Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U srpnju i kolovozu očekuje se smanjenje intenziteta širenja koronavirusa. Drugi val, koji se očekuje na jesen, mogao bi biti žešći od prvog

30.06.2020. 20:07


Ljeto odnosno srpanj i kolovoz trebali bi donijeti smanjenje intenziteta širenja koronavirusa dok se prema upozorenjima koja stižu iz Svjetske zdravstvene organizacije na jesen može očekivati drugi val koji bi, prema sadašnjim predviđanjima, mogao biti žešći od još uvijek aktualnog prvog vala pandemije koronavirusa.
– Očekivali smo da će zbog toplog vremena koje pogoduje slabijem širenju respiratornih infekcija, širenje koronavirusa biti slabije. Zato nas je malo iznenadila žestina kojom se virus sada širi, mislili smo da će intenzitete biti puno manji, no vjerujemo da će intenzitet tijekom srpnja i kolovoza biti blaži, a tijekom jeseni možemo očekivati drugi val koji prema očekivanjima Svjetske zdravstvene organizacije može biti i žešći i zato se trebamo pripremiti, istaknuo je danas na COVID-19 ekspert panelu u organizaciji tvrtke Salvus iz Donje Stubice epidemiolog prof. dr. Krunoslav Capak.


Veći broj oboljelih


Jači jesenski val epidemije, kako je pojasnio Capak, uz COVID-19, očekuje se jer će se tada pojavljivati i druge respiratorne infekcije, pa će ukupan broj oboljelih biti značajno veći. Zbog toga će, kako je dodao, biti ključno pridržavati se preporučenih zaštitnih mjera.
Na panelu je sudjelovao prof. dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu koji smatra da se pravilnim i neophodnim epidemiološkim mjerama uspjelo prebroditi prvi val pojave virusa u Hrvatskoj s manjim ljudskim gubicima.
– U međuvremenu, velikim i sveobuhvatnim naporom cijele zajednice prikupljeno je puno vrijednih znanstvenih podataka, kreirani su adekvatni genetski i serološki testovi, a neki lijekovi pokazuju djelotvornost i veliki broj cjepiva je u kliničkim ispitivanjima. Unatoč tim ohrabrujućim rezultatima, činjenica je da se virus i dalje pandemijski širi svijetom, a da bismo se što bolje pripremili za mogući drugi val pojave COVID-19 u Hrvatskoj, važno je javno raspravljati o svim znanstvenim podacima o SARS-CoV-2 virusu, kao i dosadašnjim pozitivnim i negativnim iskustvima, rekao je Đikić.




Samo globalna borba ima izgleda


Podsjetio je da u ovom trenutku bilježimo najveći broj dnevnih širenja u svijetu, preko 180 tisuća novih dnevno.
– Borba protiv ovog virusa ne može se dobiti u pojedinoj zemlji, već je samo globalna borba budućnost uspjeha suočavanja s ovom bolesti, smatra Đikić koji podsjeća kako je cjepivo za viruse je kao antibiotik za bakterije te da je dosad napravljeno preko 125 cjepiva protiv koronavirusa od čega je 21 u kliničkim ispitivanjima, a tri su već u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, što znači da bi već početkom sljedeće godine mogli imati cjepivo koje bi bilo dostupno posvuda u svijetu.
– Za virus gripe imamo efikasna cjepiva i osobno se cjepim svake godine kao i većina liječnika u mojoj bolnici. Vjerujem da će se to i u Hrvatskoj shvatiti, da bi nam bilo pametnije štiti se cjepivom gripe unaprijed i tako, kada se na jesen pojave gripa i koronavirus zajedno zaštitimo najugroženije i zdravstvene radnike, poručio je Đikić.