Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Crna udovica nije agresivna

Autor: Z L

29.07.2008. 22:00
Crna udovica nije agresivna


Do uboda dolazi kada čovjek ugrozi ženku pauka pa se ona instinktivno brani ispuštanjem otrova
Crna udovica, najotrovnija vrsta pauka na našem području čiji je otrov, za usporedbu, čak 15 puta jači od onog zmije čegrtuše, često se pojavljuje u ovo doba godine. Upravo je tijekom srpnja i kolovoza crna udovica najopasnija jer joj je tada vrijeme parenja.
Crna udovica po svojoj prirodi nije agresivan pauk, te do uboda dolazi kada je čovjek ugrozi pa se ona instinktivno brani ispuštanjem otrova. Opasna je samo ženka ovog otrovnog pauka, koja je puno veća od mužjaka, jer jedino ona može probosti čovjekovu kožu. Osim toga, mužjaci nakon parenja ugibaju tako da ih ni nema mnogo.
Otrov izaziva nepodnošljivu bol
Kako prepoznati crnu udovicu? Tijelo je baršunastocrne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje kojih u školskom primjerku ima 13, ali taj broj varira čak do 18 ili pak mrlja uopće nema. Ženka je veća pa oplođena može doseći dužinu tijela i do 18 milimetara, dok mužjakovo tijelo ne prelazi pet milimetara.
Treba spomenuti da postoji i crnoj udovici vrlo sličan pauk, koji zovu “lažna udovica”. Crne je boje s malom narančastom mrljom na zatku u obliku polumjeseca.
Otrov koji izlučuje crna udovica vrlo je opasan – napada živčane stanice i zato izaziva nepodnošljivu bol. Bol se od mjesta uboda širi prema okolnim limfnim čvorovima, a nastaje tek 20 do 30 minuta nakon uboda.
Ljudi često ni ne primijete ubod jer on ne boli. Ranu ne treba posebno obrađivati, već što prije potražiti liječničku pomoć. U svakom slučaju, treba što prije uzeti serum nakon čega se povlače svi simptomi. Serum imaju sve hitne službe, bolnice i Zavod za javno zdravstvo.
Pauka pustiti na miru
Crna udovica obično se može pronaći uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih izbojaka maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikari, i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom. Treba imati na umu da se često zadržava i na duže vrijeme parkiranim građevinskim strojevima i napuštenim vozilima, garažama, dvorištima, stajama, šupama, vanjskim zahodima. Stoga je, savjetuje Landeka, najbolje održavati urednim takva mjesta – primjerice, pokositi travu ili ukloniti oko kuće sva pogodna mjesta koja joj mogu poslužiti kao stanište (panjeve, veliko kamenje…).
Ukoliko ugledate pauka, savjetuje se da ga pustite na miru, a dezinsekcija se preporuča jedino ako se nastanio u stambenim objektima. Nije pametno hvatati crne udovice i stavljati ih u različite posudice, kao što to rade mnogi, jer se tako izlaže nepotrebnom riziku.
Crna udovica hrani se stonogama, skakavcima, gusjenicama, komarcima i drugim kukcima. Ima izrazito jake čeljusti kojima može zagristi i u jako čvrste materijale. Njihove su čeljusti poput dva oštra očnjaka u kojima su vrećice s otrovom povezane kanalićima. Može dozirati otrov, a nakon što ga potroši, stvara novi. Ženka do listopada oplete tri do pet tzv. kokona ili opredaka, u koje polaže po tri stotine jajašaca. Tijekom zime preživi svega deset posto jajašaca iz kojih se u svibnju sljedeće godine izlegnu mali pauci.


Poznata i Sokratu
A da je crna udovica bila poznata još u antička vremena,  potvrđuje zapis grčkog filozofa Sokrata koji je jednom prilikom  zapisao: “Poznaješ li šarenog pauka, manjeg od pola obola, od  čijeg ujeda čovjek može sići s uma.”


Gram otrova 62,5 tisuće eura
Samo jedan gram otrova pauka crne udovice na crnom tržištu  stoji čak 62 i pol tisuće eura, objavili su nedavno njemački mediji.  Upravo se otrovna izlučevina koju proizvodi posebna žlijezda  crne udovice nalazi među najskupljim sirovinama na svijetu, a  tko posjeduje gram otrova toga opasnog pauka, u rukama ima  pravo malo bogatstvo. Naime, otrov crne udovice u razrijeđenom  obliku prodaje se po 15 dolara po mililitru, dok samo gram čistog  otrova može dosegnuti cijenu od čak 75 tisuća dolara, odnosno  62 i pol tisuće eura.
U svijetu postoje prave farme koje se bave upravo uzgojem  crnih udovica i proizvodnjom otrova u medicinske svrhe. Žlijezde  koje luče otrov kod pauka cijede se, a tako prikupljen otrov  prodaje se medicinskim laboratorijima. U tim laboratorijima  znanstvenici iz otrova proizvode serume i nove lijekove. Crna  udovica ima oko 0,02 miligrama suhog otrova.