Zadarska jeans generacija koja je mijenjala svijet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
A. SITNICA
S promocije monografije

Ova monografija, nije obična knjiga. Riječ je knjizi koja  kroz odrastanje jedne generacije priča priču o povijesti školstva,  sporta, kulture, umjetnosti, znanosti... U njoj se nalazi preko 500  fotografija koje su prvi put ugledale svjetlo dana. Ona se najprije  "čita" gledanjem, onda se čita emotivnim prisjećanjem kroz 50-tak  autorskih tekstova. Treće čitanje je već uspoređivanje sebe onda i  sada i uspoređivanje toga vremena s današnjim te s djecom i unucima. Bili ste jedna generacija koja je imala toliko puno sjajnih  sportaša jer tada je sport bio stil života. I stoga ova knjiga govori i o  odgoju, ne samo onom kućnom i školskom, već i odgoju ulice jer  ulica je u doba vašeg odrastanja bila pozitivan faktor - rekao je na  promociji monografije o maturantima zadarske Gimnazije - Generacija '65, njezin urednik, poznati publicist Pavao Jerolimov, koji se  prihvatio uređivanja ove knjige iako, je nekoliko godina mlađi.

Kute i zapadne tekovine

Okupila se tako jučer u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače  generacija koja je prije dvije godine proslavila 50-tu obljetnicu polaganja ispita zrelosti, a onda je kao rezultat njihova druženja nastala monografija  kao ostavština i putokaz svim budućim generacijama  - kako znanjem i radom mijenjati svijet.

- To je bila i prva jeans-generacija. Jer, iako su se nosile školske  kute, traperice su se nabavljale na sve moguće načine i već, onda  su značile statusni simbol. Sve više su se štovale zapadne tekovine,  slušao se rock 'n'roll i Radio Luxembourg. Ova generacija mijenjala  je svijet nenasilnim putem. Mijenjala ga je svojim svjetonazorom -  trapericama, glazbom i sportom. Mijenjala je izgled svoje okoline i  dala znatan doprinos razvoju tehnike, znanosti, tehnologije i medicine, a po svojoj prirodi ostala je onakva kakva je bila i prije 50 godina - skromna i jednostavna - napisao je i u Prologu monografije  Pavao Jerolimov.

Brojni ugledni i uspješni ljudi

Prije toga pjesmu koju je napisala i posvetila svojoj generaciji,  pročitala je Maja Obad, a Erma Ivoš Nikšić je pročitala zapis Nikole  Bašića - Mojoj jedinoj... Čitale su se potom i druge kratke crtice koje su pripadnici te generacije pisali o svojim profesorima.

Nakon što su prije dvije godine proslavili pola stoljeća od polaganja ispita zrelosti, nekolicina njih, predvođena uglednim liječnikom  internistom i hematologom svjetskoga glasa prof.dr.sc. Borisom Labarom, došla je podsjećamo, na ideju o izdavanju ove monografije  upravo zbog činjenice da je ta generacija iznjedrila brojne poznate  znanstvenike, liječnike, profesore, gospodarstvenike, sportaše, ali i  jednog akademika - arhitekta Nikolu Bašića.

 Nakladnik monografije je današnja Gimanzija Vladimira Nazora,  a tiskana je u 300 primjeraka. Generacija '65 sada se sastaje svake  godine posljednjeg tjedna u mjesecu lipnju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno