo već razmotrila na jučerašnjem Užem kabinetu i planira takav prijedlog poslati u Sabor već sa svoje sjednice u petak. U Vladi još uvijek vjeruju da bi mogli dobiti podršku poslodavca nakon što se utanače još neki detalji zakona. Već sada dogovoreno je da će se kazneno goniti samo oni koji nemaju opravdane razloge za uskraćivanje plaće svojim radnicima. Uz to, mijenja se i zakon o sudskom registru pa oni koji nisu isplatili radnike neće moći osnivati tvrtke. Blokada dulja od šest mjeseci značit će i automatsku likvidaciju ako je iznos na koji je tvrtka blokirana veći od njezine imovine.
Sama premijerka Jadranka Kosor poručila je jučer da je cilj Vlade izmjenama kaznenog zakona potpuno zaštititi radnika, da bi svima trebalo biti u interesu čestito i pošteno poslovanje s isplatama obveza i bez nelojalne konkurencije, koju čine oni koji izbjegavaju plaćanja.
– Svima je u interesu da uredimo svoju kuću i onemogućimo one koji varaju radnike, varaju državu i na kraju varaju sami sebe, poručila je Kosor.
Ipak, poslodavci ističu da od Vlade traže punu primjenu europskih direktiva koje propisuju da se obveze plaćaju u primjerenom i razumnom roku, što bi po njihovom mišljenju doista uredilo kuću, odnosno stvorilo likvidnost u državi.
Ističu i to da su im u Vladi na primjedbu kako u Europi nema kaznenog progona za poslodavce zbog neisplate plaće, odgovorili kako švicarsko zakonodavstvo poznaje takvo kazneno djelo.
– Bilo bi nam drago da Hrvatska postane Švicarska, ali vjerujem da je prije toga nužno uspostaviti kulturu plaća obveza na vrijeme, jer bez toga ni radnici neće imati prevelike koristi od kažnjavanja poslodavca koji im ne isplaćuju plaće, ističu poslodavci.
Iz sindikalnih redova stiže pak poruka da u europskim zemljama nemaju potrebu za kaznenim progonom poslodavaca jer nikome ne pada na pamet neisplata radnika.
 


Javnost mora znati tko su vlasnici medija


Vlada je odlučila mijenjati i Zakon o medijima pa će ubuduće javnosti morati biti poznati stvarni vlasnici medija, odnosno morat će se objaviti tko su fizičke osobe koje stoje iza poduzeća koja su vlasnici određene medijske kuće.