Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Korona kriza usporila izgradnju poslovnog objekta u Gaženici

30.06.2020. 08:00


Zbog epidemije covida-19 investitor je bio primoran privremeno obustaviti projekt izgradnje Komercijalnog centra s hotelom i višeetažnim parkiralištem u Gaženici, i to u vrlo značajnom trenutku pristupanja izvođenju radova na predmetnoj parceli, doznajemo u tvrtki Sarag Gaženica d.o.o.
Naime, kako ističe direktor tvrtke Sarag Gaženica d.o.o. Jurica Surać, tvrtka je izradila kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, te je krajem 2019. godine ishodila građevinsku dozvolu za izgradnju i opremanje Komercijalnog centra s hotelom i višeetažnim parkiralištem. Sredinom 2019. godine objavljen je tender s pozivnim natječajem za izgradnju i izvođenje radova na koji se javilo nekoliko kvalitetnih građevinskih tvrtki koje su udovoljavale uvjetima iz natječaja, te je prema izvršenoj analizi odabran izvođač radova. Također, investitor je dobio koncesiju na 20 godina koju uredno plaća, s tim da je do 31. prosinca 2019. godine uplaćeno 643 tisuće kuna, dok je za iznos od 111.500 kuna za prvu polovicu ove godine prolongiran rok za uplatu zbog situacije s epidemijom.
Početkom 2020. godine, ističe dalje Jurica Surać, pristupilo se izradi financijske konstrukcije za praćenje projekta u čemu je investitora nažalost, poput mnogih drugih, prekinulo globalo proglašenje pandemije koja je onemogućila daljnje razgovore s financijskim institucijama i normalno funkcioniranje gospodarstva. S obzirom na trenutačno stanje, ti su postupci oko zatvaranja financijske situacije ostali nedovršeni, iako je investitor u posljednje vrijeme nastojao nastaviti započete razgovore s financijskim institucijama, jer se i sama situacija u gospodarstvu nije u potpunosti normalizirala.
Iako se prema prvotnom planu u ovo vrijeme trebalo započeti s izvođenjem građevinskih radova na terenu, izvanredne okolnosti utječu na provođenje ovog značajnog projekta, što će dovesti do prolongiranja izvršenja daljnjih aktivnosti jer i same financijske institucije strahuju od novog vala covida-19 čime su pregovori otežani i ne odvijaju se u normalnim uvjetima.
Ukoliko uskoro dođe do optimističnih nastojanja općenito, u tvrtki Sarag Gaženica d.o.o. nadaju se da će realizirati financijsko praćenje projekta, kao i to da će s pojačanom aktivnosti realizirati projekt u predviđenom roku. Međutim, ako se gospodarska aktivnost bude sporije oporavljala, što utječe na oprez i odugovlačenje kod procjene financijskih institucija, neće se moći izbjeći situacija prolongiranja dovršetka projekta izgradnje Komercijalnog centra.