Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Što je Hrvatska obećala Slovencima? Šef Stožera otkrio hoće li zatvarati Zrće i noćne klubove

30.06.2020. 20:37


Glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin danas je kazao da postoje uvjeravanja hrvatske strane i infektologa da će Hrvatska zatvoriti noćne lokale i diskoteke, te da Slovenija zato Hrvatsku “u ovom trenutku neće skinuti sa zelene liste” epidemiološko sigurnih država, te tako dati primjer i drugim državama u regiji.
Kacin je ipak slovenskim turistima koji borave u Hrvatskoj poručio da budu oprezni i ne odlaze ma masovne zabave i tako riskiraju, te da će slovenska strana i dalje pažljivo pratiti stanje u Hrvatskoj.
Šef hrvatskog Stožera Civilne zaštite Davor Božinović kasnije je danas, pak, na pressici Stožera rekao da zatvaranje noćnih klubova i Zrća ostaje samo kao mogućnost utvrdi li se nastavak kršenja epidemioloških mjera.


“Nikome nije u interesu zatvaranje”


“Kad govorimo o noćnim klubovima, tu vodimo politiku već nekoliko dana, nakon što je utvrđeno da su noćni klubovi žarišta širenja infekcija, pogotovo u Gradu Zagrebu. Donijeli smo odluku da inspekcijski timovi Civilne zaštite s policijom obilaze noćne klubove.
U prvoj mjeri da vide da li se u klubovima pridržavaju mjera, a ako ne da o tome obavijeste nadležne institucije. Dosadašnje inspekcije u 245 noćnih klubova u RH utvrdile su prekršaje u 68 klubova, a najviše se odnose na preporuke održavanja fizičke distance i ograničavanja ukupnog broja posjetitelja.
Zasad su izdana usmena upozorenja i naloženo trenutno rješavanje kršenja tih mjera. Svugdje gdje se utvrdi ponavljanje prekršaja, a inspekcije su svakonoćne krenut će se prema djelovanju državnog inspektorata.
Stoga pozivam sve u djelatnostima za koje su propisane preporuke da ih se pridržavaju, jer ako se u klubovima uoči ponavljanje prekršaja, morat će se posegnuti za drugim mjerama, a to nije nikome u interesu”, rekao je Božinović.
Dodao je: “Pratimo situaciju u noćnim klubovima i vidjet ćemo kako će se razvijati. Sinoć su 44 tima obilazila noćne klubove. Zatvaranje je uvijek opcija, ali pozivam sve koji žive od tih djelatnosti da poštuju mjere. U njihovom je interesu da nastave poslovati i da ne dođe do zatvaranja.
Živimo u novom razdoblju suživota s virusom, virus je tu. Možemo se puno lakše zaštititi i spriječiti širenje virusa ako poštujemo upute koje su izdane, od fizičke distance, održavanja higijene prostora nadalje.
Virus se može zaustaviti, pokazali smo u prvoj fazi da se to može dovesti do nule. Naravno da se situacija mijenja s otvaranjem granica. Možemo očekivati da se pojavljuju infekcije, koje se onda lokalno rješavaju, a da ostatak države nastavi živjeti koliko je to moguće u novom normalnom”, rekao je Božinović.




Zašto je to onda po Slovencima dogovoreno?


No, Slovenija je jasno rekla da Hrvatsku ostavljaju na “zelenoj listi” samo zato što je Hrvatska rekla da će zatvoriti noćne klubove. Želi li Božinović onda reći da ne govore istinu?
“Ne mogu govoriti o onome što nisam čuo. Za klubove smo donijeli posebne preporuke i ako se popravi stanje, ako ne bude novih infekcija, nema razloga za zatvaranje. Ako se to bude ponavljalo, ako inspekcije uoče problem sigurno da je opcija zatvaranja na stolu”, rekao je Božinović.
Glasnogovornik slovenske Vlade je jasno rekao da je u jučerašnjem razgovoru slovenskog i hrvatskog premijera postignut dogovor da će Hrvatska zatvoriti noćne klubove i Zrće. Imate li o tome informaciju?
“Predsjednik Vlade sinoć na sučeljavanju je rekao da je razgovarao sa slovenskim premijerom, o tome ga nisam imao priliku upitati. Situacija na Zrću se prati i pretpostavljam da će iz općina na Pagu dati prijedloge županijskom i nacionalnom Stožeru.
Činimo sve da se gospodarske aktivnosti ne zatvaraju, ali kod svake odluke nam je na prvom mjestu zaštita zdravlja ljudi”, rekao je Božinović.


Hoće li klubovi na Zrću raditi ili ne?


Otvaraju li se onda klubovi na Zrću ili ne?


“U ovom trenutku to vam ne mogu reći. Kad smo donijeli odluku za klubove, nije bilo zapreka da klubovi rade. Hoće li se klubovi na Zrću otvoriti, pretpostavljam da u slučaju manifestacija koje okupljaju velik broj ljudi, mislim da ta slika za ovo ljeto ne bi bila realna”, rekao je Božinović.