Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

INSPEKCIJA GRADSKOG STOŽERA Umjesto dezinficijensa, u bočicu stavili vodu!

30.06.2020. 21:51


Nakon drastičnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, Stožer za civilnu zaštitu Grada Zadra ovog je vikenda imao pune ruke posla. Zbog pojave virusa u noćnim klubovima po Hrvatskoj u kojima je proteklih dana zaražen veći broj mladih, inspekcije su pojačane i na tim mjestima. Naime, čak 16 novooboljelih zarazilo se samo u jednoj noći u zagrebačkom noćnom klubu, zbog čega je Gradski stožer postrojbe Civilne zaštite poslao inspekciju i u te objekte.
Najnovije rezultate inspekcije predočio nam je voditelj postrojbe, Mate Lukić, koji je sa svojom ekipom najviše posla imao upravo u trećoj smjeni. No, zacijelo im je najteži dio posla bila inspekcija po – svadbama. Mladencima je to najvažniji dan u godini i nikome nije bilo drago da im inspekcija upadne na pir, no saznajemo kako su članovi postrojbi Gradskog stožera to odradili maksimalno korektno i, što je najvažnije, rezultati kontrola bili su više nego zadovoljavajući, pa čak i na pirevima za koje se pokazalo da su organizatori vjenčanja i vlasnici objekata maksimalno poštivali mjere.


Kontrola svadbenih svečanosti
– Noćas smo radili nadzor po klubovima, kafićima i pekarama, a bili smo čak i na pirevima. U kontroli ovih objekata pridružilo nam se i dvoje inspektora MUP-a te dva policijska službenika koja su s nama bila u obilasku noćnih klubova, kako bismo proveli nadzor po naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zadovoljstvo mi je što, izuzev u jednom slučaju, mogu reći kako nismo uočili nikakve velike propuste s obzirom da su svi objekti davali sve od sebe kako bi se pridržavali preporuka, pa čak i u onom dijelu u kojemu to nisu obavezni učiniti, kazao nam je Lukić.
Inspekcija je ipak otkrila nekoliko propusta i najveći je onaj koji se odnosi na upotrebu dezificijensa po uslužnim objektima. Naime, u jednoj je bočici bila – voda!
– U cijeloj su smjeni izvršena 73 nadzora prilikom kojih smo zatekli 17 propusta koje smo sankcionirali upozorenjima. No, u jednom smo slučaju pokrenuli i postupak s obzirom da se u boci za dezinfekcijsko sredstvo nalazila voda, otkrio nam je voditelj postrojbe Gradskog stožera.


Obilazak noćnih klubova
Noćna kontrola ipak je pokazala kako se većina građana pridržava mjera te i Lukić u svojemu izvještaju Gradskom stožeru navodi konkretne objekte koji su se pokazali kao primjer maksimalnog pridržavanja zaštite.
– Primjerice, u otvorenom tipu bara »Hype« redari, kao i sve njihovo osoblje, koriste zaštitnu opremu, a hostese nikoga ne puštaju unutra bez prethodne dezinfekcije, što je izuzetno pohvalno s obzirom da su to još uvijek samo preporuke Stožera. Sličnu smo situaciju zatekli i u ostalim objektima. Kao voditelj postrojbe koji svakodnevno kontrolira situaciju na terenu, mogu reći kako mi je drago da se ljudi ovako pažljivo pridržavaju mjera, prihvaćajući novonastalu situaciju u kojoj maksimalno moramo štititi sebe i druge. S druge strane, vidimo da su Zadrani nastavili s uobičajenim životom jer je, sudeći prema našim obilascima klubova, noćni život aktivan, ističe Lukić, dodajući kako kao voditelj postrojbe izvještaje šalje načelniku Gradskog stožera Anti Babiću.




Osposobili karantenu
– Od načelnika primam daljnje upute o radu, a koje su se pokazale izuzetno učinkovitima s obzirom da dosad s naše strane nije zabilježen niti jedan propust. S druge strane, članovi postrojbe Civilne zaštite prema građanima su više nego korektni, često djelujemo i edukativno jer ove nagle promjene vezane za pojavu virusa zbunjuju i građane. Želim ovom prilikom napomenuti kako, vezano za događaj na Višnjiku, tamo nisu bili naši pripadnici jer je sve na sebe od prvog momenta uzeo organizator, poručuje Lukić, najavljujući kako su od ovog tjedna opet osposobili jednu karantenu.
– Optimist sam i smatram da će ovo sve biti dobro te da će za nekoliko dana doći i do porasta broja turista, iako našim postrojbama to daje još više posla, kaže voditelj postrojbe Civilne zaštite.
I ovaj izvještaj, dakle, pokazuje kako je dobro da se nadzori Gradskog stožera i dalje obavljaju jer ne samo da otkrivaju prijevare poput ove sa vodom u dezificijensu, već članovi postrojbe prilikom inspekcija ujedno educiraju građane objašnjavajući im zašto se određenih mjere moraju pridržavati.
 


Babić: Vratili smo mjere nadzora


Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra, Ante Babić, o najnovijim mjerama kaže:
– S obzirom na povećan broj slučajeva u Hrvatskoj oboljelih od korone te događaja na Višnjiku, iako kod nas nema novozaraženih, donijeli smo odluku o vraćanju mjera te naša postrojba ide u pojačani nadzor uslužnih objekata. I izvještaj od vikenda pokazao je da je situacija uglavnom dobra i da su u tek manjem broju kontrola uočene neke nepravilnosti. Najčešće izdajemo upozorenja, ali kako objekte obilaze i policija i Državni inspektorat, za teža kršenja mjera može se pokrenuti prekršajni postupak, kaže Babić, a na pitanje pokazuje li rad Gradskog Stožera da je zasad ipak riječ o blažoj varijanti virusa, pojašnjava:
– Čini se da je riječ o blažim simptomima s obzirom da u izvještajima nema podataka kakvih je dosad bilo o onima na respiratoru i slično. Ima i onih koji uopće nemaju nikakve simptome, pa čak i ne znaju da su zaraženi. U svakom slučaju, nastavljamo sa svakodnevnim kontrolama, poručuje načelnik Gradskog stožera civilne zaštite.