Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U središtu grada parkiranje po 10 i 12 kuna

29.06.2011. 22:00
U središtu grada  parkiranje po 10 i 12 kuna


Iz odluke je važan i podatak da će se u navedena dva ljetna mjeseca parkiranje naplaćivati i blagdanima te nedjeljom, što znači da neće biti niti jednoga “slobodnog” dana kada je u pitanju plaćanje parkirališta. Plaća se od 8 do 22 sata


Od sutra 1. srpnja  na zadarskim parkiralištima u  prvoj i drugoj zoni poskupljuje  sat parkiranja, što je dio odluke Gradskoga vijeća Grada  Zadra o organizaciji i načinu  naplate parkiranja. Ovakva  odluka o skupljem parkiranju  u srpnju i kolovozu se primjenjivala prvi put prošle godine i pokazala se dobrom, pa  ju je Gradsko vijeće potvrdilo i  za ovo ljeto. Dakle, od 1.  srpnja do 31. kolovoza u prvoj  parkirališnoj zoni sat parkiranja će stajati 12 kuna, a u  drugoj zoni 10 kuna. Prva zona  je, podsjećamo, ona diljem cijele Liburnske obale, od svjetionika do zgrade Peglice, a  druga zona se odnosi na sva  ostala naplatna parkirališta na  Poluotoku te duž Branimirove  obale.
 Iz odluke je važan i podatak  da će se u navedena dva ljetna  mjeseca parkiranje naplaćivati  i blagdanima te nedjeljom, što  znači da neće biti niti jednoga  “slobodnog” dana kada je u  pitanju plaćanje parkinga.  Plaća se od 8 do 22 sata. Na  svim ostalim parkiralištima iz  treće i četvrte zone cijene ostaju iste, “zimske”. Naplata  počinje i na parkiralištu nedaleko od hotela “Pinija” u  Petrčanima i stoji dvije kune  na sat, a za to parkiralište vrijede i sve povlaštene karte kupljene za gradska parkirališta.
Naime, cijene povlaštenih  karata ostaju i dalje iste pa  tako stanovnici Poluotoka mogu kupovati mjesečne karte za  50 kuna i u srpnju i kolovozu, a  svi ostali građani za 150 kuna.  Invalidi također i dalje imaju  mjesečnu kartu za 25 kuna, a s  njima mogu parkirati u drugoj,  trećoj i četvrtoj zoni. Stanari  Poluotoka sa svojim povlaštenim kartama mogu parkirati u  svim zonama, ali u prvoj samo  na točno određenim mjestima,  na bivšem autobusnom kolodvoru.
Neki Zadrani, koji koriste  povlaštene karte, kazali su da  jedva čekaju da stupi na snagu  ovo dvomjesečno poskupljenje, jer oni tada puno lakše  dolaze do slobodnog parkiranog mjesta. Ističu da se gužve  na organiziranim parkiralištima tada smanjuju, jer Zadrani  znatno manje dolaze autima u  grad ne želeći platiti deset ili  dvanaest kuna za sat parkiranja. Dok se onima s povlaštenim kartama ništa u cijeni ne mijenja.
Ipak, za one vozače koji će  parkirati u prvoj i drugoj zoni,  znači po višim cijenama, poskupljuju i tzv. dnevne karte,  čija suma se dobiva tako što se  množe cijena sata i sati cjelodnevnog parkiranja. Takve  karte najčešće dobivaju oni  koji zaboravljaju platiti parkiranje.
Podsjetimo također da sezonske cijene od 10 i 12 kuna  vrijede samo za osobna auta,  dok se za veća vozila poput  kombija ili kamiona plaća dvostruka karta, odnosno dvije  satne karte. Tvrtka Obala i  lučice koja gospodari gradskim parkiralištima, a ima ih  oko 1.700 ukupno, tijekom  noći će obaviti sve promjene,  tako da će vozače sutra ujutro  čekati nove informacije na  parkirnim aparatima, kako  nam je kazao Edo Duka, koji  bi od sutra trebao biti i novi  direktor Obala i lučica, nakon  što će istoga dana dosadašnji  direktor Ante Basioli započeti  mirovinu.