Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PU zadarska pokreće disciplinski postupak protiv četiri policajca

30.06.2018. 14:30
PU zadarska pokreće disciplinski postupak protiv četiri policajca


Protiv četvorice zadarskih policajaca biće će pokrenuti stegovni postupci pred Disciplinskim sudom u Splitu zbog propusta koje im je postupanju u slučaju teškog ozljeđivanja 18-godišnje Zadranke, koju je 13. lipnja u kafiću Chill out pretukao 31-godišnji Darko Kovačević zvani Daruvarac, utvrdila Unutarnja kontrola MUP-a. Obznanili su to iz PU zadarske u subotu ujutro priopćenjem za javnost koje obrazlažu opravdanim interesom javnosti i željom da zainteresiranu  javnost upoznaju s činjenicama i okolnostima događaja.
– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ovog događaja u javnosti su se pojavile javno izrečene sumnje u zakonitost i kvalitetu postupanja policije, što je bio povod za izvanredni nadzor. Prema rezultatima nadzora stručnjaka Ureda glavnog ravnatelja policije,  policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje te osumnjičenu osobu uz kaznenu prijavu predali nadležnim tijelima. Nadzorom su utvrđene nepravilnosti u postupanju koje se odnose na dinamiku i ažurnost u samom postupanju nekih policijskih službenika te nepravodobno provođenje nekih radnji u postupku, a koje nisu utjecale na kvalitetu ili zakonitost postupanja, stoji u izvješću zadarske policije gdje se nadalje navodi kako će upravo zbog tih propusta protiv četvorice policijskih službenika biti pokrenuti odgovarajući stegovni postupci pred Disciplinskim sudom u Splitu.
U priopćenju nadalje stoji kako su nalazom nadzora opovrgnute javno izrečene sumnje o zataškavanju, pogodovanju ili nezakonitom postupanju policajaca te da nisu potvrđene niti sumnje u neprimjerenu ili neprofesionalnu komunikaciju prema građanima i javnosti u vezi s ovim događajem. Ističu kako je u pogledu izvješćivanja javnosti policija postupala u skladu s važećim zakonskim popisima i na tragu javno komuniciranih stavova Pravobraniteljice za djecu i Državnog odvjetništva kad je u pitanju zaštita žrtve, tajnost izvida i poštivanje propisa o zaštiti osobnih podataka.
– S obzirom na negativnu atmosferu koja se stvorila u proteklim danima u javnom prostoru, želimo istaknuti da se u lipnju na našem području i na području susjedne policijske uprave dogodilo nekoliko teških događaja koji su opravdano izazvali interes i zabrinutost građana. U ovim svim događajima reakcija policije bila je efikasna i kvalitetna, i svi su razriješeni u najkraćem roku. Sigurnost građana  nije dovedena u pitanje, a stanje sigurnosti općenito nije bilo bitno narušeno, pojašnjavaju iz zadarske policije dodajući kako policija kao najodgovornija za stanje sigurnosti poziva medije za koje navode kako uvelike kreiraju javno mnijenje i time i osjećaj sigurnosti građana,  na profesionalno, etično i objektivno praćenje događaja i rada policije, zasnovano na činjenicama i uz poštivanje pravila svoje struke.
– Također pozivamo i sve ostale sudionike u javnom prostoru da, kad se osvrću na rad policije, to čine odgovorno i utemeljeno na provjerenim i objektivnim činjenicama. Policijski službenici i zaposlenici policijske uprave zadarske danonoćno stoje na raspolaganju svojim sugrađanima, gostima i turistima i svi nam se, u svako doba i s punim povjerenjem mogu obratiti za pomoć i zaštitu, zaključno stoji u priopćenju iz PU zadarske koje je uslijedilo dan nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo nalaz utvrđen unutarnjom kontrolom rada zadarskih policcajaca u ovom slučaju, a u kojem su navedeni veći i manji propusti te je odluka o sankcioniranju prepuštena načelniku PU zadarske Antonu Dražini.
Zadarska policija u kratko vrijeme zaista jeste odradila lavovski posao kao što je primjerice uhićenje ubojice sa Zrća koji je osumnjičen i za dva pokušaja ubojstva. Uspješno je okončan i slučaj ilegalnog prijeoza imigranata iz Irana i Afganistana nedavno u Donjem Srbu gdje je vozač kombija u kojem je bilo 28 imgranata uhićen nakon svega dva dana. Također, u kratkom vremenu prijavljena su i četiri pokušaja silovanja koja su riješena promptno. No kad je riječ o paljevinama i bombama, tu medijima iz PU zadarske ne mogu dijeliti lekcije o neprofesionalnom i tendencioznom izvještavanju. U posljednje dvije godine desetak je neriješenih paljevina automobila od kojih posljednje na području Crno prošli tjedan, gdje su u podmetnutom požaru izgorjela dva osobna automobila i oštećen kombi jednom poduzetniku, a ne zna se ni tko je potpalio tegljač prijevozniku Deur. Također, nije otkriven ni počinitelj koji je u ponoć na Silvestersku noć prije dvije godine podmetnuo eksplozivnu napravu pred vrata Općine Bibinje, kao ni počinitelj koji je nešto ranije bacio bombu u bunker koji koristi bibinjsko lovačko društvo u Bibinjskom polju. Neriješene su i ostale i eksplozije unutr kruga PU zadarske na Voštarnici, od kojih jedna lani u prosincu, a druga četiri mjeseca kasnije. U slučaju premlaćivanja mlade Zadranke zasigurno ne bi bilo unutarje kontrole u PU zadarskoj, a ni njihovih nalaza kojima su ipak utvrđeni određeni propusti da nije bilo pritisaka iz medija i da majka nije poduzela niz koraka, među kojima i snimanje razgovora s policijom, počiniteljem i nekim drugim osobama.