Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radovan zaobišao Zrće

Autor: Marija Knežević

29.07.2008. 22:00


Mislila sam da će mi jako puno faliti novine, televizija i internet kad odem na godišnji, no – prevarila sam se! Čisto more, žarko sunce i slatki okus južnih otoka učinili su svoje i nijedno čudo tehnike ni glad za informacijama nisu mogli poremetiti moj novi, bolji i zdraviji bioritam.
A i ljeto je takvo kakvo je – sezona kiselih krastavaca, paparazzo priče i šuplje informacije. No, zazvonio mi je mobitel (ah, kako je život bez mobitela lijep!) i čula sam vijest – uhićen je Radovan Karadžić! Uau! – rekla sam – ma jel’ moguće?! Taman smo se vraćali s kupanja i čim smo stigli upalila sam televiziju – jest, uhitili su ga. Ali koga? Dragana Davida Dabića – nadriliječnika sijede kose i brade koji je kao osebujna pojava godinama kao slobodan čovjek držao predavanja diljem Srbije, šetao beogradskim ulicama pa i ljetovao na Čiovu. Prije par godina bila sam na Čiovu, a ove zime nekoliko dana boravila sam u Beogradu – jesam li ga možda srela, zapitala sam se. I što bi bilo da jesam? Podbola bi prijateljicu laktom u rebra i klimnula glavom prema simpatičnom starcu čudne frizure, i nastavila svojim putem.
Nastavila sam pratiti vijesti i već sljedeći dan nije mi bilo jasno jesu li dotičnog uhitili zbog krive dijagnoze u alternativnoj medicini ili za ratne zločine u Bosni. Odjednom su se počele analizirati njegove ljubavne veze, internetske stranice i članci u alternativnim časopisima. Kao da je pojeo sve ovosezonske kisele krastavce te je njegov lik i djelo iz dnevne politike počeo pokrivati i vijesti iz crne kronike, kulture i zabave. Zadnja vijest je ta da ima snimljen kućni pornić! Da ga nisu sproveli u Haag sljedeći logičan potez bio bi njegov dolazak na Zrće i partijanje do jutra.
Najvažnije je živjeti sa stilom, a to Karadžić zna. Pretpostavljao je i on da će vlast Srbije jednom ozbiljno razmotriti ulazak u Europsku uniju, a da to neće moći bez da ga uhvate. I vidite – čim su se na to odlučili, nije prošlo dugo a Radovan je iza rešetaka. Znao je da će tada oči svijeta biti uprte u njega. Priča povezana s likom sa snimki i fotografija meni još uvijek djeluje nadrealno, kao iz filmskog scenarija turbomaštovitog uma. Ono što je blentavo je to da iz medija sve manje čitamo o stvarnim zločinima koje je počinio i zbog kojih ga mnogi smatraju gorim od Miloševića, a sve više o avanturama dr. Dabića.
Svjetska javnost, odnosno njen dio koji se još sjeća rata na Balkanu oduševljena je ovim uhićenjem, šalju čestitke Srbiji. Uhitili su ga nakon “samo” trinaest godina. Zaboravili su vrijeme nakon tjeralice kada se šmucao po Palama pa ga nitko nije ni pogledao. Stvari se mijenjaju. Srbiji se otvaraju vrata, što je i normalno – počeli su s uhićenjima. Platili su ceh s odgodama plaćanja, na čekove. Mi smo svoj platili u gotovini, no vrata se nisu otvorila.