Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema ispita na Filozofskom u Zagrebu, Puli i Zadru

29.06.2011. 22:00
Nema ispita na Filozofskom u  Zagrebu, Puli i Zadru


Štrajkom se želi spriječiti donošenje zakona koje “Akademska solidarnost” smatra štetnim za budućnost visokog obrazovanja u Hrvatskoj, koje bi, smatraju, bilo rezervirano uglavnom za djecu iz bogatih obitelji


Sindikat zaposlenih u visokom školstvu  “Akademska solidarnost”  najavio je jučer da će od 6.  srpnja stupiti u štrajk ukoliko  Vlada iz saborske procedure  ne povuče nacrte prijedloga  Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom  obrazovanju i Zakona o  sveučilištu. U slučaju štrajka,  koji bi započeo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu,  profesori neće držati ispite,  primati studente na konzultacije, raditi s doktorantima  niti obavljati bilo kakve poslove iz svog djelokruga rada.  Spremnost na istu akciju pokazali su profesori filozofskih  fakulteta u Puli i Zadru.  Štrajkom se želi spriječiti donošenje zakona koje “Akademska solidarnost” smatra  štetnim za budućnost visokog  obrazovanja u Hrvatskoj, odnosno zahvaljujući kojima bi,  upozoravaju, u budućnosti visoko školovanje bilo rezervirano uglavnom za djecu iz  bogatih obitelji.
Političko nasilje
– Navedenim nacrtima prijedloga zakona grubo se zadire u ustavno zajamčenu  autonomiju sveučilišta i slobodu znanstvenoga stvaralaštva. Osim toga, nacrti Zakona o visokom obrazovanju i  Zakona o znanstvenoj djelatnosti sadrže odredbe koje  će dovesti do bitnoga povećanja udjela radnih odnosa  na određeno ili prikriveno  određeno vrijeme u okviru  ukupnih radnih odnosa akademskih radnika, što također  Sindikat smatra izravnim  ugrožavanjem socijalnih i gospodarskih interesa zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, stoji u izjavi  koju su predstavnici “Akademske solidarnosti” pročitali  na jučerašnjoj konferenciji za  novinare.
Prihvaćanje nacrta prijedloga spornih zakona “unatoč  višemjesečnom protivljenju  akademske zajednice i zainteresirane javnosti” Sindikat  je doživio kao “posljednji u  nizu koraka iz prepoznatljivog repertoara političkog nasilja” od strane Vlade i resornog Ministarstva znanosti,  obrazovanja i športa. U “akciji zakoni”, ističu u Akademskoj solidarnosti, “dosad  su se osnivala različita povjerenstva bez demokratske legitimacije, simulirali su se  krugovi javne rasprave, iznosile se bezočne laži i manipulacije, fabricirala se podrška prijedlozima, da bi,  napokon, medijska ofenziva  kulminirala tumačenjem nalaza Državne revizije, pri  čemu se koruptivne klijentelističke grupe i njihove sebične financijske interese pokušalo prikazati kao uvriježeni način funkcioniranja  cjelokupne akademske zajednice”.
Očekuju podršku
Štrajk će se, između ostalog, provoditi “radi poticajnog djelovanja na Filozofski fakultet Sveučilišta u  Zagrebu, kao i na druge  poslodavce u djelatnostima  znanosti i visokog obrazovanja, kako bi počeli proaktivno djelovati s ciljem povlačenja spomenutih nacrta  zakona iz zakonske procedure, te radi promicanja i  zaštite gospodarskih i socijalnih prava svojih zaposlenika, uz konkretna nastojanja  da poslodavci članova Sindikata budu prepoznati i postupaju kao aktivni subjekti u  izradi novih nacrta zakona”.  Predstavnici poslodavaca,  smatraju sindikalisti, “moraju  predstavljati interese svih članova akademske zajednice na  matičnoj instituciji i biti izabrani u tu svrhu od svoje  baze, a ne nametnuti političkom voljom resornog ministarstva”. Podršku za svoju  akciju Sindikat očekuje i od  predsjednika države Ive Josipovića, s kojim su dogovorili  sastanak. Akciju su podržali i  studenti Filozofskog fakulteta, a profesori podršku za  štrajk očekuju i od šire javnosti, unatoč negativnim napisima u dijelu medija koji  usko surađuju s aktualnom  političkom garniturom na  vlasti.
Ministarstvo znanosti,  obrazovanja i športa reagiralo je na najavu štrajka  tvrdnjom da je i dalje otvoreno za dijalog “pogotovo  uvažavajući činjenicu da se  zakoni nalaze u redovitoj, a  ne u hitnoj proceduri” te  izražavanjem zabrinutosti  “zbog onemogućavanja studentima da polažu ispite”. Iz  Ministarstva poručuju da se   “između dva čitanja prijedloga zakona, uz minimum  dobre volje i spremnost na  dijalog, mogu iznaći rješenja  za sva moguća otvorena pitanja”.
 


Odgoda upisa na neke fakultete?




Ukoliko se izglednom štrajku  profesora visokih učilišta pridruži  i administrativno osoblje fakulteta, moguće je da će zbog  njihove obustave rada biti odgođen i upis na pojedine fakultete. Članovi Sindikata,  međutim, napominju da će eventualne poteškoće prouzročene  štrajkom lako biti otklonjene, dok  bi usvajanje spornih zakona, napominju, nanijele nepopravljivu  štetu visokom školstvu u Hrvatskoj.


