Ruši se bivši dom vojske, a gradit će se novi Dom kulture

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca
Potpisan je ugovor između Grada Benkovca i tvrtke U.O. Amadeus za rušenje i demontažu dijela građevine Doma kulture Benkovac. Ugovor su potpisali gradonačelnik Tomislav Bulić i Rudolf Blažan, vlasnik U.O. Amadeus Benkovac. Na jesen će za gotovo upola manje novca započeti izgradnja, umjesto 48 koštat će 25 milijuna kuna
Nakon 87 godina zgrada odlazi u povijest

U novoj Gradskoj vijećnici na katu Gradske uprave potpisan je ugovor između Grada Benkovca i tvrtke U.O. Amadeus za rušenje i demontažu dijela građevine Dom kulture Benkovac. Ugovor su potpisali gradonačelnik Tomislav Bulić i Rudolf Blažan, vlasnik U.O. Amadeus Benkovac.
- Vrijednost radova rušenja bez PDV-a iznosi 144.510 kuna, a s PDV-om 180.637 kuna, kazao je Tomislav Bulić.
Riječ je o projektu u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca, niza projekta čija ukupna vrijednost iznosi 25 milijuna eura.

Vitalni značaj za kulturni život

- Dom kulture je od vitalne važnosti za kulturni život grada, a s ciljem poboljšanja ukupne demografske slike u smislu zaustavljanja depopulacije i iseljavanja mladih te unaprjeđenja kvalitete života lokalnog stanovništva. Nakon rušenja stare zgrade izgradit će se novi Dom kulture, istaknuo je Bulić.
Lijepa benkovačka priča o sveobuhvatnoj rekonstrukciji Doma kulture s vanjskom pozornicom u vrijednosti od 43,1 milijun kuna, nažalost, već na samom početku je dobila neželjeni epilog. Prvi radovi započeli su prije više od godinu dana, međutim, izvođač radova, tvrtka M.P. Beton iz Solina, vrlo brzo je prekinuo započete radove.
- Radovi su započeli, ali su iz opravdanog razloga i stali. Naime, nakon rušenja stolarije i ostalih pripremnih radova otkrilo se da zgrada, oronuli objekt, praktično nema temelja. Zbog sigurnosti građevinara i provjere statike daljnji radovi su se morali prekinuti, rekao je Bulić, pojasnivši kako prema napucima stručnjaka temelje treba injektirati, podbetoniranjem ojačati, što bi povisilo cijenu rekonstrukcije za oko 5 milijuna kuna i Dom kulture bi umjesto 43 u konačnici koštao oko 48 milijuna kuna.

Novi projekt

Grad je izradu novog projekta povjerio tvrtki Projekting d.o.o. Zagreb.
- Novim projektom predviđeno je uklanjanje dijela građevine te gradnja nove koja će umjesto 48 milijuna kuna koštati gotovo upola manje, oko 25 milijuna kuna, naglasio je Bulić.
Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri Udruga Vlajter ego Benkovac i TZ Ravni kotari.
- Radovi na novom, modernom Domu kulture trebali bi započeti na jesen, najavio je Bulić.
Benkovački dom se započeo graditi još 1934. godine, a u potpunosti je završen 30 godina potom. Prvotno je to bio Sokolski dom, tzv. »Sokolana«. Poslije Drugog svjetskog rata zgrada je završena i tada dobiva drugu funkciju, postaje Dom JNA u kome je bilo smješteno kino i kazalište. Nakon Oluje i oslobođenja Benkovca u tadašnjem Domu Hrvatske vojske nekoliko godina održavale su se večeri klapske pisme, folklorni susreti, festivali glazbenih amatera, maskenbali i drugo.

Radio Benkovac i Glazbena škola

Za vrijeme mandata Gorana Marića kao ministra državne imovine, Republika Hrvatska je kao vlasnik u rujnu 2018. godine darovala Gradu Benkovcu bivši Dom HV-a u vrijednosti od 5,5 milijuna kuna u svrhu rekonstrukcije i dogradnje Doma kulture Benkovac.
Postojeća zgrada nakon više od 85 godina odlazi u povijest. Pomno se gledala i ekonomska računica, nova zgrada bit će manja od dosadašnje, ali nadasve funkcionalna.
- Izgradit će se i manja kinodvorana te svi ostali sadržaji. Osim zgrade Doma kulture uredit će se i ljetna pozornica. U Dom kulture između ostalog će se preseliti Radio Benkovac te osigurati prostor za Glazbenu školu, kazao je Bulić, istaknuvši kako će se za upola manje novaca od vrijednosti prvotnog projekta izgradit će se Dom kulture čiji će prostor biti multikulturalno povezan.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)