Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kampanelima je samo nebo granica

Autor: Katarina Belić

29.07.2008. 22:00
Kampanelima je samo nebo granica


Jedan od članova koji stoji u sredini klape ima preko dva metra, pa kad se postavimo za nastup klapa izgleda kao kampanel, kaže Nikša Antica
Nedavno je  klapa Kampanel snimila i svoj prvi album pod nazivom “Aj ća volin te”. Klapa djeluje i poznata je hrvatskoj javnosti još od  1996. godine, odlikuje se prije svega posebnim stilom obrade pop glazbe na “klapski način” i svojim vlastitim originalnim pjesmama nastalim u kombinaciji sedam vrsnih glasova i pratnji mandoline, mandole, gitare i kontrabasa. Klapa je najpoznatija po pjesmama “Život leti kapetane” i “Lanterna moje duše”, kojom su pobijedili na Uskrs festu 2000. godine u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
– “Ajmo napokon ući u studio i to snimiti”, otprilike je tako i nastao ovaj album. Gotovo smo svi iz Primoštena i tako se rodila ideja na jednoj gaži da snimimo svoj CD. Svi smo se upoznali još kao studenti i dugo smo već skupa u glazbi. Najveći dio članova je čak živio skupa  i kroz zajedničko druženje i pjesmu polako smo se izgrađivali kao klapa, kaže Nikša Antica, prvi tenor klape.
Iako trenutno svi žive u Zagrebu, iz ljubavi prema svom kraju i klapskoj pjesmi nastavili su razvijati dalmatinski “štih” koji prevladava u izvedbama i obogatiti ga još dodatno originalnim proizvodom u obliku miksa pop pjesama izvedenih na “klapski način”.
Tek nekolicina članova klape se bavi samo glazbom i pjevanjem, dok je većia njih uz klapsko pjevanje završila falkutete. Tu ima i geodeta, informatičara, pravnika, inženjera, čak i profesora likovnog.
– Ovaj album koncipira tzv “iščašeni” smjer u glazbi, jer iako njegujemo a capella pjevanje, imamo također i mandoline, mandole, akustične gitare, kontrabas itd, što znači da gradimo glazbu instrumentalno uz pratnju klape. Njegovali smo kroz svoje nastupe improvizacije, pa se na kraju  rodila ideja da se obrade pop i rock uspješnice 20. stoljeća kao npr. od Olivera “Anđele moj”, zatim od Dina Dvornika “Zašto praviš slona od mene” i sl. Imamo čak i pratnju konga koje nam upotpunjuju naš poseban zvuk. Zadovoljni smo kako je sve ispalo na kraju, a pozitivnih reakcija ne nedostaje ni od publike niti od izdavača i brojnih drugih ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu.
Autor tekstova autorskih pjesama na albumu “Moja Ana”, “Lipa najlipša” i “Aj ća volin te” je Hari Rončević, dok pjesmu “Sveta zemlja Dalmacija”, koju u originalu izvode Jole i Bepo Matešić izvode doslovce na svakom nastupu, stoga je je doživljavaju kao vlastitu pjesmu. Vole izvoditi i pjesmu “U poju se mala”, koja je jedina od svih snimljena a capella.
–  Iako želimo zadržati klapski štih želimo doprijeti i do one publike koja do sada možda i nije toliko favorizirala a capella pjevanje, pa ima dosta mladenačkih pjesama. Sve naše pjesme koje izvodimo “manje više” su idealne za ples. Upravo zato smo stalni gosti na vjenčanjima i to gotovo svakoga vikenda.
Kampanel nosi ime po zvoniku u starom dijelu Primoštena, na samom vrhu brdašca.
– Dosta je visoko, a  mi smatramo da nam je samo nebo granica i ne volimo se zadovoljavati nekim prosjekom, pokušavamo se maksimalno potruditi jer znamo da da će se kasnije to isplatiti. Isto tako je zanimljivo spomenuti da jedan od članova koji stoji u sredini klape ima preko dva metra, pa kad se postavimo za nastup klapa izgleda kao kampanel, duhovito će Antica.
Klapa je nekoliko puta godišnje u Zadru, a prvi sljedeći koncerti su u Šibeniku 31. srpnja te tri koncerta u Primoštenu. Nakon ljetne mini turneje najesen slijedi promocija albuma u Zagrebu, a posebni gost bit će Dino Dvornik.
– Do sljedećeg ljeta smo planirali izdati novi album, no još je rano o tome govoriti s obzirom da smo tek izdali ovaj. Ne želimo raditi na brzinu jer nam je važno da iza našeg rada stojimo i da “naše” pjesme  rado i sa “guštom” izvodimo na koncertima, zaključuje Antica.