Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Motušić: Aboogy će vrlo skoro postati svjetski poznat internet servis

Autor: Julijana Bačić

29.07.2008. 22:00
Motušić: Aboogy će vrlo skoro postati svjetski poznat internet servis

Foto: Vedran SITNICA



Aboogy je servis koji omogućuje da na početnu internet stranicu stavite vaše omiljene linkove i uz to ih zaštitite lozinkom, tako da su oni samo vaši privatni linkovi koje sami birate i sami selektirate po kategorijama, kao što su, primjerice sport, kultura, mediji i slično. U te grupe stavljate linkove web stranica koje posjećujete i na taj način sami birate što ćete staviti na vaš homepage, pojašnjava Motušić
Otkako je kreirana web stranica www.aboogy.com, mnogim korisnicima interneta je laknulo, jer Aboogy je stranica na kojoj korisnici kreiraju svoje kategorije, tekstualne i slikovne linkove. U kombinaciji s Google tražilicom Aboogy postaje izvrsna početna stranica i jednostavan servis za brz i jednostavan pronalazak vaših omiljenih internet stranica. Ovaj vrlo koristan servis jako brzo se proširio među surferima te mnogi danas praktički ne mogu funkcionirati bez njega.
Da čitava priča oko Aboogyja bude još zanimljivija, dovoljno je reći da su Aboogy kreirali Hrvati, a jedan od njih je Zadranin. Jurica Motušić, podrijetlom sa Silbe, jedan je od kreatora Aboogyja, zajedno s Riječaninom Leonom Badurinom, koji je osmislio početnu ideju Aboogyja na svom računalu, te Robertom Avilovom koji je zadužen za programiranje.
Samostalnost u odabiru linkova
O tome kako je prije dvije i pol godine nastao Aboogy te što je on zapravo, porazgovarali smo s Motušićem koji trenutačno živi i radi u Zagrebu, a u Zadru, točnije na Silbi je na godišnjem odmoru.
– Aboogy je ustvari bookmark manager. To bi na hrvatskom najjednostavnije rečeno zapravo bio servis koji omogućuje da na početnu internet stranicu stavite vaše omiljene linkove i uz to ih zaštitite lozinkom, tako da su oni samo vaši privatni linkovi koje sami birate i sami selektirate po kategorijama, kao što su primjerice sport, kultura, mediji i slično. U te grupe stavljate linkove web stranica koje posjećujete i na taj način sami birate što ćete staviti na vaš homepage. Dakle, posve ste samostalni u odabiru vaših linkova, kazao je Motušić. Pomoću Aboogyja linkovi internet stranica mogu se razvrstati u lako dostupne, pregledne i smislene skupine. Mnogi su to pokušavali napraviti i dosad te tako postoje razni portali pretrpani informacijama i pretraživačima. No 90% njihova sadržaja nije ono što uistinu korisnici žele, već je to ono što razni servisi sami nude. Upravo zato Aboogy nudi niz usluga kojima se može štošta. Tako omogućuje stvaranje grupe linkova zanimljivih web stranica, grupiranje linkova na smislen način, pristupanje stranicama samo jednim klikom, pristupanje linkovima s bilo kojeg računala u svijetu te zaštitu pristupa lozinkom, čime se omogućuje i sigurnosna zaštita podataka. Kad su tek započeli s ovim projektom, najviše su slušali komentare i prijedloge svojih korisnika te su se u skladu s tim i razvijali te usavršavali Aboogy, prvenstveno osluškujući želje i prijedloge svojih korisnika.
Zvučno ime
Naziv Aboogy osmislio je sam Motušić, a iako riječ nema nikakvo značenje, vrlo je zvučna te se različito izgovara na različitim jezicima. Uz to, prednost ovog naziva je i što počinje na prva dva slova abecede, kratak je i lako se pamti.
Osim zvučnog, kratkog imena i registracija na Aboogy je vrlo jednostavna. Korisnici se mogu registrirati sami bez ikakvog predznanja o programiranju. To je toliko jednostavno da to mogu i djeca. Potrebno je samo slijediti nekoliko jednostavnih koraka i vaša će početna stranica sadržavati linkove koje želite, ovisno o vašim interesima i sklonostima. Na samu registraciju ćete vjerojatno utrošiti puno manje vremena nego na današnje pretraživanje favorite liste.
– Registracija je vrlo brza i jednostavna što je također jedan od razloga zbog kojeg se korisnici rado odlučuju za Aboogy. Također, za razliku od opcije favorites, Aboogy je puno jednostavniji servis, a također i pregledniji. Sadrži linkove sa sličicama te tekstualne linkove, a do željene stranice se dolazi samo jednim linkom. Svi drugi portali imaju čitavo mnoštvo podataka s raznih drugih portala pa je potrebno tridesetak sekundi za njihovo učitavanje, dok se Aboogy učita za 1,5 sekundu. Dizajniran je minimalistički te je oslobođen bespotrebnih stranica i podataka, kazao je Motušić. Također, Aboogyjeva usluga je potpuno besplatna te se on zbog svega ovog vrlo brzo proširio te postao servis bez kojeg brojni korisnici više ne mogu.
Danas, kako ističe Motušić, postoji 16.000 korisnika Aboogy servisa, a čak ih je 2.500 iz Hrvatske. Ostali su korisnici iz cijelog svijeta, a najviše je Amerikanaca.
Aboogy zastupstvo
