Sindikat Infra-grada direktora prijavio Državnom inspektoratu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Zbog nepoštivanja obveza iz Zakona o radu
U prijavi navode da je direktor 26. lipnja ove godine izvjesio na oglasnu ploču Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada bez da je prethodno proveo postupak savjetovanja sa Radničkim vijećem, a na što ga obvezuje Zakon o radu
Arhiva ZL
Radnici se i dalje bore za svoja prava

Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) poslala je prijavu protiv direktora Infra-grada Državnom inspektratu zbog "nezakonite Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada". 

Nastavak je to borbe radnika komunalne tvrtke Grada Obrovca koji traže povećanje plaća sa 3.300 na 4.000 kuna, poručujući upravi tvrtke i gradonačelniku Obrovca da u ovakvim uvjetima više ne mogu raditi. 
U prijavi Ispostavi Zadar tako navode da je njihov poslodavac, odnosno direktor Društva Infra-grad, 26. lipnja ove godine izvjesio na oglasnu ploču Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada bez da je prethodno proveo postupak savjetovanja sa Radničkim vijećem, a na što ga obvezuje Zakon o radu: 
"Nije proveo obvezni postupak savjetovanja" 
- Doduše, radničko vijeće u našem Društvu nije izabrano, ali postoji sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) pa sindikalni povjerenik preuzima sva prava i obveze radničkog vijeća. Dužnost sindikalnog povjerenika obnaša Marko Klanac, koji je na ovu dužnost izabran na izbornoj skupštini održanoj 12. veljače 2018. godine, o čemu je središnji ured SSKH donio posebnu odluku od 26. veljače 2018. godine, a koja je pravodobno dostavljena i poslodavcu - navodi se u prijavi Inspektoratu. 
Usprkos svih navedenih činjenica, upozoravaju radnici Infra-grada, poslodavac nije proveo obvezni postupak savjetovanja, zbog čega su bili prisiljeni obratiti se Inspekciji rada tražeći postupanje u smislu sankcioniranja počinjenja težih prekršaja poslodavaca kako to propisuje Zakon o radu. 
Imenovali sindikalnog povjerenika 
Sindikat na kraju prijave traži žurno postupanje, prilažući Inspektoratu i presliku Izmjena i dopuna Pravilnika o organizaciji rada Infra-grada, kako bi se uvjerili da je njihov direktor protekle srijede doista na oglasnu ploču izvjesio ovaj pravilnik, ali prilažu i Odluku o izboru i imenovanju Marka Klanca za glavnog povjerenika sindikalne podružnice SSKH Infra-grada. 
Ostaje vidjeti kako će Državni inspektorat reagirati na ovu prijavu, kao i to kako će proteći nova runda pregovora između radnika i direktora Mate Karamarka. Naime, sastanak je dogovoren za ponedjeljak u devet sati, kada će se znati hoće li se na sastanku konačno pojaviti i gradonačelnik Ante Župan ili barem netko od njegovih predstavnika.
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno