Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ilirija je pola biogradskog turizma!

Autor: Siniša Klarica

29.07.2008. 22:00
Ilirija je pola biogradskog turizma!

Foto: Zvonko KUCELIN



Zamjenici zadarskog župana Josip Miletić i Đani Bunja, zajedno s županijskim pročelnicima Matom Bilaverom i Jerolimom Urodom, posjetili su jučer hotelsko-turističku kuću Ilirija u Biogradu. Na početku obilaska Ilirije, dožupane je u Sv. Filipu i Jakovu dočekao predsjednik uprave Goran Ražnjević sa suradnicima među kojima je bio i glavni voditelj poslova vlasnika tvrtke Davora Tudurovića njegov sin David. Nakon obilaska nedavno izgrađenog i obnovljenog hotela Vila Donat, u hotelu Ilirija u Biogradu održana je prezentacija tvrtke koja je uvijek jedna od tri ponajbolje turističke tvrtke u Zadarskoj županiji, a među 30 vodećih tvrtki takve vrste u Hrtvatskoj.
– Ilirija u sezoni osigurava posao za oko 700 radnika. Od tog broja 220 je stalnih, 300 sezonskih, a ostalo su zaposlenici nautičkih tvrtki u marini Kornat. Od privatizacije na ovamo svjedoci smo sedmerostrukog povećanja poslovnih rezultata u odnosu na razdoblje prije privatizacije, a prosjećni godišnji rast poslovanja iznosi preko 30 posto. Samo u 2007. rast poslovnih priohoda bio je veći za 27,31 posto, a rast dobiti za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Ražnjević.
Uspješnost tvrtke, dodao je Ražnjević, najbolje je vidljiva u rezultatima poslovanja jer Ilirija d.d. godišnje ostvaruje preko 356.000 noćenja što predstavlja gotovo 50 posto noćenja u gradu Biogradu na Moru. U srcu sezone u objektima Ilirije d.d. boravi preko 6.000 gostiju dnevno. Ražnjević je dodao da su izvanredni financijski i fizički rezultati poslovanja posljedica kontinuiranih investicijskih ulaganja u  izgradnju novih, obnovu i proširenje postojećih kapaciteta. Vrijednost Ilirijinih investicija posljednjih pet godina bila je preko 300 milijuna kuna, odnosno 42 milijuna eura, što je rezultiralo podizanjem razine kvalitete. Tako je Ilirija d.d. u sektoru hotelijerstva svoja tri hotela Iliriju, Kornate i Villu Donat  podignula na razinu 4 zvjezdice, te hotel Adriatic na razinu „3 plus” zvjezdice.  U Iliriji priznaju da će se u poslovanju Arsenala morati učiniti dodatni iskoraci, jer ono nije na razini očekivanog.
Nakon obilaska Autocampa Soline kapaciteta 3.00 gostiju i Marine Kornati, dožupan Josip Miletić je rekao da je Ilirija jedna od rijetkih turističkih tvrtki u Hrvatskoj koja ima zaokruženu ponudu, od one hotelijerske do nautičke.
– Ilirija je zdrava tvrtka s dobiti preko pet milijuna kuna, i konstantnim ulaganjem u kadrove, pa joj je s pravom, 2006., dodijeljena županijska nagrada. Stoga je dobro da u Biogradu postoji turistička srednja škola i da od jeseni kreće viša škola za menagment, rekao je dožupan Miletiić obećavajući Iliriji na tom razvojnom putu svaku moguću pomoć županije.


Obilazak bez gradonačelnika Kneza
Zadarske dožupane, kako je to inače običaj u drugim jedinicama lokalne samouprave, nije dočekao i obilasku najveće tvrtke im se pridružio gradonačelnik Ivan Knez. Sve to svjedoči o nastavku trenutačno “tihog” sukoba između Grada Zadra i Ilirije. O tom sukobu, napose oko teniskih terena gdje je trebao izniknuti novi hotel, predsjednik Ilirije Goran Ražnjević je rekao: „Nažalost, ponuđeni projekt hotela s pet zvjezdica neslavno je završio zbog niza negativnih reakcija pa i toga da se Iliriji oduzme zemljište iz temeljnog kapitala, što na kraju ipak neće biti!” Gradonačelnik Knez samo je rekao da obilasku nije nazočio jer nije bio niti pozvan.