Zasad je Aboogy preveden na hrvatski i engleski jezik, ali vrlo brzo u roku od par sati može se prevesti na bilo koji jezika na svijetu. S obzirom da broj korisnika Aboogyja svakim danom raste, Motušić ističe kako su im planovi stvoriti Aboogyjeva zastupstva diljem svijeta. Ta bi se zastupstva trebala brinuti za korisnike iz svoje države, za što bi dobivali određeni postotak od zarade. Pregovori o jednom takvom zastupstvu već su započeli s Poljskom, pa bi početkom sljedeće godine ta ideja trebala biti realizirana. Poljska bi tako postala prva država s Aboogy zastupstvom, a isto se planira napraviti i u ostalim državama, pri čemu će se prvenstvo imati države s većim brojem Aboogy korisnika, kao što su SAD, Indija, Portugal i Njemačka, gdje je najveći broj korisnika.
Za širenje Aboogyja najpotrebnije je poraditi na promociji ovog servisa, bez kojeg mnogi više ne mogu zamisliti surfanje. Za promociju su potrebna financijska sredstva koja osnivači Aboogyja ne mogu sami prikupiti. Za to im je potrebna pomoć, a zainteresiranih ima već sad.
– U devetom mjesecu imamo u Zagrebu sastanak s jednom velikom medijskom kućom, dok u listopadu idemo u Egipat na sastanak s predstavnicima tvrtke ISP (Internet service provider) koja je vrlo zainteresirana za Aboogy. No ono što bismo mi voljeli jest da Aboogy bude prepoznat u Hrvatskoj te da ostane hrvatski proizvod i brand koji će biti poznat i prepoznatljiv u svijetu kao nešto što dolazi iz Hrvatske. Mi imamo gotov proizvod koji je već spreman za svjetsko tržište te ga je potrebno samo malo pogurnuti.
Milijuni korisnika
Kad smo pravili Aboogy, odmah smo išli s pretpostavkom da će ga koristiti čitavo mnoštvo ljudi te je on i tehnički izrađen da može prihvatiti milijune korisnika, kazao je Motušić.
S obzirom na svoju jednostavnost, efikasnost i brzinu, Aboogy bi vrlo skoro mogao postati početna stranica milijuna ljudi. On također omogućava lakše i brže korištenje internetom onim osobama koje nisu dovoljno upućene u svijet interneta te teže pamte adrese internet stranica.
Sam Aboogy prilikom registracije nudi dvadesetak linkova u obliku sličica koje onda korisnici mogu sami odabirati. Nakon što prilikom registracije sami unesete državu iz koje ste, Aboogy vam automatski ponudi linkove stranica iz vaše zemlje. Isto tako, u Aboogyu se mogu pohvaliti s dobrim “customer service”, što znači da se brinu za svoje korisnike te odgovaraju na svaki upit ili problem koji im pošalju korisnici iz bilo kojeg dijela svijeta.
– S obzirom na Aboogyjevu jednostavnost, korisnici nemaju problema s njegovim korištenjem pa nam puno češće šalju pohvale negoli što traže rješenje nekog problema. Ipak, kad se to dogodi spremni smo svima i uvijek pomoći. Imali smo slučaj jednog korisnika iz Meksika koji je imao neki problem koji smo prvo s njim pokušali riješiti putem maila, pa kako tako nije išlo, ja sam ga nazvao u Meksiko i onda smo to telefonski riješili.
Opcija “tagging”
Čovjek je bio doslovce oduševljen našom brigom za korisnike, kao i samim Aboogyjem, kazao je Motušić, dodavši kako je i jedan profesor s nekog američkog sveučilišta tražio da njegovi linkovi budu javni kako bi omogućio svojim studentima da lakše dođu do određenih podataka. Isprva tu opciju, kako kaže Motušić, nisu mogli realizirati, ali su profesoru obećali da će u roku od mjesec dana to napraviti. Tako je i bilo. Opciju da linkovi budu javni omogućili su, a profesor kao i njegovi studenti bili su oduševljeni Aboogyjem.
Motušić ističe da se Abooyjem pojednostavnjuje korištenje internetom te je on namijenjen svima. Najviše se njime koriste blogeri, a svoj blog ima i Aboogy. Blogeri ističu svoju vezanost uz Aboogy te kako pišu, više ne bi mogli zamisliti svoje korištenje internetom bez Aboogy servisa.
Uskoro će Aboogy svojim korisnicima ponuditi i opciju “tagging” koja će omogućiti svrstavanje u jednu posebnu kategoriju onih stranica koje ne koristimo baš često. Na taj način, kad nam te stranice zatrebaju iz baze ćemo ih moći lako izvući, a na početnoj se stranici neće stvarati kaos zbog prevelikog broja linkova, jer će se po ključnoj riječi lako doći do linka.
– Kad smo se prebacivali s manjeg servera na veći, 30 minuta Aboogy nije bio dostupan korisnicima. U tih pola sata dobili smo stotinjak mailova naših korisnika o tome što se događa s Aboogyjem. Kako je Aboogy brzo vraćen u funkciju, umirili smo ih, ali ovo svjedoči o tome koliko je Aboogy ljudima prilikom korištenja internetom važan, kazao je Motušić.
Osnivači Aboogyja vjeruju u to da će Aboogy vrlo skoro postati svjetski poznat internet servis. Potrebno je samo pronaći dobrog pokrovitelja koji će omogućiti njegovo širenje i usavršavanje. Motušić bi najviše želio da se netko takav pojavi u Hrvatskoj, kako bi se Aboogy zadržao kao hrvatski proizvod, koji su osmislili Hrvati. Ako važnost Aboogyja i njegovu vrijednost prepoznaju ulagači u Hrvatskoj, sebi će osigurati sigurnu zaradu, a od Aboogyja učiniti svjetski poznat hrvatski internet brand.