Škabrnjske maraške putuju u Austriju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Obavijest na porti Tvornice alkoholnih i bezalkoholnih pića Maraska iz Zadra, kojom tvrtka obavještava uzgajivače višnje maraške kako po prvi put u svojoj povijesti ove godine neće u zadarskom zaleđu otkupljivati ovu autohtonu hrvatsku sortu, posebice u Škabrnji odjeknula je poput groma.

- Radi se o urodu od oko 70 tona višnje maraške na škabrnjskom području, u Škabrnji oko 50 tona i oko 20 tona u bližem okruženju, kazao je načelnik Nediljko Bubnjar.

Razvoj višnje maraške na zadarskom području doživljava teške trenutke.

- Sve do prije nekoliko godina Maraska i Dona iz Donje Stupice, borili su se za naklonost proizvođača. Sada Maraska ne otkuplje, a Dona je, nažalost, propala.

Sve bi to značilo početak velikog crnog scenarija s nesagledavim posljedicama, barem dvije trećine višnje maraške ostalo bi neubrano na stablu, a uzgajivači bi jednostavno propali.

- Srećom, pronađen je otkupljivač i otkup od danas započinje na Vlačini kod nogometnog igrališta. Cijena je nikad niža, tek 3,75 kuna po kilogramu. Međutim, u ovakvoj situaciji bolje i to nego da nam maraške ostanu na stablu, mišljenja je Bubnjar.

Kako je otkupljivač imao problema sa skladištenjem, odnosno s hladnjačom, nju je uz pomoć Općine Škabrnje osigurala Zadarska županija, dok su načelnik Bubnjar i njegova zamjenica Kristina Erlić potrebnu ambalažu osigurali u Maraski u Zadru, kod direktora Stipe Bevande.

- Ujutro na Vlačini dijelimo ambalažu, tzv. balone, odnosno bačave za otkup, dok u prvim satima poslijepodneva započinje ovogodišnji otkup marašaka, obznanio je škabrnjski poduzetnik Šime Perica, kooperant otkupljivača, koji se jučer poslijepodne vraćao iz Austrije, zemlje u kojoj će u konačnici i završiti višnja maraška iz Škabrnje.

Otkupljivač je u ime Austrijanaca tvrtka Dalmaconsult d.o.o. sa sjedištem u Omišu čiji je vlasnik Denis Rubić, poznat po ekološkom voćnjaku Terra Marascae u zagorskom kršu na području Općine Šestanovac.

- Još prije mjesec ili dva dana je najavljena mogućnost da Maraska ove godine neće otkupljivati našu marašku. Uz pomoć LAG-a Laura odmah smo reagirali, održali sastanak s uzgajivljačima i potencijalnim otkupljvačima i pronašli otkupljivača, pet minuta prije podne, govori Bubnjar.

Potencijal višnje maraške je vrlo velik, međutim, najveći dio ploda ove autohtone sorte namijenjen je isključivo industrijskoj preradi, zbog čega je formirana cijena vrlo niska.

Realna cijena bi bila od 5,50 do 6 kuna, tvrdi uzgajivač Zoran Ražov. Ističe kako je ovo gotovo zadnji udarac višnji maraški jer već godinama otkupna cijena pada.

- Mi sa cijenom od 3,75 kune, naravno, nismo zadovoljni, ljudi su demotivirani i ako se nešto ne promijeni ne bi bilo čudo da krene sječa marašaka. Budućnosti u ovome poslu zaista nema, iako bi trebalo biti obrnuto. Sve je ovo ponižavajuće, ogorčen je Ražov.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno