Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvadeset godina plešu i smiju se iz sveg srca

30.06.2021. 11:30


Plesna udruga Gesta tijekom vikenda održala je dvije plesne produkcije u povodu proslave 20 godina umjetničkog djelovanja.
– Kako ukratko ispričati sve o lijepim, često smiješnim, kreativnim, plesnim, radnim, radosnim, a ponekad i tužnim trenutcima rastanaka koje smo prošli tijekom dvadeset godina. Zaista, puno je djece prošlo kroz Gestu tijekom dvadeset godina. Neki su s nama odrasli, s nekima smo se družili kratko, ali slatko, na putu njihovog traženja kroz odrastanje. Dok nam neki već dovode i svoju djecu! Možda nam jedino to kazuje da su prošle tolike godine, započinje Nena Jurišić, predsjednica plesne udruge Gesta ili, kako je Gestice zovu, teta Nena s plesa.


«Teta s plesa«
Kako napominje, teta s plesa je ponekad više od »samo tete s plesa«. Riječ je o minutama, satima, tjednima, mjesecima i godinama u odgoju i obrazovanju iz svake perspektive.
– Neopisivo opsežan rad na prenošenju znanja i vještina, stvaranju koreografija, kostima, autorskih priča. Sve je to Gesta, dodaje i nastavlja da je najteže možda biti psiholog, ponekad utješan, a ponekad kritičan kada treba. U trenutcima valja te male i velike glave razumjeti, savjetovati, usmjeriti jer svi imamo krizno razdoblje u životu, a pogotovo u odrastanju.
Potkrjepljuje to teškim danima kada žele odustati, kada misle da nisu dovoljno dobri i vrijedni, svaka njihova suza je i moja suza.
– Sve to teta prihvati, pusti ili zadrži, proguta u nadi da im pokazuje pravi put. Netko od gledatelja sa strane misli to je samo slobodna aktivnost, mi samo plešemo, djeca dođu i odu… To nije istina. Mi dopiremo do njihove duše, osobnosti, talenta i stvaramo način života. Kroz ples gradimo zdravu, kulturnu, osviještenu osobu koja će svakom novom izazovu pristupiti kao i mi u Gesti – srcem, tumači emotivno Jurišić kako plesom dopiru do malih srca i usmjeravaju ih ka istinskim vrijednostima.
Tijekom dvadeset godina, dodaje, najljepših godina u njenom životu, ono što vidi pred sobom je mala djevojčica u trikou, koja pleše i smije se iz sveg srca.
– Ta djevojčica ću zauvijek biti ja, zaključuje Jurišić.


Muzikolog i ja
Izveli su predstavu »Muzikolog i ja« kojom progovaraju o emocijama koje potiču razvoj socijalne inteligencije, progovaraju o prijateljstvu dviju jako različitih generacija, o ljutnji, o povjerenju i o rastanku koji nikad zapravo nije kraj.
Nameće se pitanje otkud ideja i inspiracija za sve te priče koje godinama ostavljaju trag na sudionicima projekta, plesačima, glumcima, ali i publici.
– Uvijek sam kroz pedagoški rad htjela obrađivati teme koje su bliske djeci, u kojima se mogu prepoznati ili koje će ih naučiti kako se ponašati i nositi s izazovima koje donosi život. Uvijek kažem da su naše predstave životne, možda zato i ostaju u dugom sjećanju, naglašava Jurišić i tumači kako se trudimo djecu zaštiti od loših vijesti, boli, gorčine i patnje.
Međutim, nastavlja, ne možemo ih zauvijek držati pod staklenim zvonom i život im predstaviti pogledom kroz ružičaste naočale.
– Danas-sutra nas neće biti kraj njih da ih zaštitimo. Svaki lijepi trenutak, događaj, sreća, radost, ljubav, sjećanje su dio života, ali i bol, tuga, ljutnja, suze… Sve su to emocije koje su isto tako dio života. Djeca uče po modelu i zapravo, uvijek se nekako poistovjete s nekim tko im je u najosjetljivijoj dobi bio podrška u bilo kojoj situaciji, objašnjava realno »teta Nena«.
– »Muzikolog i ja« priča je o provaliji između generacija, one koja je na zalazu i one koja se sprema za let. Takvo prijateljstvo se teško stvara, ali jednom kad se uspostavi postaje cjeloživotno, kazuje Sanja Grgina, redateljica koja je s Gestom već 15 godina.
Redatelj Vinko Radovčić objašnjava da kroz brojne tematski igrom osmišljene koreografije zajedno otkrivaju čaroliju blisku svima onima koji nisu izgubili dječju naivnost, slobodu i istinske osjećaje.
– U vremenu kada su djetinjstvo, dječja igra i odrastanje stavljeni ‘na čekanje’, u neki drugi plan, za neka druga, bolja vremena, iako svi znamo da pojam djetinjstvo ima svoj tijek i ne može čekati, predstavom Plesne udruge Gesta djeci donosimo sada više nego ikad potrebnu plesnu priču o odrastanju jedne samo naizgled obične djevojčice, govori Radovčić.




Plesni vremeplov
Zaplovila je Jurišić i u prošlost i prisjetila se svoje prve cjelovečernje predstave »Čarobna soba«.
– Naravno, bilo je to prije skoro 17 godina i zapravo je ova predstava remake te predstave. Gesta je onda bila na samim početcima, nismo imali toliko skupina i priča se nije mogla ovako kao danas razviti dramaturški i plesno jer smo bili mali ansambl. Nakon te predstave shvatila sam da je to put kojim želim voditi svoje plesače i glumce, a taj se put zove dramsko-plesna produkcija, prepričava Jurišić i dodaje da su djeca oduvijek izuzetno dobro prihvaćala u svim segmentima radnju i priču koja ih zapravo usmjerava, vodi i odgaja.
Za njih je itekako važno biti dio procesa u jednoj priči, zanima ih što će se dogoditi, koliko je važno njihovo sudjelovanje i plesni elementi koji su im zadani ih dodatno motiviraju jer osjećaju zajedništvo među različitim dobnim skupinama, generacijama i energijama koje su zajedno kao jedno.
– S obzirom da je Gesta plesna udruga i da smo s »Čarobnom sobom« započeli ovo putovanje dugo dvadeset godina, osjećala sam da je vrijeme da ova predstava zabljesne u pravom svjetlu i to u trenutku kada nam je svima svjetlo najpotrebnije, tumači Jurišić i simbolički značaj predstave.
Razumije se, uvijek se teži sinergiji plesa, teksta i redateljsko-glumačkog dijela.
– Od samih svojih početaka Gesta (tj. Nena) je odlučila svoj rad usmjeriti na kreiranje plesno-dramskih predstava. Samim tim rodila se potreba za dramskim tekstom kao bitnim čimbenikom cijeloga procesa. Kao pisac tekstova surađujem u Gesti od kraja 2010. godine. Kako je prvenstveno ipak riječ o plesnoj udruzi, pisana riječ dolazi naknadno; kao partner koji se priključuje u, nadalje, zajedničkom plesu. Nena, autorica projekta, prije svega zamišlja priču koju želi prikazati. Istovremeno s nastajanjem priče, rađaju se i ideje za koreografije koje će plesno obilježiti najistaknutije dijelove fabule, otkiva Hrvoje Dukić, tekstopisac i prof. hrvatskog jezika, zanimljivosti »iza kulisa«.