Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Manje truda za uigravanje momčadi

Autor: Ivan Knežević

29.07.2008. 22:00
Manje truda za uigravanje momčadi

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovako je Petrović dobio na vremenu, ali može uštedjeti i puno živaca jer Todoru nema što posebno objašnjavati. Morat će nešto malo vremena potrošiti na to da se Tomislav Ružić i Dean Ivanov prilagode, da u pripremnim utakmicama što prije uđu u sustav
Puno je energije i puno je riječi Aco Petrović potrošio dok nije uspio u tomu da u novoj sezoni u Zadru i dalje bude Todor Gečevski. On je sam to i obrazložio dvjema jednostavnim rečenicama.
– Ostanak Todora Gečevskoga znači da u centarskoj liniji nije potrebno raditi neke drastične promjene. Gečevski je već dugo stožerni igrač i s mnogo je aspekata značajno što je ostao.
Između ostaloga Petrović je želio istaknuti i to da neće trebati gubiti dosta dragocjenog vremena tijekom priprema na inkorporiranje novoga centra. Pod pretpostavkom da je novi umjesto Gečevskoga i došao, makar koji to bio, bilo bi potrebno u kratkom razdoblju spoznati što sve taj može, pa ga prilagođavati okolnostima, ali i druge igrače prilagođavati njemu, itd. Težak je i zahtjevan, pa i nezahvalan taj posao i nikad nije sigurno kako sve može završiti. Ovako je Petrović dobio na vremenu , ali može uštedjeti i puno živaca jer Todoru nema što posebno objašnjavati. Morat će nešto malo vremena potrošiti na to da se Tomislav Ružić i Dean Ivanov prilagode, da u pripremnim utakmicama što prije uđu u sustav, da se uigraju (i) s Todorom s kojim će u određenim intervalima činiti centarski par. Općenito, u centarskoj liniji ostankom Todora Gečevskoga puno je toga ostalo na svom mjestu , dok će dolazak Tomislava Ružića svakako biti i svojevrsna kvalitetna zamjena za Andreja Štimca. Pa čak možemo govoriti i o tomu da bi Ružić u nizu elemenata mogao donijeti više nego je donosio Štimac. A dolazak Dejana Ivanova u klasičnom razvrstavanju igrača ne može se smatrati nekakvom zamjenom za Juru Lalića, ali odavno je i rečeno i napisano da je kadkad glupasto igrače dijeliti na jedan, dva, tri… Za Zadar će najkorisnije biti ako i Ružić i Ivanov skupa svojim učincima budu igri i rezultatima više pridonosili nego što su to činili Lalić i Štimac. Za Petrovića je to i izazov, ali nema dvojbe da će on i tom i drugim izazovima pristupiti studiozno i odgovorno. Uostalom, u centarskoj je liniji dobio one igrače za koje se i zalagao.
U centarskoj liniji još će biti Jere Macura i Marino Šarlija. Od Macure se očekuje da bude bolji u sljedećoj nego u prošloj sezoni, dok je Šarlija prošao sezonu koja se za mlade igrače smatra sezonom prilagodbe. Još i prije nego se uopće znalo tko bi mogao činiti centarsku liniju, Petrović je iznio jednu odrednicu koje će se svi centri morati pridržavati.
– Od svakog od centara tražit ćemo da budu u većoj mjeri agresivniji u skoku, posebno u napadačkom skoku.
Ali, taj zahtjev sam po sebi ne znači ništa. Mala bi korist bila od toga da se svi centri poprave samo u agresivnosti , a u drugim stvarima ne. Napadački skok samo je jedan plusić u statistici, ali za momčad je koristan jedino ako se iz njega izravno rode poeni ili nova akcija koja će završiti poentiranjem. Kad je Petrović spominjao što želi od centara, nije bilo nikakve potrebe da za širu javnost elaborira cijelu tu problematiku. No, iz te njegove odrednice može se iščitati jedan dio Petrovićevih namjera glede cijeloga konteksta igre u novoj sezoni.
A doći će i to na red, samo polako.