Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Objašnjeno zašto je Smiljana Srnec dobila samo 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine

30.06.2020. 20:31


Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine te joj je u utorak na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno izrečena maksimalna kazna od 15 godina zatvora prema Kaznenom zakonu iz 1997, koji je bio na snazi u doba počinjenja zločina.
Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. U izrečenu kaznu se uračunava i boravak u istražnom zatvoru.
Presudu je čitao sudac Tomislav Brđanović, a za to vrijeme optužena je plakala.


Najmanje pet udaraca u glavu


Smiljana Srnec proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine, rođene 1977. godine, zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.
Tijelo je otkriveno u veljači prošle godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. godine.
Sudac Brđanović je rekao da su od udaraca nastale “opsežne ozljede glave i mozga te da je od prvog udarca Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti, kao i da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda.” Nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt”, rekao je sudac.
Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga.




Smiljana Srnec podmuklo ubila sestru


Sud je utvrdio da je žrtva posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. godine. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine., a leš u zamrzivaču bio 19 godina što pokazuju i oznake na smrznutom voću i povrću. Sudac je naveo da je u kući boravila isključivo optužena, što nije bio slučaj s ocem optužene Martinom Dominićem.
Također je naveo da je optužena Smiljana Srnec iznosila neistine da se Jasmina nalazi u Francuskoj i na kruzeru i da je optužena jedina iznosila informacije kojima je cilj bio ostavljanje dojma da je Jasmina živa.
U obrazloženju presude navedeno je da se ubojstvo dogodilo kada je žrtva bila u opuštenom stanju što u prilog tome da je ubojica domaća osoba.
Sud je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja.
Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.


Odvjetnik: Podnijet ćemo žalbu


Nakon presude izjavu je ispred zgrade suda dao Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec. Kazao je kako će obrana podnijeti žalbu, prenosi Index.
“Razlozi se svode na stav suda da je jedino moja stranka mogla počiniti djelo.
Sud očito smatra da je ona jedina stanovala u toj kući tijekom cijelog perioda, mi smatramo da je to pogrešno. Sud nije dao nikakvo obrazloženje za motiv”, rekao je odvjetnik Smiljane Srnec
“Teško je primila presudu i nije bila za razgovor”, rekao je odvjetnik na pitanje je li razgovarao s branjenicom.


DORH: Sud donio ispravnu odluku


Izjavu je nakon presude dao i Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog Državnog odvjetništva.
“Državno odvjetništvo smatra da je sud donio ispravnu i zakonitu odluku koja je utemeljena na činjenicama. Razlozi za žalbu bi mogli postojati samo na visinu kazne koja ovisi o tome koji zakon sud primijenjuje.
Odluka o žalbi će biti definitivno donesena kad se prouči pismeni otpravak žalbe i kad se prouči argumentacija koju je sud dao za svoju odluku”, rekao je zamjenik županijskog DORH-a.