Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Umjesto suvenira vožnja barkom

29.06.2011. 22:00
Umjesto suvenira vožnja barkom


Što se tiče turista općenito, bude ih iz svih zemalja i svi već jako dobro znaju za nas, jer simbol barkajola nalazi se i na smeđoj signalizaciji, u kartama grada, a u vodičima su čak upisana i naša imena. Turisti se rado fotografiraju s nama i traže od nas da im se potpišemo na vodiče, priča barkajol Karlo Sindičić


Zadarski barkajoli, jedna od najstarijih ovdašnjih tradicija, i u ovu su  sezonu “uplovili” spremni  upotpuniti zadarsku turističku ponudu. Ova, za Zadrane potreba, za turiste  atrakcija, svakodnevno plijeni  pozornost i nezaobilazna je  stanica svih zadarskih gostiju.
Već osamsto godina zadarski barkajoli malim čamcem  na vesla povezuju dva kraja  gradske luke, a riječ je o tradiciji koja se prenosi s koljena  na koljeno u nekoliko obitelji.  Tako je i trenutačno pet zadarskih barkajola zanat  naučilo od svojih djedova.
Tri barkice,  pet barkajola
S obzirom na brojne izazove modernog vremena, pravo je čudo da se ova znamenitost grada uspjela očuvati i uzdignuti na razinu zadarskih osobitosti i zanimljivosti koje turisti ponesu kao  dragu uspomenu. Iako je moguće primijetiti da je posljednjih dana mala barkica stalno u pokretu na relaciji od  gata ispred Maraske do Liburnske obale, Karlo Sindičić,  jedan od najstarijih zadarskih  barkajola, navodi da za njih  “špica” sezone još nije započela.
– Ovih dana se promet jest  malo pojačao, ali sve zahvaljujući domaćima. Prava sezona za nas započinje tek kad  u stignu jahtaši i jedriličari  kad imamo najviše posla. Što  se tiče turista općenito, bude  ih iz svih zemalja i svi već jako  dobro znaju za nas, jer simbol  barkajola nalazi se i na smeđoj  signalizaciji, u kartama grada,  a u vodičima su čak upisana i  naša imena. Zato nas turisti  dok se voze s nama često  pitaju kako se zovemo, pa se  onda rado fotografiraju s nama i traže od nas da im se  potpišemo na vodiče, kaže  Sindičić, ističući da turisti  uglavnom govore svoj i engleski jezik, no kako se ovim  poslom bavi 40 godina, s turistima se lako sporazumijeva  i porazgovara.
Najviše ih, kako je kazao,  zanima upravo tradicija barkajola, a koju im on, kao jedan  od najstarijih zadarskih barkajola, vrlo rado prepriča. Postoje, naime, tri barkice koje  pet barkajola, izmjenjujući se  svaka četiri sata, tijekom ljeta  voze sve od 6 sati ujutro do  23.30.
Nesavjesni gliseraši
– Izvan sezone vozimo od  6.30 ujutro pa dok ne padne  mrak, a to je zimi do popodne,  jer poslije više nikog nema u  gradu. Kako se produžuje  dan, tako se produžuje i naše  radno vrijeme. Zato u ljetno  vrijeme vozimo skoro do ponoći, a kad su feštice ponekad  dočekamo i jutro. Uglavnom  se nas pet izmjenjujemo svaka  četiri sata, a u ljetnim večerima, kad je gužva, često jedan  drugom priskačemo u pomoć  pa istovremeno voze dvije  barke, priča Sindičić, dodajući  da je cijena barke uvijek ista,  odnosno pet kuna po osobi.
S obzirom na to da je tijekom dana jako vruće, najviše posla imaju navečer te za  kišnih ljetnih dana, kada se  turisti ne mogu na plažu pa se  iz svih okolnih turističkih  mjesta “sjate” u grad. Poznato  je da su zadarski barkajoli  odnedavno pretočeni i u suvenire, a za očuvanje ove bogate tradicije i dobrobit zadarskih barkajola brine se i  Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra, s čijom  je suradnjom Sindičić jako zadovoljan.
– U našem poslu ima poteškoća, kao i svakom drugom  poslu u koji je povezan s ljudima, jer najteže je raditi s  ljudima. Iako su naši putnici  uglavnom ugodni i simpatični,  bude i onih koji se, primjerice,  prepiru s nama i ne žele platiti. Osim toga, vrućina po  kojoj radimo zna biti neizdrživa. No suradnja s Gradom  je izvrsna, Grad se brine o  nama, plaća nam doprinose, a  TZ nam financira održavanje  barki, kaže Sindičić, napominjući ipak da im probleme  stvaraju nesavjesni gliseraši  koji prebrzo i preblizu obali  glisiraju na ulazu u luku.
– Gliseraši su nam najveći  problem i već sad su nam  počeli smetati, no znamo da  ono najgore još nije počelo.  To nas ljuti, jer to su mahom  stranci koji se nikada tako ne  bi ponašali u svojoj zemlji, a  kod nas divljaju. Policija ih  kontrolira, ali rijetko, iako mi  je jasno da i oni tijekom ljeta  ne mogu sve stići. Tako je  barem bilo do sada, a nadam  se da će ove sezone policija  pojačati kontrole i da će ovi  problemi postati prošlost, kazao je Sindičić.