Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska županija okom objektiva

29.06.2011. 22:00
Zadarska županija  okom objektiva


Na izložbi fotografija o Zadarskoj županiji mogu se vidjeti odabrane fotografije koje su se našle u najnovijoj fotomonografiji Zadarske županije čiji je izdavač Županijska uprava


U Gradskoj je loži  sinoć svečano otvorena izložba fotografija o Zadarskoj županiji. Riječ je o odabranim fotografijama  koje su se našle u najnovijoj fotomonografiji Zadarske županije  čiji je izdavač Županijska uprava.  Izložbu, na kojoj su se našle fotografije Aleksandra Gospića,  Dinka Denone, Jakova Đinđića,  Jerolima Vulića, Velida Jakupovića, Aleksandra Bonačića, Srđana  Babića i Igora Gluića, su okupljenima predstavili Renata Peroš,  ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, domaćin izložbe, Igor Gluić,  dio autorskog tima koji je sudjelovao u izradi fotomonografije,  te Stipe Zrilić, zadarski župan i  autor teksta u katalogu izložbe.
Svečanost otvorenja svojim su  nastupom uveličali mladi tamburaši KUD-a Branimir, a na otvorenju je Gluić kazao kako mu je  bila čast raditi na najnovijoj fotomonografiji Zadarske županije.
– Ovo je uistinu čudesna županija, a fotografije koje su uvršetene  u ovo izdanje čine svojevrsni mali  elaborat o tome što znači tehnologija u fotografskom stvaralaštvu, dodao je Gluić.
Stipe Zrilić je pak kazao kako je  nakon desetak godina od tiskanja  posljednje fotomonografije ovo pravi trenutak za objavljivanje nove.
– Kada smo prije dvije godine  krenuli u ovaj projekt nisam ni  slutio da će ispasti ovako sjajno.  Mislim da je ova izložba na pravom  mjestu, te da će ju, obilazeći središte našeg grada, vidjeti i razgledati brojni naši gosti, zaključio  je Zrlić otvorivši izložbu.
U katalogu je Zrilić, između ostalog, napisao: “Rijetka su područja koja na malim udaljenostima pružaju mogućnost upijanja  toliko raznolikih ozračja. Zadarska  je županija baš jedno od takvih…  Na ovom području županija je postojala još u 9. st., što saznajemo iz  nadvratnika crkve sv. Križa u Ninu  u koji je uklesan posvetni natpis  župana Godečaja. (…) na ovom su  se području smjenjivali mnogi vladari, države, ustroji. Dolazili su i  odlazili ili ostajali razni narodi,  ratovali su i mirili se, rušili i stvarali, otimali i davali. Sve je to  upisano u materijalnu i duhovnu  baštinu ovog prostora i žitelja koji  na njemu žive”.