 


Mi ne štrajkamo protiv poslodavca, nego iz solidarnosti!


ZADAR – Kako Sindikat visokog obrazovanja i znanosti “Akademska  solidarnost” ima svoje članove i na Sveučilištu u Zadru jučer smo u  telefonskom razgovoru saznali da će štrajk najvjerojatnije zahvatiti i naše  Sveučilište, ipak nešto drugačije nego u Zagrebu.
– Pretpostavlja se da će se i druga Sveučilišta naknadno pridružiti  štrajku u Zagrebu, ali kroz štrajk solidarnosti. To znači da mi ne  štrajkamo protiv poslodavca, nego iz solidarnosti, a u pravilu takav štrajk  počinje dva dana iza primarnoga štrajka. Dakle, štrajka će najvjerojatnije  biti, a koliko profesora će štrajkati to će se tek vidjeti kad do toga dođe,  rečeno je iz Sindikata Akademske solidarnosti u Zadru. Upravo o tom  pitanju raspravljalo se i na sastanku Vijeća Akademske solidarnosti  održanom u Zadru u utorak u večernjim satima.
U kratkoj anketi provedenoj među studentima na pitanje što misle o  štrajku bilo je jasno da je većini studenata nejasno zbog čega se zapravo  štrajka i što to za njih znači. Međutim, ako ministar Fuchs ne popusti i  štrajk se nastavi u nedogled za studente bi to značilo da se neće održati  ljetni ispitni rokovi, a ako štrajkaši zaista budu uporni ugroženi su i  rujanski ispitni rokovi.
V. MLAĐEN


 


SVEUČILIŠTE U ZADRU: Nikakav štrajk za sada nije prijavljen


Na Sveučilištu u Zadru kažu kako za sad o štrajku nikakvih službenih  informacija nemaju, kao niti o postojanju Sindikata “Akademska  solidarnost” na Sveučilištu u Zadru.
– Postoje pravila zbog čega i kako se štrajka. Na Sveučilištu u Zadru  imamo jedino Sindikat znanosti i visokog obrazovanja čiji je predstavnik  Mirko Petrić, a nikakv Sindikat Akademske solidarnosti nemamo niti  smo dobili kakvu službenu obavijest o postojanju tog sindikata, niti  znamo tko je njihov predstavnik. Nikakav štrajk za sada nije prijavljen.  Nejasno je i protiv čega se štrajka, naime štrajkom se obično bori za  neka radnička prava, a u ovom slučaju štrajka se protiv zakona koji još  nije ni izglasan što je samo po sebi nejasno. Ciljevi i motivi nisu jasni ni  prihvatljivi, stav je rektora Sveučilišta u Zadru Ante Uglešića.
A kao i uvijek, bez obzira na epilog priče, čini se da će kao i uvijek  najviše stradati studenti za čija prava se navodno bore i jedna i druga  strana.
V. MLAĐEN


 


Svaka njima čast, ali i mi imamo pravo izlaziti na rokove


DANIELA BITUNJAC,  Hrvatski jezik i  književnost
Više vremena za  učenje
– Nisam baš sigurna zašto  profesori štrajkaju, ali nisam  protiv štrajka. Zapravo odgovaralo bi mi da su sada  štrajkali jer bismo imali više  vremena za učenje. Mislim da  dan – dva nikome ništa ne  znači što se tiče samih ispita, a  njima će vjerojatno omogućiti  da postignu svoj cilj.  Možda je  malo nezgodno to što se tiče  ispitnih rokova, ali drugačije  ne mogu, da štrajkaju sada, a  da to ne utječe na ništa ne bi  ništa ni postigli.
ANA ODAK, Sociologija  i Antropologija i  etnologija
Svi gledaju svoju korist
– Meni osobno štrajk ne  odgovara jer moram braniti  završni, ako ga ne obranim  sada ne znam kako ću sve stići  u devetom mjesecu. Da je to  neka druga godina možda bi  mi bilo svejedno, ali ova treća  nam je svima važna. Ipak mislim da na mom odjelu i nema  mnogo profesora koji su za  štrajk.
To je sve kao za studente, ali  mislim da svi tu prvenstveno  gledaju samo svoju korist.
IVAN PEŠUT,  Sociologija
Cilj je dobar, vrijeme  održavanja nebitno
– Cilj štrajka je dobar i mislim da uopće nije bitno vrijeme održavanja. Prema nekim mojim informacijama govori se da neće biti konkretnog štrajka, nego će biti “bijeli” štrajk, znači cilja radi, a  ne akcije radi.
Budući da sam bio na tribini  Akademske solidarnosti  upoznat sam s poblemom i  mislim da je došlo do nedostatka komunikacije.  Sveučilište i Rektorat kao takav po meni ne može zastupati nas kao studente, nego  bi to trebali raditi profesori  koji su sad u Solidarnosti.  Došlo je do manjka komunikacije jer se taj Zakon mora  progurati na brzinu od kad je  tu došao gospodin Fuchs.
ZRINKA GRUBIŠIĆ,  Sociologija
Štrajk zbog plaće i  podcijenjenosti
– Nadam se, ako bi već odgodili te rokove zbog štrajka,  da bi nam kasnije barem malo  izašli u susret. Znam da imaju  pravo na štrajk, svaka njima  čast, ali imamo i mi pravo  izlaziti na rokove i imati ta dva  roka sada i dva u rujnu.
Ne znam uopće zašto štrajkaju, valjda zbog plaće ili zato  jer su podcijenjeni u drušvu.
V. MLAĐEN