Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Podvožnjak prošao tehnički pregled

30.06.2020. 09:20


U deset sati jučer je u Zračnoj luci Zemunik započeo tehnički pregled podvožnjaka. Već nekoliko sati kasnije saznajemo kako je ovaj kapitalni objekt, vrijedan 40 milijuna kuna, dobio zeleno svjetlo komisije te da može biti pušten u promet.
Sretnu vijest za sve mještane Zemunika i okolnih mjesta saznali smo u Općini Zemunik, a potvrđena nam je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.
Naime, projekt je ovo za koji je ugovor potpisan još 2017. godine i zbog čega se Zemuničanima činilo kako od njegove realizacije na kraju neće biti ništa. No, Hrvatske ceste uložile su u ovaj projekt ogroman novac te je problem rulnice zadarske Zračne luke konačno riješen.


Uloženo puno novca
Zanimljivo je da su aktivnosti vezane za realizaciju ovog projekta počele još 2010. godine kada je temeljem prometne politike RH i zatvaranja poglavlja 14. u pregovorima s Europskom unijom preuzeta obveza realizacije ovog zahvata dugog oko 450 metara. Tada je morao biti zatvoren dio državne ceste Zadar – Zemunik- Benkovac, a koji je presijecao uzletno- sletno pistu Zračne luke Zadar. Projekt kojim se trebalo udovoljiti zahtjevima EU-a podrazumijevao je podvožnjak dug 103 metra koji bi povezivao građane Zemunika i Smilčića sa Zadrom, ali prije svega omogućio izbjegavanje incidenata kakvi su se ranije događali na pisti Zračne luke Zadar koja je ujedno služila i kao rulnica. Stoga je nakon potpisivanja ugovora najprije sagrađena privremena rulnica kao uvjet Zračne luke Zadar da bi se uopće ishodila izrada projektne dokumentacije i dozvole, kako bi se avionski promet nesmetano odvijao dok traje gradnja podvožnjaka. Investiror je to i odobrio te je, nakon izmjena u projektnoj dokumentaciji i višekratnih odgoda, konačno došlo do završetka ovog prometnog objekta.
Dovršetku projekta posebno se veseli bivši gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta koji je prije tri godine u Zemuniku bio nazočan potpisivanju ovog ugovora, poručujući:


Emotivni Kalmeta
– Sretan sam zbog ovog projekta jer sam i emotivno vezan za njega otkako sam 2010. godine kao ministar potpisao sporazum o gradnji podvožnjaka. Morali smo zatvoriti ovu cestu da bismo zatvorili poglavlje za stupanje u Europsku uniju. Tada smo potpisali promemoriju i obećali žiteljima Zemunika i ravnokotarskih mjesta da ćemo ovu cestu napraviti. Bili smo uporni i mi i ljudi iz Općine, ali i rukovodstva Hrvatskih cesta, te gradnja podvožnjaka uskoro počinje. Zadarsko zaleđe će dobiti novu vezu sa svojim gradom, što je jako dobro i za gospodarstvo i za razvoj turizma našeg kraja, poručio je tada Kalmeta.
U Općini jučer pak saznajemo kako se Zemuničani jedva čekaju provozati podvožnjakom koji će ih ne samo bolje povezati sa Zadrom, već i uvrstiti na turističke karte kao destinaciju najbližu zadarskoj Zračnoj luci, što je podatak neprocjenjiv za razvoj mjesta.




 


CESTA U PRISTUPNIM PREGOVORIMA S EU


Aktivnosti vezane za realizaciju ovog projekta počele još 2010. godine kada je temeljem prometne politike RH i zatvaranja poglavlja 14. u pregovorima s Europskom unijom morao biti zatvoren dio državne ceste Zadar – Zemunik- Benkovac, a koji je presijecao uzletno- sletno pistu Zračne luke Zadar