Jedni od najgledanijih, a novaca od karata sve manje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
KK ZADAR Nakon dva dana čekanja na vidjelo izašle i odluke Glavne skupštine
Pitanje stvarnih brojaka koje su vezane za prodaju karata nije nova vijest i na taj problem se ukazuje od strane navijača i svih onih koji malo bolje prate zbivanja na Višnjiku proteklih sezona, a definitivno je taj problem velikog broja ‘muktaroša’ problem svih građana Zadra jer na kraju krajeva većina sredstava za financiranje kluba dolazi iz gradskog proračuna
Zvonko KUCELIN

Čak dva dana od održane sjednice Glavna skupštine Košarkaškog kluba Zadar koja je bila zatvorena za javnost i predstavnike medija je trebalo čekati da na vidjelo dana izađu gotove informacije o samim  događanjima na skupštini. Predstavnici velikih dioničara, koje predvode  Grad Zadar s vlasničkim udjelom od 45,19 posto, Liburnije s 19.35 posto,  Tankerske plovidbe s 13.33 posto te Vodovoda a 12 posto, kao i zainteresirani mali dioničari nisu imali problem skupiti potreban kvorum od  51.99 posto i jedan glas koliko je potrebno za donošenje odluka te je na  koncu usvojeno svih sedam točaka dnevnog reda.

U tim uobičajenim administrativno-financijskim točkama najveću je  pažnju privuklo financijsko izvješće za razdoblje od 1. srpnja 2017. do  30. lipnja 2018. godine u kojem je KK Zadar, unatoč izdašnim financijskim injekcijama Grada Zadra zabilježio minus od 2.925.147,00 kuna, što  je 186.000,00 kuna manje nego u prethodnom izvještajnom razdoblju.

U prosjeku 1322 gledatelja

Razlog negativnoj slici koji je naveden u zaključku skupštine je taj da  na računu dobiti i gubitka jest tempo otplaćivanja starih dugova koji su  smanjeni za nešto manje od devet milijuna kuna pa je ukupno dugovanje KK Zadar na datum 30. lipnja 2018. godine iznosilo 31.231.733,00 kuna.Zanimljivo je primijetiti da je od prodanih ulaznica uprihodovano tek  nešto više od 1.070.900,00 kuna, što bez obzira na činjenicu da predstavlja osjetan porast u odnosu na ranije razdoblje dovodi do teške matematičke zavrzlame. Naime, KK Zadar je pretprošle sezone odigrao 28  utakmica u dvorani „Krešimir Ćosić“, njih 11 u ABA ligi, dvije u Kupu  „Krešimir Ćosić“ te 15 u HT Premijer ligi što je s posljednjom utakmicom  osnovnog dijela HT Premijer lige protiv KK Ribola Kaštela na koju je ulaz  za gledatelje bio besplatan postavilo ukupnu brojku domaćih utakmica  na 27 na kojima su se i prodavale ulaznice. Matematika kaže da je, s prosječnom cijenom ulaznice od 30 kuna, svakom susretu prisustvovalo  1322 gledatelja. Problem nastaje kada se u obzir uzme činjenica da je  ABA liga u travnju prošle godine objavila službeni podatak da je Zadar  treći najgledaniji klub regije čije domaće utakmice u prosjeku prati 4341  gledatelj. Oduzmemo li od te brojke 500-injak godišnjih ulaznica lako je  izračunati da je klub samo od prodaje ulaznica za ABA ligu trebao  uprihodovati 1.267.530 kuna.

Friziranje broja gledatelja

Iako je mogućnost odstupanja sigurno u ovim podacima vrlo vjerojatna jer je poznato da se službene brojke o gledanosti itekako u klubu s  Višnjika friziraju što je sklono manipulaciji zbog činjenice da se već godinama ne upotrebljavaju brojači karata na ulazu, no i s tim manipulativnim odstupanjima razlika u donesenom izvještaju u odnosu na matematičku realnost je više nego primjetna. Po svemu priloženom zapravo  ispada da u Splitskoj 1 nisu prodali niti jednu kartu za utakmice u natjecanjima pod ingerencijom HKS-a, što je podatak za ne vjerovati. Ovo pitanje stvarnih brojaka koje su vezane za prodaju karata nije nova vijest i  na taj problem se ukazuje od strane navijača i svih onih koji malo bolje  prate zbivanja na Višnjiku proteklih sezona, a definitivno je taj problem  velikog broja ‘muktaroša’ problem svih građana Zadra jer na kraju krajeva većina sredstava za financiranje kluba dolazi iz gradskog proračuna,  pa je u tom pogledu kriva računica itekako problem koji treba javno i  transparentno razjasniti. 

U nastavku donosimo kompletno priopćenje s Glavne skupštine koje  je objavljeno na službenim stranicama kluba.

Kompletno priopćenje

“27. lipnja 2019. godine održana je Glavna skupština Košarkaškog kluba Zadar u prostorijama Športskog centra Višnjik.

Nakon utvrđivanja popisa sudionika, utvrđeno je kako Skupština, sukladno statutu, ima i više nego potreban kvorum od 51,99% plus jedna  dionica za donošenje odluka.

Kao što je bilo najavljeno, Skupština je raspravljala o sljedećim točkama:

1. Otvaranje Skupštine, informacija o izboru predsjednika Skupštine i  utvrđivanje popisa sudionika na Skupštini

2. Izvješće Uprave o stanju Društva za razdoblje od 1. srpnja 2017. do  30. lipnja 2018. godine

3. Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja  Društva za razdoblje od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine

4. Godišnja nerevidirana financijska izvješća za razdoblje od 1. srpnja  2017. do 30.  lipnja 2018. godine (s računom dobiti i gubitka)

5. Donošenje Odluke o pokriću gubitka iskazanog u poslovanju za razdoblje od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine

6. Donošenje Odluke o davanju razrješnice Upravi za vođenje poslova  Društva do 6. lipnja 2018. godine

7. Donošenje Odluke o davanju razrješnice Nadzornom odboru o obavljenom nadzoru poslovanja Društva do 30. lipnja 2018.

Navedene stavke dnevnog reda u potpunosti su prihvaćene, odnosno  prihvaćeno je svih sedam točaka o kojima se raspravljalo.

Gubitak iz točke 2. dnevnog reda iznosio je 2.925.147,00 kn.

Važno je istaknuti kako su potraživanja prema klubu smanjena za oko  9 milijuna kuna, od čega je pola navedenog iznosa smanjeno po sudskoj  presudi, a prema drugoj polovici klub je podmirio potraživanja drugih  strana.

Također, gubitak u odnosu na period godinu dana ranije manji je za  186.000,00 kn te je sveukupno dugovanje kluba smanjeno na  31.231.733,00 kn.

Ukupan prihod od ulaznica je 1.070.900,00 kn što je također značajan  porast u odnosu na raniji period.”

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)