Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvorenje mrtvačnice u Vrani krajem srpnja, u Pakoštanima tehnički zastoj

30.06.2021. 12:00


Općina Pakoštane ulaže u sakralne objekte, u tijeku je izgradnja novog groblje s mrtvačnicom iznad Pakoštana, te mrtvačnice na mjesnom groblju Vrana. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25 milijuna kuna.
– Vrijednost izgradnje mrtvačnica je preko tri milijuna kuna, projekt mrtvačnice s ispračajnom dvoranom u Pakoštanima iznosi 2,3 milijuna kuna, a mrtvačnice u Vrani 750 tisuća kuna, rekao je Milivoj Kurtov, načelnik, naglasivši kako kult pokojnika propisuju sve religije svijeta, ne samo kršćanska, ali i obvezu da za života budemo jedni drugima radost.


Mir mrtvih i briga živih
– Groblja svjedoče da mrtvi ne prestaju živjeti u nama. Smrt nas nekako ponovno sastavlja. Groblja su i mir mrtvih i briga živih, kazao je 57-godišnji Kurtov, načelnik od 1993., već 28 godina, pola života.
Radovi na mrtvačnici u Pakoštanima koje izvodi Lavčević Zadar su u zastoju, u utorak tijekom obilaska nije bilo građevinske operative, ni strojeva, ni ljudstva.
– Zastoj je tehničke naravi što će za mjesec ili dva prolongirati svečanost otvaranja i crkveni blagoslov mrtvačnice, objavio je Kurtov.
Od pamtivijeka ljudi se brinu za tijela pokojnika, pokapaju svoje mrtve pazeći pritom da to bude u duhu tradicije i običaja.
– Novo groblje u Pakoštanima trebalo bi riješiti problem nedostatka grobnica za najmanje sljedećih 100 godina. Na groblju su podignute prve od 680 grobnica, navodi Kurtov.


Budućnost u duhu bogate tradicije
Općina nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života i uspješnog poslovanja.
– Radove na mrtvačnici u Vrani po projektu dip. ing.arh. Sande Zelenčić Šileš iz biogradske tvrtke Naša crtaonica i pod nadzorom mag. ing. aedif. Zvonimira Kazije iz Pakoštana izvodi pakoštanska tvrtka Jozo d.o.o., kazao je Slave Stojanov, voditelj Referade za gospodarstvo i održivi razvoj Općine Pakoštane.
Vrana, mjesto bogate povijesti koja seže u daleku prošlost, do 16. stoljeća bila je bitno mjesto u našoj hrvatskoj povijesti. Na mjesnom groblju je župna crkva sv. Mihovila Arkanđela podignuta prije gotovo tri stoljeća, 1747. godine.
– Mrtvačnica bi trebala otvoriti za 30-ak dana, krajem srpnja, najavio je Stojanov.
Općinsko središte Pakoštane broji oko 2.300 stanovnika i postojeće groblje je pretijesno, neprimjereno trenutku življenja.
– Na novom groblju gradi se ispraćajnica s mrtvačnicom, podignut je dio ogradnog zida i prvih 117 od ukupno 680 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta. Izgradnjom svih grobnica groblje će imati oko 2.900 grobnih mjesta, detaljan je Antonio Šarić, direktor komunalnog poduzeća Juština d.o.o.




Juština upravlja grobljima
Novo groblje, kaže on, gradi se u nekoliko faza jer je preveliko da bi se moglo izgraditi odjednom.
– Na površini od 30.165 metara bit će 17 grobnih polja s oko 40 grobnica po grobnom polju, ovisno je li se radi sa 6 ukopnih mjesta ili s 3 ukopna mjesta, reći će Šarić.
Na groblju će se graditi i kapelica te parkiralište s 87 mjesta od toga četiri za invalide te dva parkirna mjesta za autobuse.
– Grobljem će upravljati Juština d.o.o. koja održava groblja na području Općine Pakoštane, podsjetio je Šarić.
Biblija svjedoči o važnosti groba kao očitog i konačnog mjesta povezanosti čovjeka i tla, ljudskog roda i zemlje.
– Poštovanje prema tijelima pokojnika, posjećivanje mjesta gdje su pokopana, održavanje živim spomena na njih, dostojno obilježavanje njihovih grobova i dostojanstveno uređenje prostora groblja spada u kršćansku tradiciju, zaključio je Antonio Šarić.