Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predloženo podizanje spomenika Jeremiji u njegovim Arbanasima

30.06.2020. 21:42


Matica Zadrana nedavno je održala redovnu godišnju skupštinu, te je tom prigodom predsjednik Matice dr. Damir Mišlov sukladno točkama dnevnog reda, koji je jednoglasno usvojen, podnio izvješće o radu Matice.
Prije samog početka skupštine, minutom šutnje odana je počast Ivanu Babiću, dugogodišnjem predsjedniku Matice Zadrana, koji je preminuo 29. svibnja ove godine, te Ivici Matešiću, hrvatskom branitelju i književniku koji nas je napustio 21. lipnja.
Na redovnoj skupštini koja je trajala nešto više od sat vremena, u kojem su se pored financijskoga stanja udruge, članovima obrazložila i sva događanja koja su se održala kroz 2019. i pola 2020. godine. Mišlov je posebno istaknuo stalnu aktivnost Upravnog odbora koji se redovno sastaje i čiji se rezultati očituju kroz publikacije knjiga, ali i održavanje već tradicionalnih »Ćakula« u kojima gostuju poznata imena grada Zadra.
– Održali smo kroz ovaj period tri »Ćakule« u kojima su sudjelovali Davor Hoffman, Nevenka Benini te Renato Kraljev, istaknuo je dr. Mišlov, dodajući kako je bilo u planu organizirati još nekoliko »Ćakula« do lipnja, ali je to zbog aktualne situacije oko koronavirusa bilo neizvedivo.
Posebno je ovom prigodom Mišlov spomenuo i monografiju »Zadarska Brodarica – Sjećanja i Legende« čije autorstvo potpisuju Želimir Maštrović i Abdulah Seferović, a koja je izašla u nakladi Matice Zadrana, te je najavio i daljnja izdanja u kojima su predviđene zbirka pjesama, ali i brošura pod znakovitim nazivom »Što niste znali o Zadru?«.
– Ovim putem s radošću najavljujem sunakladništvo knjiga Velimira Friganovića »Od Kolovara do Ria«, i Katje Pijace o 25 godina zadarskih relaksica, poručio je Mišlov.
U dobrom raspoloženju, skupština se nastavila u diskusiji kroz točku razno u kojoj se razgovaralo o mogućim programima koji bi pripomogli daljnjoj afirmaciji Matice, ali i njezinog povezivanja s drugim udrugama istog ili sličnog programa.
Članica Upravnog odbora Matea Gugić ovom je prilikom istaknula kako bi bilo dobro da se Matica aktivira oko izrade i postavljanja spomenika nedavno preminulom književniku i hrvatskom branitelju Ivici Jeremiji, u njegovim Arbanasima, što su članovi skupštine rado prihvatili.
– Ideja je odlična, tako da ćemo vidjeti u dogovoru s Mjesnim odborom Arbanasi, ali i s udrugama branitelja kako ovu ideju realizirati, poručio je na kraju skupštine Damir Mišlov.