Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Želite glatku i sjajnu kosu bez puno gnjavaže? Moguće je uz ove trikove!

30.06.2021. 07:00


Zdrava kosa uvijek izgleda bolje, bez obzira s kojom ste teksturom ili bojom rođeni. No, svakodnevno izlaganje gradskoj vrevi i onečišćenju koje nas okružuje, proizvodima i uređajima za oblikovanje kose, može joj smanjiti zdravlje i sjaj. 
Iza lijepe, zdrave i kvalitetne kose stoji pravilna njega, a uz ove savjete doći ćete do najsjajnije kose ikad i to bez previše gnjavaže. 


Operite kosu na pravi način
Prvo, imajte na umu koliko često perete kosu, jer previše ili premalo pranja može učiniti više štete nego koristi. Uvijek šamponirajte kosu dva puta. Prvo šamponiranje služi za čišćenje vlasišta i kose od nakupljenih nečistoća, a drugo više djeluje kao tretman. Također, počastite svoje vlasište nježnom masažom koja će stimulirati protok krvi što u krajnjoj liniji pomaže u pomlađivanju korijena kose. Završite proces tapkajući kosu ručnikom, ali izbjegavajte trljanje jer to može oštetiti vlas i dovesti kosu do pucanja ili ispadanja. Još bolje, upotrijebite staru pamučnu majicu ili ručnik od mikrovlakana kako biste upili višak vlage. Oni ne samo da su nježniji za kosu, već će se tim postupkom spriječiti njeno lomljenje.


Usredotočite se na vlasište
Posljednjih se godina mnogo raspravljalo o vezi između njege kose i njege kože, posebno s novootkrivenim fokusom na vlasište (koje je uostalom i koža). Zdravo vlasište ujedno znači i zdravu kosu, a ako imate problematično vlasište vjerojatno se suočavate s peruti, svrbežom, primjećujete opadanje kose i generalno, tankom i beživotnom kosom bez sjaja. Mnogi su uzroci osjetljivog vlasišta, a neki od najčešćih su onečišćen zrak, stres, neuravnotežena prehrana, prečesto korištenje toplinskih proizvoda za oblikovanje kose i korištenje prejakih šampona. Kako bi ponovno uspostavili ravnotežu, potrebno je locirati problem i pronaći proizvode koji će pomoći u njegovom rješavanju, a kako bi se postigli optimalni rezultati treba ih se koristiti redovito i ne mijenjati dok traje tretman.




Preskočite sprejeve i lakove za kosu i odlučite se za ulja
Iako mnogi konvencionalni lakovi i sprejevi za kosu obećavaju dodati vašoj kosi sjaj i volumen, s obzirom na to da su većinom punjeni alkoholima, parabenima, sulfatima i drugim otrovnim sastojcima, dugoročno naprave više štete nego koristi, za vašu kosu i zdravlje u cjelini. Umjesto toga, upotrebom proizvoda koji sadrže sastojke poput arganovog, bademovog, ricinusovog, čičkovog ili kokosovog ulja pomoći ćete kosi da izgleda sjajno i dugoročno poboljšati njezinu teksturu. No, imajte na umu da previše ulja može kosu učiniti masnom, pa pripazite da ne nanosite prekomjerne količine, posebno oko korijena.


Jedite namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline
Da, konzumiranjem zdrave hrane možete popločati svoj put do zdravije, jače i sjajnije kose. Različite studije provedene kroz godine dokazuju da omega-3 masne kiseline (koje se nalaze u namirnicama poput jaja, ribe kao što je losos, skuša, haringa ili srdela, oraha, badema i chia sjemenki) doprinose tome da vaša koža, kosa i nokti budu zdraviji, otporniji i zaštićeniji od negativnih vanjskih utjecaja. Uz omega 3, u prehranu uključite i hranu bogatu željezom, vitaminom A, vitaminom C i silicijevim dioksidom za potporu rastu njegovane kose i općenito, vašeg zdravlja.


Koristite regenerator koji se ne ispire
Ako imate kosu sklonu brzom mašćenju, ovakvi tretmani su idealno rješenje. Nakon šamponiranja jednostavno nanesete proizvod na područje koje vapi za njegom, a najčešće su to vrhovi. Regenerator s hidratantnim svojstvima koji ne morate ispirati skraćuje vrijeme koje morate provesti u kupaonici, pomaže kosi da stekne više volumena, bude otpornija, mekanija i zdravija, a u uz to super su zaštita za kosu ako ste ljubitelj uređaja za toplinsko oblikovanje kose kao što su sušila, pegle i uvijači.


Uključite jabučni ocat u njegu kose
Jednom mjesečno nakon pranja kose pomiješajte jabučni ocat i vodu i nanesite na tjeme, ostavite par minuta i isperite. Takav tretman koristi kao prirodni regenerator svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima i pozitivno djeluje u borbi s masnom kosom, peruti i svrbežom, a ujedno sprečava opadanje, i potiče rast kose.


Upotrebljavajte četku za kosu s prirodnim čekinjama
Korištenjem četke za kosu s prirodnim čekinjama možete učinkovito povući ulja s vlasišta kroz krajeve kose. Ne samo da će ovo pomoći u sprečavanju masnih korijena, već će kosi pružiti sjaj i prirodnu hidrataciju. Redovito četkanje kose važno je, osim za distribuciju prirodnih ulja, za poticanje protoka krvi u vlasište što pomaže u poticanju rasta kose.


Sušite kosu poput profesionalca
Zapamtite, ne radi se samo o uređaju, već i o tome kako ga koristite. Prije nego što nanesete proizvode za njegu i oblikovanje (odaberete ih po učinku koji želite postići), kosu prethodno lagano prosušite ručnikom. Kosu podijelite na sekcije, a sušilo za kosu držite nekoliko centimetara od glave kako biste umanjili oštećenja od vrućine i uvijek sušite od korijena do kraja, u smjeru kutikule. Četku pomičite u skladu sa sušilom dok to radite jer kontinuirane, tekuće kretnje iz jednog poteza zaglađuju i ravnaju vlasi, što rezultira sjajnom kosom. 


Koristite proizvode za kosu tretiranu bojom
Ako bojite kosu, trebali biste koristiti proizvode koji su stvoreni za njezinu zaštitu. Obojena kosa većinom ima oštećene vrhove pa joj je potrebna kvalitetna njega s kojom će se kosa hidratizirati, a ujedno fiksirati i održati sjaj boje. Specijalizirane linije proizvoda za njegu obojene kose pomažu pri ponovnoj renovaciji i regeneraciji strukture vaše kose.