Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZAŠTITA LUKE Otvoren novoobnovljeni mul-parapet u Pakoštanima

30.06.2020. 09:12


Bez javne pompe i velike svečanosti na krajnjem zapadnom dijelu plaže Janica u Pakoštanima jučer je službeno otvoren novoobnovljeni stari mul-parapet sa školjerom i sanirani dio rive. Mul odnosno lukobran je u funkciji prihvata i priveza većih brodica i brodova te zaštite luke. Po projektu dipl. ing. građ. Željka Čirjaka radove je izvela tvrtka Stipčević d.o.o. Zadar. Vrijednost projekta je 1.819.000 kuna.
– Ovdje značaj izvedenih radova nije samo operativni, već je i povijesni i kulturni jer je mul radila još Austro-Ugarska. To je simbol Pakoštana koji smo sanacijom sada sačuvali jer je lučica obnovljena u izvornom obliku kakva je i bila, kazao je Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana, te je nastavio:
– Mišljenja smo da će ova sanacija pridonijeti očuvanju naše kulturne i graditeljske baštine u budućnosti, a nadam se da će obnova pridonijeti i još većem društvenom značaju mula-parapeta, rekao je Kurtov.


Projekt rive u Vinjercu
Prije sanacije mul je bio opasan kako za korisnike tako i za brodove jer je stabilnost i nosivost bila umanjena, pa dijelom i narušena iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja.
– Ovo za Pakoštane, kao i za naših trenutačno šest gradilišta, znači puno. Mišljenja sam da smo za sljedećih 70 godina riješili pitanje operativne obale u mjesnoj lučici Pakoštane. Nakon Turnja i Pakoštana imamo i treću lučicu, staru rivu u Vinjercu, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.
Naime, kaže on, Županijska lučka uprava Zadar ove godine za infrastrukturu ulaže oko 50 milijuna kuna. Kapitalni su projekti luka Tkon u koju će se ove godine uložiti 11,5 milijuna kuna, luka Drage Dugovača s ovogodišnjim ulaganjem od 11,25 milijuna kuna te sa 7,3 milijuna kuna ulaganja u završetak rekonstrukcije obale u luci Silba – Žalić.
A pored luke Ošljak- Lazaret kod Preka, izgradnje lukobrana i obalnog zida luke Mrljane na otoku Pašmanu vrijedne 1,5 milijuna kuna, pored luke Vinjerac tu je i luka Mandre na otoku Pagu, obalni pojas u luci Sukošan, projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove ribarske luke u Biogradu na Moru i drugo.


Zaustavljeni radovi u Dragama​
– Zbog turističke sezone u obližnjim Dragama smo zaustavili radove na luci za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove. Vrijednost projekta iznosi oko 24,6 milijuna kuna, navodi Škibola.
Županijska lučka uprava trenutačno radi ili su u ovoj godini završeni projekti sanacije obala i luka na čak devet lokacija u županiji, a radovi su vrijedni oko 200 milijuna kuna.
– Kako je više puta rekao ministar Oleg Butković, pokrenuli smo renesansu na hrvatskoj obali, danas se ulaže oko 800 milijuna kuna u pomorsko dobro, lukobrane i rive. To ponajprije treba zahvaliti EU fondovima jer nam je na raspolaganju 110 milijuna eura. Moram posebice pohvaliti Županijsku lučku upravu, koja dobro radi i pripremila je puno projekata, što je iznimno važno jer ako nema projekata u bazi, onda ni Vlada RH ne može odobravati sredstva i kanalizirati ih prema europskim fondovima, rekao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i gospodarstva.