Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dugo, toplo lito folklora u Filipjakovu

29.06.2012. 22:00
Dugo, toplo lito folklora u Filipjakovu


“Lito folklora u Sv. Filipu i Jakovu” održavat će se u središtu mjesta petkom i nedjeljom tijekom cijelog ljeta. Riječ je o folklornoj manifestaciji na kojoj će se osim KUD-ova iz čitave Hrvatske predstaviti i KUD-ovi iz Mađarske, Slovačke i Francuske. Organizator je KUD “Sv. Roko” iz Sv. Filipa i Jakova


Petkom i nedjeljom tijekom cijelog ljeta će središte Sv. Filipa i Jakova biti mjesto održavanja međunarodne manifestacije “Lito folklora u Sv. Filipu i Jakovu”. Riječ je o folklornoj manifestaciji na kojoj će se osim KUD-ova iz čitave Hrvatske predstaviti i KUD-ovi iz Mađarske, Slovačke i Francuske. Organizator je KUD “Sv. Roko” iz Sv. Filipa i Jakova.
– Proteklog vikenda gostovao je KUD “Hrastovička gora” iz Hrastovica, prigradskog naselja grada Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji, a ovog vikenda gosti su nam folkloraši iz HKUD-a “Željezničar” iz Zagreba, doznajemo od Ivice Eškinje Lantane, predsjednika KUD-a “Sv. Roko”.
Brodom po Pašmanskom kanalu
Za sve članove KUD-ova koji će gostovati u Sv. Filipu i Jakovu osiguran je besplatan smještaj u zgradi donedavne osnovne škole. Tijekom pet dana, koliko će se zadržati u Sv. Filipu i Jakovu, petkom i nedjeljom nastupaju u središtu mjesta zajedno s domaćinom KUD-om “Sv. Roko”.
– Pored cjeloljetne manifestacije “Lito folklora u Sv. Filipu i Jakovu”, 21. srpnja će održati i tradicionalna manifestacija “Brodom po Pašmanskom kanalu”, najavljuje Lantana.
Manifestacijom se želi oživjeti nekadašnja tradicija komunikacije kopna i otoka koja je u prošlosti bila puno življa i učestalija. Sudionici će brodovima najprije napravili đir po Pašmanskom kanalu posjećujući okolna mjesta i izvodeći kratki kulturni i zabavni program. Središnji dio manifestacije održat će se na Rivi u Sv. Filipu i Jakovu, najavljuje Lantana.
– Naši stari su nekoć stalno komunicirali s otočanima, mijenjala se slama za ulje te kukuruz za kunjke, a na starim fotografijama vidi se mnoštvo gajeta koje su pristale u Sv. Filip i Jakov, istaknuo je prvi čuvar kulturne baštine u Sv. Filip i Jakovu.
Pomoć mještana
Na blagdan Sv. Roka, nebeskog zaštitnika na čiji se blagdan 16. kolovoza slavi i Dan općine, na Rogovu iznad Sv. Filipa i Jakova, održava se sveta misa koju tradicionalno pohodi veliki broj vjernika.
– Nakon mise i procesije uokolo crkvice Sv. Roka i ostataka kaštela zvanog Dvorine, uz tradicionalnu bogatu ponudu pečene janjetine i osvježavajućeg pića održava se kulturno-umjetnički program pod nazivom “Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti”. Tu osim KUD-ova nastupaju i dalmatinske klape, navodi Lantana.
Navedene manifestacije podržava Općina, Turistička zajednica i dobronamjerni sponzori.
– Na sve ove manifestacije pozivamo susjedne KUD-ove iz Turnja, Raštana, Biograda na Moru, otoka Pašmana i druge. Pri organiziranju manifestacija i različitih događanja veliku pomoć i podršku imamo od mještana. Kad god nam zatreba, oni su spremni “pružiti nam ruku”, ponosno će.
Upravo su smotre i susreti folklornih skupina, mjesta na kojima se otvaraju stare škrinje iz kojih se vade sjećanja na plesove, pjesme, nošnje i običaje filipjanskog kraja.
– Od samog osnutka KUD “Sv. Roko” njeguje izvornost koja se očituje u filipjanskom govoru, pjesmama i plesu, ali i očuvanju narodnih nošnji i običaja, zaključio je Ivan Eškinja Lantana.