Razmjena iskustava u borbi sa zloćudnim bolestima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U prostorijama Lige protiv raka Zadar jučer je održan radni sastanak Liga protiv raka Zadra i Čakovca, na kojemu su uz predstavnike dviju Liga bili prisutni i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo iz ova dva grada. Glavna tema sastanka bila je razmjena iskustava u provođenju Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, a riječ je o prvome posjetu međimurske Lige zadarskim kolegama.

O važnosti preventivnih pregleda

- Zadarska Liga ima jako dobre odnose s ostalim Ligama, pa tako i s Ligom iz Čakovca, a mnogi osobni kontakti i susreti, posebno na sastancima Hrvatske lige protiv raka rezultirali su odličnom suradnjom, istaknuo je tajnik Lige protiv raka Zadar Vladislav Tomčuk, ističući kako je sastanak prilika da se razmijene ideje i aktivnosti koje obje Lige provode kako bi na svojim područjima poboljšale zaštitu stanovništva od onkoloških bolesti, te pridonijele osvješćivanju javnosti o važnosti prevencije i liječenja raka.

Županijska Liga protiv raka Čakovec, kako je kazao njen predsjednik dr. Hussein Saghir, spec. radiologije, djeluje multisektorski što znači da kao krovna organizacija objedinjuje nekoliko klubova koji skrbe za oboljele i liječene osobe od raka, te članove njihovih obitelji, a riječ je o Klubu laringektomiranih odnosno osoba kojima je zbog karcinoma odstranjen grkljan, zatim Klubu „Nova nada" koji okuplja oboljele od raka dojke, Klubu žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita", te Klubu koji okuplja osobe oboljele od raka debelog crijeva.

- Upravo objedinjavanje ovih klubova pod „kapom" županijske Lige protiv raka, te brojne zajedničke akcije i manifestacije jedan su od razloga zbog kojeg se u Međimurskoj županiji bilježi jedan od najboljih odaziva na besplatne preventivne preglede koji se provode u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i debelog crijeva, navodi dr. Saghir, dodajući kako Liga iz Čakovca, koja je osnovana 1998. godine, sustavno radi na osvješćivanju tamošnjeg stanovništva o malignim bolestima, kao i važnosti preventivnih pregleda te zdravog načina života.

Humani aspekt

Na sastanku, na kojem je uz dr. Husseina Saghira bila nazočna i koordinatorica Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva za Međimursku županiju dr. Renata Kutnjak Kiš, spec. epidemioogije i Marija Prekupec, dipl. med. techn. iz međimurskog Zavoda za javno zdravstvo, te zadarski domaćini Vladislav Tomčuk, dr. Vesna Telesmanić Dobrić, voditeljica Odjela za radioterapiju, onkologiju i nuklearnu medicinu Opće bolnice Zadar, te Nives Kozulić iz Udruge Europa Donna naglašena je potreba daljnjeg rada na unaprjeđenju zdravstvene zaštite kad je riječ o malignim bolestima.

Posebno je istaknut humani aspekt svih uključenih u rad obje Lige koji rade na volonterskoj osnovi i svoje slobodno vrijeme ulažu u rad ovih humanitarnih udruga na dobrobit pacijenata, te unatoč lošim uvjetima, posebice financijskim, velikom voljom i nesebičnim angažmanom daju doprinos u borbi sa zloćudnim bolestima.

Gosti iz Čakovca također su imali prigode upoznati se s nekim od projekata zadarske Lige koje namjeravaju preuzeti i u svojim sredinama, te je u tome smislu posebno pohvaljena tradicionalna humanitarna akcija "Smijeh kao lijek, smijehom protiv raka", koju zadarska Liga svake godine organizira kako bi se prikupila sredstva za liječenje onkoloških bolesnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno