Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Drvo života procvjetalo u kući Mirjane i Marka Ivanova

29.06.2012. 22:00
Drvo života procvjetalo u kući Mirjane i Marka Ivanova


Njegovala sam je svih proteklih 28 godina, presađivala. Iznenada, prije desetak dana na vrhu biljke razvio se cvijet – predivan sastavljen od puno malih cvjetića boje šampanjca vrlo intenzivnog mirisa, otkriva Mirjana Ivanov


Svaki događaj vezan uz rijetkost bilježi se kao osobitost. Tako je kao događaj zabilježena i cvatnja ukrasne sobne biljke drva života u obitelji Mirjane i Marka Ivanova u njihovoj obiteljskoj kući na Puntamici.
 – Prije 28 godina moj brat pomorac iz Brazila donio mi je mladu biljku za koju je rekao da se zove drvo života. Njegovala sam je svih proteklih godina, presađivala kad bi došla do plafona tako da sam vrh biljke sadila u novi pitar. Iznenada, prije desetak dana na vrhu biljke razvio se cvijet – predivan sastavljen od puno malih cvjetića boje šampanjca vrlo intenzivnog mirisa”- priča Mirjana dok njen suprug Marko dodaje:
– Čuli smo kako vrlo rijetko cvjeta. Navodno, jednom u pedeset godina. Nismo vjerovali da će baš za našeg života procvjetati i posebnošću i mirisom uljepšati nam dom – ponosno kazuje Marko.
Primjerak iz Tenerifa
A život uz brojne radne i obiteljske obveze supružnici Ivanov dijele zajedno već preko četrdeset godina baš kao i ljubav prema cvijeću i maslinama. O sobnom i vrtnom cvijeću uglavnom brine Mirjana, a o maslinama na Plovaniji i u Poljani na otoku Ugljanu Marko.
Što je drvo života, kako se uzgaja i razmnožava sigurno zanima mnoge ljubitelje sobnog bilja.  
Drvo života je dekorativna sobna biljka podrijetlom iz Afrike, a ovisno o vrsti naraste i do 5 metara. Raste tako da na vrhu biljke izlaze novi listovi, a stari na dnu biljke postepeno odumiru te stabljika ogoljava i vremenom odrvenjuje na što i upućuje prva riječ njenog imena. Raste relativno sporo, a krasi je dugovječnost. Zapisi govore o primjerku iz Tenerifa koji je star preko tisuću godina.
Drvo života nije zahtjevna sobna biljka ukoliko se osiguraju optimalni uvjeti za njen rast, a oni se odnose prvenstveno na mjesto, temperaturu i režim zalijevanja. Obožava svijetlo mjesto bez velikih oscilacija u temperaturi i strujanju zraka. Idealna temperatura za njen rast je od 17 do 27° C. Zalijeva se manjom količinom vode svakih nekoliko dana. Kod smanjenih temperatura tijekom zime nije poželjna prihrana, a ni obilno zalijevanje.
Razmnožavanje sjemenom i/ili reznicama
Razmnožavati se može sjemenom ili reznicama. I jedan i drugi način daju dobre rezultate. Ukoliko nabavite sjeme najbolje ga je posijati tijekom ožujka u obični supstrat, prekriti PVC folijom i staviti na toplo mjesto. Niče na temperaturi od 27°C. Nakon presađivanja stavlja se na mjesto zaštićeno od propuha.
Novu biljku možemo uzgojiti reznicama i to odsijecanjem vrha stabljike kojeg držimo u vodi dok ne pusti žile, a potom se sadi u pitar.


Odakle naziv drvo života?




Legenda kaže kako je drvo života kod starih Slavena bilo simbol života, simbol nečega od čega je sve počelo. Uz to je vezano i vjerovanje starih Slavena kako nakon smrti njihove duše odlaze u stablo i tamo prebivaju ostatak vremena. Slična vjerovanja bila su razvijena i u nordijskoj i germanskoj mitologiji. Prema tom vjerovanju priča o drvu života preživjela je sve društvene transformacije i danas je ta biljka osim u domu obitelji Ivanov najčešća sobna dekoracija gotovo svakog doma.
 Ali samo rijetki mogu uživati u ljepoti njenog cvijeta i mirisa. Drvo života iznjedrilo je poslije 28 godina cvijet zvan Mira prema želji Marka Ivanov dobivajući tako ime prema vlasnici koja ga je s puno ljubavi i pažnje uzgojila.