Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na preventivne testove pozivat će se rođeni između 1947. i 1971.

30.06.2021. 10:51


U svibnju ove godine započeo je V. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva čije trajanje je predviđeno sljedeće dvije godine.
Riječ je o Nacionalnom programu otkrivanja raka debelog crijeva kojim se ova zloćudna bolest, od koje se u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, bilježi porast pojavnosti i smrtnosti, nastoji otkriti u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti kako bi se rak mogao što uspješnije liječiti.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva se u Zadarskoj županiji, kao i u većini hrvatskih županija, počeo provoditi još početkom 2008. godine, jednostavnim postupkom testiranja nevidljive krvi u stolici.
O petom ciklusu provedbe programa više smo doznali od Ane Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju.


Procedura
– U V. ciklusu, čija je provedba započela u svibnju, pozivaju se osobe oba spola u dobi 50 – 74 godine, rođene 1947.-1971. s tim da će prvo biti pozivane osobe rođene 1965. zatim 1966., 1970., 1971. godine pa dalje prema određenom redosljedu kako dobijemo istiskane pozive, pojašnjava dr. Ana Petrić.
Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu, doznajemo dalje, dobit će omotnicu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost). Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane jer su pod nadzorom svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa.
Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu, trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj omotnici, te će im biti dostavljen testni komplet ili mogu kontaktirati telefonom Zavod za javno zdravstvo Zadar koji provodi Nacionalni plan ranog otkrivanja raka debelog crijeva za područje Zadarske županije.
– Osobe koje imaju pozitivan test na okultno krvarenje u stolici obavještavaju se telefonom o nalazu, te se s njima dogovara kolonoskopija i na kućnu adresu im se šalje poziv za kolonoskopiju, ističe dalje, dr. Petrić.
O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda, koordinator programa iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, telefonom i pismenim putem obavještava izabranog liječnika.
Osobe čiji je test neispravan, obavještavaju se o nalazu testiranja, te ih se motivira za ponovno testiranje. U Općoj bolnici Zadar obavljaju se kolonoskopije, dogovaraju se termini pregleda za pozitivne osobe.
Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćeni su, podsjetimo, muškarci i žene u dobi 50 – 74 godine.


Porast pojavnosti i smrtnosti
Program je predviđen za osobe s prosječnim rizikom i bez znakova bolesti crijeva. Osobe pojedinih godišta se pozivaju istovremeno, a godišta određenim redosljedom.
Prema EU smjernicama probir se provodi svake 2 godine. U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Cilj je otkriti rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti tj. u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih, a ujedno smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma.
U Hrvatskoj se, kao i u svijetu, posljednjih desetljeća bilježi porast pojavnosti i smrtnosti od raka debelog crijeva. Jednim dijelom rezultat je to bolje dijagnostike i registriranja oboljelih, ali postoje mnogi drugi mogući uzroci, kao što su prehrambene i druge navike, bolesti ili nasljedne predispozicije.
U Hrvatskoj je u 2000. godini broj novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva ukupno bio 2 801, a prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2018. godini zabilježeno je 3 629 novootkrivenih slučajeva raka.
Broj umrlih od ovoga raka je u 2000. godini u Republici Hrvatskoj bio 1 509 osoba, dok je prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u 2019. godini od ovoga sijela raka umrlo 2 095 osoba.
– I u Zadarskoj županiji bilježimo porast novooboljelih i umrlih osoba od raka debelog crijeva. U 2000. godini broj novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva ukupno u Zadarskoj županiji bio je 94, a u 2018. godini zabilježeno je 158 novootkrivenih slučajeva raka prema Registru za rak Republike Hrvatske. Broj umrlih od ovog raka bio je u 2000. godini ukupno 57, dok je u 2019. godini umrlo 79 osoba od ovog sijela raka prema podacima Državnog zavoda za statistiku za Zadarsku županiju, navodi dalje koordinatorica ovog programa za Zadarsku županiju, te iznosi podatke o dosadašnjim rezultatima programa.




Odazovite se pozivu!
Tako je u IV. ciklusu poslano 55 288 poziva za sva planirana godišta za rođene 1945.-1969. godine. Ukupno je dobiveno odgovora na 1. poziv 14 287. što je odaziv od 25,84 % (ukupan broj odazvanih osoba od broja poslanih pozivnih pisama). Bolji odaziv imale su žene (54,3%) u odnosu na muškarce (45,7%), a muškarci su imali veći broj patoloških nalaza (62,2%) u odnosu na žene (37,8%). Među testiranima 267 (2,7%) osoba je bilo pozitivno. Nadalje, napravljeno je 210 kolonoskopija (78,7% odazvanih od broja pozitivnih), dok je ukupno 57 osoba koje su imale pozitivan hemokult test odustalo/odbilo ili su obavile privatno pregled. Kod 196 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz: 2 osobe s rakom debelog crijeva, polipi su pronađeni kod 63 osobe, kod 91 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 37 divertikli, 3 osobe imale su ostale bolesti crijeva. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 14 osoba.
– Pozivamo građane da ne zanemaruju pozive, da se odazovu, jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja, kojom se utvrđuje postojanje krvi u stolici, nevidljivo okom, a što je nerijetko prvi znak raka, zatim polipa kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva. Bitan nam je svaki odgovor pozivanih građana, bilo pozitivan da se žele testirati, bilo negativan, tj. da se iz bilo kojeg razloga ne žele ili ne mogu testirati, ističe još dr. Ana Petrić.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća u provedbi testiranja ili popunjavanja upitnika građani se mogu javiti na besplatni info telefon pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar (0800 200 183) radnim danom od 07 do 15 sati.