Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KalelargArt preobrazio Kalelargu

Autor:

29.07.2008. 22:00
KalelargArt preobrazio Kalelargu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ja večeras zaista uživam jer upravo ovakvu, uličnu umjetnost obožavam. Cijelo ljeto je prepuno događanja, no ovo večerašnje je zaista posebno jer gosti, prolaznici, turisti, svi razgovaraju s nama, što, iako nije uobičajeno, večeras je normalno, kazala je umjetnica Silvijana Dražović
Ulični festival KalelargArt započeo je u utorak bogatim kulturno-zabavnim program, koji traje sve do četvrtka navečer. Riječ je, naime, o kolaži trodnevnih zbivanja  istovremeno na tri  lokacije na Poluotoku, Narodnom trgu, Kalelargi i Forumu. Po uzoru na Street Art u Poreču  organizirali su ga 057 Radio i RMC agencija.
Festival se sastoji od različitih  vidova umjetničkog izraza, od  glazbeno-scenskih nastupa, likovno-umjetničkih projekata  do raznih uličnih akrobacija i  performansa, a na ovoj manifestaciji sudjeluje gotovo  tristo izvođača, što zadarskih  umjetnika, što gostujućih iz  svih krajeva svijeta.
Stoga je otvorenje  privuklo uistinu veliki broj  znatiželjnika koji su istinski  uživali u ovoj po malo neobičnoj šetnji Kalelargom jer  su ih u prolazu od Narodnog  trga do Foruma gotovo na  svakom koraku svojim izvedbama zaustavljali različiti zabavljači i akrobati. Mađu njima je stoga bilo zanimljivih  akrobata na štulama, na biciklima, žonglera, akrobata s  vatrom, mađioničar te Leopardman iz Australije koji je svojim zanimljivim trikovima i  penjanjem u stilu leoparda  nasmijavao publiku do suza.
Također prolaznici su uživali i u „Body painting  show-u”, umjetničkim instalacijama  na temu Kalelarga u izvedbi  „Zadarskih grafitera”, dizajnerskom crtanju i prikazu odjeće na temu “Kravate” za koju  su se pobrinule učenice Škole  za tekstil, dizajn i primjenjenu  umjetnost. Mnogi prolaznici  nisu ostali imuni ni na likovni  performance autora Nila Karuca, koji je skicirao sliku Zadra, dok je gostima bio ponuđeni kist i boja kojom su  sami imali priliku postaviti i  svoj trag na motivima Zadra.  Zanimljiva je bila i umjetnička  instalacija Silvijane Dražović,  te lutkarska animacija dijelova tijela u sklopu radionice  Doris Pinčić.
– Ja večeras zaista uživam  jer upravo ovakvu, uličnu umjetnost obožavam. Cijelo ljeto  je prepuno događanja, no ovo  večerašnje je zaista posebno  jer gosti, prolaznici, razgovaraju s nama, što, iako nije  uobičajeno, večeras normalno. Postavila sam izložbu koja  obuhvaća moje različite faze,  zato su tu slike mornara i  njihovih obilatih žena, zatim  ribe te velika platna sa cvijećem, kazala je Silvijana Dražović, najavivši kako  će druge večeri Kalelargarta, uz izložbu, na Kalelargi  i slikati.
Program je službeno započeo izvedbom Jambe band akrobata na  Narodnog trgu, nakon čega je  uslijedio koncert Blues bag.  Istovremeno, na Kalelargi su  prolaznici ostajali bez daha  uživajući u zamamnoj izvedbi  Kathak-Mayale, prekrasnih  djevojaka koje su na najljepši  način prikazale klasične indijske plesove.  Riječ je o članicama udruge Adami iz Zagreba, koje su pod  vodstvom predsjednice  Mayale Brache iz Izraela svoje plesanje dovele do savršenstva.
– Udruga Adami je udruga  za promicanje klasičnog indijskog plesa, a postoji već  četiri godine. Večeras nas je u  Zadru samo pet, ali u udruzi  nas ima puno više. Djevojke  su gledale moje predstave i  nastupe, svidjelo im se i odlučile su i same naučiti plesati pa  smo zajedno pokrenule Udrugu, kaže Mayala, koja je indijski ples promovirala i podučavala u različitim zemljama svijeta, a posljednjih nekoliko mjeseci boravi u Zagrebu.
Također, na Kalelargi je sinoć predstavljen i atraktivni  performans “S Faktor”, potom  Hip-hop platforma koreografkinje Lucije Mikas, zadarskih repera te plesne grupe  Gruvridaz, zatim scenski performans Habitus koreografkinje Ive Burčul.
– Večerašnja predstava odnosi se na suvremeni scenski  performans, a pripremljene  koreografije su “Habitus” i  “Piter plus naranča”, a poprimile su sve manire tipičnog  suvremenog plesa, kazala je  Iva Burčul, voditeljica i koreografkinja plesnog studija  “Zalet”, napomenuvši kako je  cijeli događaj prekrasan, te  najavila večeranju izvedbu u  svojoj koreografiji pod nazivom “Everybody dance”.
Za to je vrijeme Forum bio  zaokupljen izvedbom Zadarskog plesnog ansambla, i to  izvedbama “Etno”, a potom i  “Planine”, plesno scenskog  performansa, nakon čega je  uslijedio i zanimljivi monolog  Doris Pinčić na temu “Cure  nemojte čekati nogometaše”.